Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

субота, 25. март 2017.

НОВИБУСУР 00429-00430 /2017.







НОВИБУСУР 00429-00430 /2017.      
Свети Алексије човек Божји, четвртак,30. март     
– Пред Ђурђевдан, мај, 2017.           

БЛАГОВЕСТИ.ВАСКРСЕЊЕ...Симболи и сигнали  – Увод


Хоће ли два предстојећа хришћанска празника бити у знаку  Благовести*  и Васкрсења**?  Обнове српског човека и друштва. Или се обнова одлаже на неодређено време?
Шта говоре многи данашњи симболи и сигнали?
У „Сазвежђу З“ се стигло баш уочи Благовести и Васкрсења до Двестоте (објављене) стране  тзв. Прототипа Енциклопедије ЗАВЕТИНА. На скоро имагинарној локацији СУРБИТА(р) (прототип слободне и бескрајне енциклопедије „Заветина“)   , до тренутка када је обелодањено преко десет и по хиљада прилога (од књижевних, критичких, до  музичких и публицистичких), који – у целини узев – чине један скоро непоновљиви спектар  кругова, концентричних кругова, који се шире унедоглед. „Сазвежђе З“ захваљујући том феномену концентричних кругова, постаје једно ново, готово немогуће  сазвежђе, настало на плећима митског атласа.
 Али гле чуда,  баш на тој електронској локацији где се може упознати, или осетити чар и непоновљивост тог лавирнита појмова, прилога, виђења и зрачења једног новог света, - где је допуштена бесплатна посета и неограничено листање, крајем марта 2017. године  „Сурбита(р),  (према нештимованом  показатељу посећености, у доњем левом углу; стигло се до броја 1226).  До такве бројке стиже  се, на пример, на забавним блоговима, за неколико дана, а СУРБИТА(р), постоји већ неколико година (почев од 2015, и  није нешто посећен) (као друге бројне локације „Сазвежђа З“). И  то може бити известан показатељ.  Симбол и сигнал који указује на нешто друго.
Обнова једног друштва, културе и човека не може бити ствар само једног центра, једног човека, једног усмерења, једне повољне (или неповољне) историјске климе.
Шта нам показују обична бивања и стања као сигнали? Да ли су – како верујући говоре – врућине у своје време а снегови и кише опет у своје; да ли се деца у браку рађају, расту и напредују, да ли посејана поља плод доносе; да ли се домаћа стока множи  и има ли обиља које се смеши на људе са свих страна; да ли мир царује уместо рата и здравље уместо болести ?    
Одговор је изгледа данас много тужнији него јуче. Као да су нестали сигнали благовољења и благослова Божјег. Сигнали који нам долазе из тзв. стварности, Европе и света јесу сигнали, као и они што нам, долазе из  духовног царства стварности.
Сигнали Божје  милости и благослова постојали  су, по сведочењу Светог Писма Божјег.
Држите уредбе моје и чувајте законе моје и вршите, па ћете живјети у земљи без страха. И земља ће рађати род свој, и јешћете га, и бићете сити, и живјећжете у њој без страха. Пустићу благослов свој на вас (III Мојс. 25,18).
Бог  је некада говорио и кроз друге пророке
– кроз пророка Захарију, да ће се смиловати остатку народа свога –после горке казне – те ће му усјев бити миран, винова ће лоза носити род свој, и небо ће давати росу своју (Зах. 8,12).
Кроз  кога (и да ли уопште?) Бог говори данас?  Постоји ли милост коју наш разум не разуме и не види?  Бог није ускогруд и немилосрдан, не; он своју милост излива не само на праведне него и на грешне, па и на незнабошце.  Посусталима духом и људима разједеним сумњама,  треба скренути пажњу да божје милосрђе у неким случајевима није служило као знак одобравања незнабоштва и неправде људске него као сигнал, да би се неправедници пробудили, освестили, застидели и окренули ка Богу правоме.
И Спаситељ је знао  да не треба журити са казном.  Кад је заповедао „своме сунцу, те обасјава и зле и добре, и даје дажд и праведнима и неправеднима (Мат. 5, 45).
Приклонимо се тој Спаситељевој мисли оличеној у милосрђу, у време када стижу Благовести, да има времена за најутанчанију деобу између правде и неправде...
Не очекујте – у жељи да познате истину – било какву помоћ европских материјалиста и  индијских нихилиста и њихових следбеника. Ништа вам они неће протумачити како треба, па ни сигнале које шаље Бог живи.
Један свети човек је схватио зашто је то тако:“Гледају их као човек без вида што гледа у сунце и звезде. Тумаче их као успаван човек што тумачи своје фантазије у сну. За философа материјалисту не постоје уопште никакви сигнали, ни у појавама, ни у стварима, ни у сновима, ни у мислима, ни у речима, нити у догађајима...“
А данас, када се добар део човечанства  - батрга у блатним јаругама  философа материјалиста – истина је реч из опуса патетике, а будућност  нека врста сумњивих јуродивих сподоба.
Један песник српски је пред крај свога  живота спомињао „Истраживаче празнине која се окреће“ и опомињао „Не пођи им у сусрет“.  Видео их је у летњим баштама -  „курве“ и „песнике-викаче“.  „Опточитеље сигастих дана“. „Убоге песнике залазеће деспотије“. „Ревносне опеваче“. „Торбаре језика./ Зауст им велики, умеће мало“.  Баш такви су га, тог песника, Миодрага, надживели... Надлукавили су га, Бог да му душу прости! Али прилике ће, оживљавати мртве песнике, и они ће васкрсавати, кроз препознавања која су неизбежна...
  
