Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

субота, 8. август 2015.

Билтен „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ" (00362)

Годови: У сусрет Јубиларном - 365. Билтену  Сазвежђа З

( Субота, 8. август  2015. Преподобномученица Параскева – Петка...Салаш СЕВЕРАЦА)

*

(ЛАВИРИНТ)   ЛеЗ 0002651  Сарлах, неми сведок епоха  - Уз констатацију да су остаци базилике откривени крајем 19. и почетком 20. века и да су их у то време откриле жене приликом разних верских обреда, који су се обављали у тајности, мр Предраг Пејић, археолог који руководи радовима, додаје и да су делимична истраживања обављена 1989. године, када је овде, на новој заобилазници око града урађена саобраћајна "петља".
- Те 1989. године, открили смо источне темеље базилике. Током ових радова, верујем да ћемо открити његову западну страну. Реч је о веома драгоценом објекту, античком предграђу Пирота у оквиру које је много касније, у раном средњем веку подигнута и црква о чему сведоче темељи и апсиде. Реч је о много мањем објекту, који је био унутар базилике. Према садашњим проценама, веома дебели темељи базилике се протежу на неких 40 метара - истиче мр Пејић.

*
 
Ново заглавље популарног листа "Заветина"
(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ )  ЛеЗ 0002653 „Олуја” за један дан  - Где су историјске књиге? Има ли о "Олуји" и "Бљеску" бар цртица у дечјим читанкама за неки разред? Да ли је многопрозивано Министарство културе Србије понудило средства за снимање филма о трагедији Срба? Да ли је држава одабрала књигу која би се превела на све релевантне светске језике како би се сазнала истина о страдању?
Нема озбиљног државног пројекта како би "Олуја" постала део нашег памћења.
Замислите да су, не дај боже, овако уништавани Французи. Цео свет би знао сваки детаљ. Нормално.
Каже академик Душан Ковачевић: "Благо оном ко не мора свој родни крај да сања".
"Олује" се присећамо на сва звона само на дан годишњице. Зар такво понашање није национална срамота?

*
Слика из Шпаније (2011) српског песника А. Лукића
(КО ВРАПЧИЈИ КЉУН)  ЛеЗ 0002661   Многи српски песници стреме читавог живота да напишу песничку књигу попут књиге “Аврам”, какву написа Драган Борисављевић, а да им та жеља оста – пуста (неостварен) / Александар Лукић
.... Зашто не рећи и то да су на песничкој теми о национу, многи песници досад поломили зубе, већина знаних углавном. Ја бих додао да је књига  Аврам чекала дуго оца да би била рођена. На начин на који је рођена.  У крају у ком је настала. Морала је бити написана. Од Борисављевића...


*
(СТООКЕ НОВИНЕ)  ЛеЗ 0002654   Злати Коцић награда Ramonda serbica  - Жири у саставу Милосав Тешић (прошлогодишњи добитник), Видосав Петровић и Мирјана Бечејски, одлуку о лауреату је донео једногласно, а у образложењу између осталог пише, да је Коцићева у савременој српској поезији јединствена ткаља и биљарица.
- Песништво Злате Коцић обилује биљним темама и мотивима, било да су они јаче истакнути или тек назначени у обрисима. У њима се очитује магијска и језичка енергија проистекла из националног и свесловенског културног наслеђа - стоји у образложењу жирија. / Злата Коцић је рођена у Жељеву код Сврљига, где је завршила основну школу. Гимназију је похађала у Књажевцу, а дипломирала је на Филозовском факултету у Београду на Одсеку за руски језик и књижевност. У Русији је завршила неколико високих курсева језика и књижевности. Живи у Београду и слободни је уметник од 2006. године. Ramonda serbica се састоји из повеље и новчаног износа, а лауреату ће свечано бити уручена у септембру, традиционално у Холу Градске куће у Нишу

*
Дуговечност праведника, дубока старост звишког писара
Мих. С. Лукића  
(1925- ),  родитеља  Браће Лукић (писаца)
(BALKAN ORIENT PRESS+)   ЛеЗ 0002655  Брисел нам сервира уговор са Косовом  -  ПРАВНО обавезујући споразум који Београд треба да потпшише са Приштином биће верификован од стране Европске уније, да би затим као "споразум ЕУ и Србије који се тиче Косова" стигао у српски парламент на ратификацију, како би постао део нашег законодавства. 
Како сазнају "Новости", овакво решење се разматра у Бриселу, а биће понуђено као излаз из тренутно нерешиве ситуације.
Јер, Београд ће бити принуђен да на крају преговорачког процеса са ЕУ прихвати и правно обавезујући споразум који ће дефинисати наше односе са Приштином, а за који многи страхују да ће бити протумачен као признање Косова.
Упркос томе што до тог тренутка има још неколико година, из нашег државног врха одавно су рекли да неће упасти у замку да потпишу "међународни споразум" са својом покрајином. И зато Брисел сад покушава да пронађе модел прихватљив за све.
Председник Томислав Николић више пута је рекао да правно обавезујући споразум са Приштином он види као међудржавни уговор који не би потписао све и да га Скупштина прихвати.