Београд, уочи Првог бденија, 31. марта 2017.           
 (по старом православном српском календару 7526....)     М. Лукић

____________________________

*  Благосвести је празник који православна црква прославља 25. марта(7. априла). Спада у Богородичине празнике. То је дан када је анђео јавио Марији да ће родити Исуса.
Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (св. Јован Крститељ), исти Господњи арханђео, Гаврило,јавио се Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је речима:Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!(Лк 1, 28). Зачуђеној и уплашеној Дјеви арханђео објашњава необичан поздрав:Не бој се, Марија,јер си нашла благодат у Бога!И ево зачећеш, и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек, и царству Његовом неће бити краја (Лк, ст. 30-33).
На Маријино питањеКако ће то бити кад ја не знам за мужа? (Лк, ст. 34), арханђео Гаврило одговара: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји (ст. 35). Пречиста Дјева покорно одговара:Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој (Лк, ст. 38).
Свети Оци из старих времена оставили су нам неколико предања везаних за овај разговор којим је отпочела историја спасења људског рода и обновљења твари. Између осталог, они веле да се Божји арханђео Гаврило појавио пред Пречистом Дјевом баш у тренутку када је читала познато место из Књиге пророка Исаије:Гле, девојка ће зачети и родиће сина (Ис. 7, 14). По истим тумачењима. Господ Исус Христос је васкрсао тридесет четири године касније, на исти датум на који се водио описани разговор Божјег изасланика и будуће Богородице. Зато се 25. март/7. април сматра за аутентични датум Васкрса, а ретки случајеви када се Васкрс поклопи са овим непокретним празником, зову се "Кириопасха".  

** Васкрсење или ускрснуће представља повратак мртве особе у живот. Ово учење чини саставни део јудаизма, хришћанства и ислама. Може се тумачити дословно као оживљавање мртвог тела (види зомби), и у пренесеном значењу, као устанак из мртвила, односно духовни препород.
... Васкрс је највећи хришћански празник. Тога дана је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, побједио смрт и свима људима од Адама и Еве до последњег човјека на земљи даровао вјечни живот. Због значаја овога празника, свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака недеља је мали Васкрс. Васкрс спада у покретне празнике, и празнује се после јеврејске Пасхе, у прву недељу после пуног мјесеца који пада на сам дан прољећне равнодневнице, или непосредно после ње, никада пак не прије те равнодневнице. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја по новом календару. За Васкрс су, такође, везани лијепи обичаји у нашем народу. У цијелом хришћанском свијету, па и код нас Срба, за овај празник је везан обичај даривања јајима. Јаје је символ обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају. Васкрсење Христово је највећи догађај у историји. По њему се хришћанство разликује од свих осталих религија.
Оснивачи свих других религија су смртници, док је Глава Цркве васкрсли Христос. Васкрсење Христово је обнављање људске природе, пресаздање људског рода, живљење есхатолошке реалности.... Црква је одредила да се за истинску икону Васкрсења Христовог сматра изображење Његовог силаска у ад. Наравно, постоје и иконе Васкрсења које изображавају Христово јављање мироносицама и ученицима, али је икона Васкрсења превасходно изображење уништења смрти. Оно се догодило Христовом силаском у ад, када је Његова душа, заједно с Његовим божанством (тј. с Његовом божанском природом), сишла у ад да би ослободила душе старозаветних праведника који су га ишчекивали као Избавитеља.

Изображење Васкрсења Христовим силаском у ад има многе и озбиљне богословске разлоге. Као прво, зато што нико није видео Христа у часу када је устао, кад је изашао из гроба „запечаћеног каменом". Земљотрес и силазак анђела који је одвалио плочу са гроба догодили су се да би се жене-мироносице увериле да је Христос васкрсао. Као друго, зато што је Христова душа, сједињена с Његовом божанством, сишла у ад и уништила власт смрти и ђавола, будући да је Он Својом сопственом смрћу победио смрт.
Изводи изпредавања објављеног у књизи "Празници Господњи", изд. манастира Рођења Пресвете Богородице (Пелагија), 1995.

Превод са новогрчког: Антонина Пантелић 




ЛеЗ 0010351     198  ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)    „Весело гробље“. –   Можда је најчуднија и најзанимљивија атракција регије Марамуреш у Румунији – „Весело гробље“, у селу Sep’nca, познато по шареним надгробним споменицима (најчешће јаркоплавим), који на себи имају „наивне слике“ локалних уметника и смешне, поетске написе о покојницима. Временом је Весело гробље постало музеј на отвореном и једна од главних туристичких атракција Румуније…
Пригодне песме које су постављене на гробове описују животе покојника на начин који је понекад гротескно смешан, а понекад смешан на један веома наиван и простодушан начин. Иначе, ова необична карактеристика надгробних споменика, да су весели, духовити и шарени, потиче из претхришћанског периода, и старог дачког веровања да је душа бесмртна и да је тренутак смрти у ствари јако весео, да представља пут у нови живот који ће бити пун светлости и неће никада бити завршен, па зато смрт треба дочекати весело. Ово веровање се назива залмоксијанизам, по врховном богу Дачана који се звао Залмоксис. Дачке народне обичаје и отклон од православних споменика ревитализовао је народни, наивни уметник Стан Јоан Петраш, који је изрезбарио и офарбао први надгробни споменик још 1935. године. Он је урезао и први епитаф, и после овога, сељани су почели да наручују храстове крстове искључиво од Петраша.   

ЛеЗ 0010401   199  ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)  ... ЛеЗ 0010391  Бели у Крагујевцу   199 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)  

ЛеЗ 0010431   200 | СУРБИТА(р) on WordPress.com  ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА) - Управо је обелодањена Двестота страна тзв. Енциклопедије ЗАВЕТИНА, један релативно огроман посао, који овидљава преко десет и по хиљада прилога публикованих, или препоручених на “Сазвежђу З”
 Неофицијелна критика критике, СРПСКА САРМА. — коментари уз чланак Критика српских критичара . — белен пре 22 сата Рече једном приликом Рашко Димитријевић, чувени професор на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду, да у историји књижевности постоје три групе писаца: Једнима су имена написана великим словима, другима курзивом, а трећима малим словима. Међу тим писцима из „треће“ лиге-категорије, крију се велики, изванредни писци, а разлози њихове скрајнутости су махом некњижевне природе, казао је Рашко. Данас би рекли да нису били у мејнстриму, изван интересних група и котерија, без леђа, „погрешних“ политичких и идејних ставова, без финасијера, мецена…    200 | СУРБИТА(р) on WordPress.com 

* *


ЛеЗ 0010307   ЈАВНО ИЗГОВОРЕНО. Отварајући (пролетос), 37. по реду Смотру (Хомољски мотиви). -  IN MEDIAS RES | ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА on WordPress.com
Белешке песника уз песме са почетка и краја првог издања ПЕСАМА ИЗ РОМАНА
Ако један народ жели да се подмлађује, то неће моћи уз подршку политике, или повећања наталитета. Неће се народ подмлађивати уз помоћ економије великих, светских сила, већ уз помоћ уметности, колико националне и самородне толико и светске! Уз помоћ — алхемије.
Како и зашто? Знала је Стара Европа, знали су Грци. Зна обичан свет који живи са небом и земљом у истој љубави. Знао је и понављао Хердерлнин…
Отварајући (пролетос), 37. по реду Смотру (Хомољски мотиви), која није само вашар већ и ризница народног стваралаштва и имагинације, и радост за многе, подсетио сам на хиљаде присутних : Наук будућности неће бити силне науке, већ вероватно, наук о древним људима — алхемија.    ЈАВНО ИЗГОВОРЕНО. Отварајући (пролетос), 37. по реду Смотру (Хомољски мотиви)


ЛеЗ 0010310   ПРЕД ВАМА СУ КЊИГЕ СТРЕЉАНИХ: Озна плански убила 35.000 људи у Србији!
Обелодањене књиге стрељаних које је открила државна комисија за тајне гробнице. Највише ликвидираних у односу на све бивше комунистичке државе.  - НАЈВЕЋЕ откриће Државне комисије за тајне гробнице јесу књиге стрељаних. То, за “Новости”, открива историчар Срђан Цветковић, бивши секретар ове комисије, која је формално престала с радом крајем прошле године и чију је скенирану документацију Министарство правде уступило Институту за савремену историју. Књиге стрељаних постојале су за сваки округ, укоричене су, и у њима су вођене прецизне евиденције о онима који су стрељани без судске пресуде, само по налогу Озне. Из њих се види да су стрељања била организован и масован, нимало случајан посао, и слична документација не постоји нигде у Европи. - Ликвидације на десетине хиљада људи после рата нису рађене “на реч” или из анархичне освете, како то често покушава да се прикаже, већ по детаљном плану који је подразумевао квоте и стриктну методологију с прецизном евиденцијом — каже Цветковић. — Ово доказују књиге стрељаних по окрузима и спискови за свако село у Србији, које су радили органи Озне   ПРЕД ВАМА СУ КЊИГЕ СТРЕЉАНИХ: Озна плански убила 35.000 људи у Србији! 


ЛеЗ 0010396   ...Колико поетских дела претворених у прозу, то јест у њихову значењску суштину, дословно више не постоји!. -   Пол Валери  ВАРИЈАЦИЈЕ НА "БУКОЛИКЕ"*
(одломци, избор ур.) -  То су анатомске   припреме, мртве птице. Откуд да знам? Понекад бесмисао у слободном стању гамиже по тим очајничким лешевима, које Настава умножава и којима уображава да храни оно што -  називају »Студије«. Стављамо у прозу, као што стављамо у ковчег..... Пол Валери ВАРИЈАЦИЈЕ НА "БУКОЛИКЕ

ЛеЗ 0010397   ПЕСНИЧКО ИСКУСТОВО /  Пол Валери. -  ПИТАЊА  ПОЕЗИЈЕ , одломак
Али ако желимо, као што то обичај жели, да од Књижевности начинимо неку врсту институције од јавне корисности, да слави једне нације — која је у ствари једна државна вредност — придодамо називе као »ремек-дела«, који морају да буду уписани покрај имена њених победа, и ако, претварајући у средства образовања ин-струменте духовног задовољства, тим остварењима одредимо значајну улогу у подизању и опредељивању младога света, — онда треба водити рачуна да се не исквари властити и истински смисао уметности. То искваривање се састоји у замењивању неважних и вањских тачности или конвенционалних схватања за апсолутну тачност задовољства или непосредног занимања изазваног делом, у претварању тог дела у протудејство које служи педагошкој контроли, у материју некорисних развијања, у повод за бесмислене проблеме ... ПЕСНИЧКО ИСКУСТОВО / Пол Валери. - ПИТАЊА ПОЕЗИЈЕ

ЛеЗ 0010461    Одломак из једног необјављеног рукописа романа / Белатукадруз. -  ДИЈАГРАМ У ПЕСКУ Или ЧИШЋЕЊЕ СМЕЋА И СРЕДЊАКА (Појава ренесансних духова)

I
ЛЕТЊИ Post Scriptum

Био сам на плажи “Код Туљине баште”. Дечаци су се играли кулаша.Плочасте каменове су ређали, правили кулу. Одмицали су се десетак корака од куле и великим камењем с рамена циљали кулу. Тражећи плочасто камење за кулу зашао сам у густу ракиту, ишао двадесетак корака, кад је наједанпут бануо испред мене бели спруд, као неко неваспитано дете исплазивши свој дуги језик. Тај спруд није био већи од једног сеоског дворишта. То пешчано двориште имало је живу ограду - густу ракиту, налик на шикару, кроз коју је немогуће било пробијати се, тамо где се сливају слапови беле лозе. Тиха, дивна и скровита авлија, алија. Како је не открих пре?    ДИЈАГРАМ У ПЕСКУ Или ЧИШЋЕЊЕ СМЕЋА И СРЕДЊАКА (Појава ренесансних духова) 



ЛеЗ 0010430   ОРУ ФРОНТ И ПАРТИЈА. -   Проти отели земљу, а дали пензију Д. ГАГРИЧИЋ | 23. март 2017. 20:20 | Потомцима Чедомира Чакаревића враћена имовина. После 70 година враћено 8,66 хектара њива. -   У књизи "Старовлашка умовања" записана је анегдота:
Чланови месног народноослободилачког одбора саопште свештенику Чеду Чакаревићу, из Штиткова:
- Друже попе, од данас не можеш да ореш њиве у Рујиштима!
- А ко ће, браћо и комшије, да их оре?
- Ораће фронт и партија!      ОРУ ФРОНТ И ПАРТИЈА 

ЛеЗ 0010308   ЗАБРАЊЕНИ СНИМАК из ДС (Забрањени Говор).  ЗАБРАЊЕНИ СНИМАК из ДС

ЛеЗ 0010358   Овде се доносе одабране песме М. Л. БЕЛАТУКАДРУЗА (псеудоним Мирослава Лукића)настале у периоду 1987–2003. године. Многе од тих песама су непознате, јер песник није имао среће са издавачима. Избори Лукићеве поезије су излазили минулих година, али у симболичним тиражима. (Краљевске инсигније, Песме из романа, Дубоке песме немогуће љубави.) Главнина песничког опуса М. Л. БЕЛАТУКАДРУЗА скоро да је непозната! Ово интернет издање отклања ту неправду, имајући у виду да му је домет планетарни, тј. неограничен. Књига има пет кругова, који се могу читати нелинеарно…
LAS VILAJET — Библиотека СЕНКА ЧИПКЕ
(Емир улумера ел хаггиСехабеддин)
Када би летописци, робови блудне вртоглавице и опојног страха, надомак гробнице (што је, у ствари, историја, политичка и свака друга), постали господари виђења и могли да гледају кроз ребра Оца освајања, или војника поражених у неком окршају (нису ли сви, и победиоци поражени од непрегледних пукова времена?) и да распознају бунило у историји, они би почели обред тајни и прочитали знаке великог слома      Овде се доносе одабране песме М. Л. БЕЛАТУКАДРУЗА 





ЛеЗ 0010309   ИСЕЧЦИ. - Накупило се тих исечака временом доста. У неком тренутку су ми се учинили занимљиви, важни, а онда сам на њих заборавио. И проналазио их, годинама касније, тражећи нека документа, чистећи фиоке. Кад сам био сасвим заборавио зашто сам их издвојио и склонио у страну. Удубљивао сам се у њих, у те пожутеле папире новинске хартије, као да они могу да ми кажу оно што је прогутао заборав. И тако сам по неке од тих исечака, поново читао...И у нашем београдском поткровљу, и на селу, у "Великој магази", где смо чиували наше књиге, периодику, и друге ствари које су нам се чиниле важне...
Нова књига Габријела  Гарсије Маркеса.  - нови роман колумбијског нобеловца "Успомена на моје тужне курве", или Љубав док траје живот 
Трајност у уметности: Ален Роб Грије. НОВО ОСЕЋАЊЕ ЖИВОТА. Са француским књижевником и  и филмским ствараоцем  о Новом роману, животу и смрти... ИСЕЧЦИ

ЛеЗ 0010399   Поставио је питање: да ли ће бити слободе да се говори истина, или не? Држава је изабрала лаж. Али Лазар је остао спреман да жртвује све зарад свог права на сопствену истину, на финални рез.  - Како је “Пластични Исус” поткачио Тита  Марина Мирковић | 18. март 2017. 15:33 | Одлазак режисера Лазара Стојановића (1944-2017) поново је у фокус јавности ставио феномен његовог забрањеног филма. Шијан: Био је то први дугометражни играни филм снимљен на Академији. -  ФИЛМ о коме се причало као о мало ком другом, а који је до данас погледало мање људи него већину других домаћих остварења (не само) тог доба - “Пластични Исус” (1971/1991) Лазара Стојановића (1944-2017), ипак је стално некако остајао по страни. Јер колико год да се о њему говорило, и кад је филм забрањен а аутор ухапшен, и када је после двадесетак година јавно приказан - оба пута углавном и није било речи о филму самом, него о политици, и обавезно о затвору у ком је редитељ провео три године. Та робија због филма, на коју је послат право из војске, из пожаревачке касарне у којој је само неколико месеци раније “краљевски примљен”, обележила је живот Стојановића и брутално сасекла његову каријеру на зачетку, а третман “Пластичног Исуса” неповратно је преусмерио токове југословенске кинематографије   Одлазак режисера Лазара Стојановића (1944-2017)    

ЛеЗ 0010400   Песму бих од ганућа запевао пролећу..../ Момчило Настасијевић. -  Песму бих од ганућа запевао пролећу. Али не кад руде јагоде и ори од прижељкивања лугом. Гане ме оно рано, кад се стрњике пале и замирише буновна иза сна земља. Буди се мајка, на каћунке и висибабе и јагорчевине избија зимски сан. Слабачко је, до суза гане прво цвеће.
А од копитњака и љубичица тамно је и слано, до утробе зажижи. Будна је мајка, првим то млазем бризнула. Радујте се, смерне, бледи од љубави младићи, мирис је ово и на вашу тајну, дознаће вас драго!
 Тад и убоги ослушкују: спужеви мигоље да изиђу, коприва ниче, чедна још, њима за јело.
Тихо се размиле рудинама. По крпу или џаче понело све живо да бере. Сад може по амбарима трунути жито. Чувајте за ђавола кључеве, никле су божје коприве; и где зачепрка, силесију спужева набраће ко је гладан.

ЛеЗ  30010365 СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ?.  -   Наш борац са Кошара не би смео да гладује М. НИЋИФОРОВИЋ | 10. март 2017. 22:02 |  После писања "Новости", многи читаоци се јављају са жељом да помогну оболелом Милошу Јовановићу (38). Прва помоћ стигла од Хида Муратовића. Зову и саборци са Космета и најављују да ће га посетити   СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ? 
  
ЛеЗ 0010359   Goli Zivot - Milan Mladenovic - (TV Happy 2014.) Goli Zivot - Milan Mladenovic

ЛеЗ 0010360   Ogromna Čudovišta Otkrivena U Moru   Ogromna Čudovišta Otkrivena U Moru

ЛеЗ 0010361  GORA OD DIVLJE MACKE ! Mira Milenkovic -"Vucicu NISTA nisi uradio,dzabe ... GORA OD DIVLJE MACKE

ЛеЗ 0010362   AMERIMA PREKIPELO!: Crtamo nove granice na Balkanu, SRBI KONACNO ZASLUZU...  http://velikamagaza.blogspot.rs/2017/03/amerima-prekipelo-crtamo-nove-granice.html

ЛеЗ 0010363   ISLAMSKA DRŽAVA-VELIKA ALBANIJA I RAT U MAKEDONIJI- Dž. Galijašević, Dre...    AMERIMA PREKIPELO!



ЛеЗ 0010366   Беседе. - Онострани бедекер / Владимир Јагличић  (Беседа на вечери