*

Хомоље, Осаница, фрулаш
(СТООКЕ НОВИНЕ)  ЛеЗ 0002656   Дрвце бонсаи сведок разарања Хирошиме  -  ВАШИНГТОН - У 8.15 сати 6. августа 1945. године Американци су на Хирошиму бацили "Малог дечака" (Little Boy), прву атомску бомбу која је град претворила у пепео и побила на стотине хиљада његових становника.
Међу преживелима било је и дрво бонсаи старо 320 година које је 1976. поклоњено Сједињеним Америчким Државама поводом прославе два века од стицања независности.
Јапански бели бор, који данас има 390 година, посађен је као бонсаи давне 1625. у расаднику породице Јамаки која је генерацијама бринула о њему.
"Једна од ствари које ово дрво чини посебним је чињеница да се о њему неко старао пуна четири века", изјавио је за лондонски Телеграф Џек Сустик, кустос Националног музеја бонсаија и пенђинга у Вашингтону, где се ово "супердрвце" данас чува

*

(ЛАВИРИНТ)  ЛеЗ 0002657  Марсовска са огртачем? -   НЛО љубитељи просто обожавају НАСА-ине фотографије Марса. Они су на једној од њих уочили ванземаљску “жену са грудима и дугом косом” која “пажљиво посматра” ровер из даљине.
.....
Ипак, људи нису сигурни да ли је у питању статуа „из давнина“ или права жена, мада је велика вероватноћа да би тако мала статуа лако еродирала.
Марс заиста изгледа као ненасељена планета, али НЛО љубитељи и стручњаци с времена на време примећују чудна бића на површини црвене планете. Недавно је уочено једно биће које је названо „фантастична марсовска свемирска краба“.
Доста спекулација је било и када је уочена лебдећа ванземаљска сфера на Марсу, коју је роверова камера забележила 10. априла 2015. године.
„У питању је древна технологија, а још увек лебди изнад површине данас. Нико не зна колико је стара, али сигурно знамо да ју је направила технолошки веома напредна врста“, наводи UFO Sightings Daily.

*
Гувно звишких Лукића, с. Мишљеновац, данас (тј. лето 2014. Снимак Ивана Лукић)
( КО ВРАПЧИЈИ КЉУН) ЛеЗ 0002658   У Пожаревцу почиње рушење нелегалних објеката  -  НАКОН пет година безуспешних покушаја, Градска управа Пожаревца одабрала је фирму која ће рушити бесправно сазидане грађевинске објекте. У поступку јавне набавке ангажована је EG group company из Земуна, са којом је уговор склопљен на период од 6,5 месеци - од 16. јуна до 31. децембра. Ова фирма уклањаће бесправне објекте до висине уговорене суме од 2,5 милиона динара са урачунатим ПДВ.
Иако су по граду годинама ницали бројни бесправни објекти, није имао ко да их уклања, јер у поступку јавних набавки није било пријава, или би се пријавила нека фирма која не испуњава тражене услове. Међутим, иако је последња јавна набавка успела још у мају, не зна се шта ће се рушити, јер Град до данас није сачинио такав списак

*

Крај јуна  2013. Бив. кафана  сеоског деловође Живана Перића †  
(BALKAN ORIENT PRESS+)  ЛеЗ 0002659  Шта нас чека на Дунаву  -  "ХРВАТСКА излази из арбитраже. Овакав споразум морамо раскинути!", најавио је председник Владе Хрватске Зоран Милановић. / Ради се о арбитражном поступку између Хрватске и Словеније, којим је требало да буде утврђена гранична линија у Пиранском заливу. Кључно питање је: има ли Словенија директан приступ међународним водама? Хрватска то оспорава, а на арбитражу се кренуло после вишегодишње пат-позиције.
Проблем је настао пре неколико недеља, када су медији објавили прислушкиване разговоре између словеначког судије при арбитражи и представнице словеначког министарства спољних послова, због чега се у Загребу подигла прилична галама о томе како су прекршени правни и морални кодекси, који регулишу понашање арбитражних судија, а Весна Пусић, министарка спољних послова Републике Хрватске, је још и додала да ово није само питање пристрасности словеначког арбитра, "него и да је стављао документе у спис предмета због чега је цео процес контаминиран."
Цела ова операција у Хрватској уследила је пошто су у Загребу, између осталог, и захваљујући прислушкиваним разговорима, сазнали да ће суштински победник у спору бити Словенија, па је сасвим могуће да се ситуација користи како би се спречио неповољан развој ситуације

*
(КО ВРАПЧИЈИ КЉУН)  Ценовник ЦЕНОВНИК ОГЛАШАВАЊА

*
Корице једне од књига СД Беле Тукадр.
(Колекција КО ВРАПЧИЈИ КЉУН – бесплатно промовисање)   Мале, ко врапчији кљун (рекламе)

*
(ДНЕВНИК)  ЛеЗ 0002660  У неформалном избегличком кампу у парку поред Београдске аутобуске станице  - Алеш Штегер, познати словеначки романсијер и есејиста, у неформалном избегличком кампу у парку поред Београдске аутобуске станице 12 сати јавно је писао књижевни текст посвећен избегличкој кризи

 
Бела Тукадруз, пролеће 2014, Звижд. Снимак Иван Лукић

ПС. – Понављам: Средином августа 2015. године, драги пријатељи, када будемо публиковали јубиларни 365. број "Билтена", престаћемо да га шаљемо и члановима Групе Зз, на личну интернет адресу јер сматрамо да су сви они, којима тај Билтен нешто значи, запамтили, где се он данас публикује, да су меморисали ту локацију. Уистину, наставићемо да га шаљемо убудуће, тј. после 15. августа 2015. на личну адресу само онима, који се за то буду пријавили на обрасцу (четврти линк испод мог потписа у овом писму). И још једном молим најљубазније, све оне знане и незнане пријатеље, овде и по свету, да наш Билтен не шаљу на личне интернет адресе својих познаника, или пријатеља: кога занима, да добије споменути билтен (бесплатно, разуме се) на личну интернет адресу, нека се сам пријави. (8. август 2015, у Београду)

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја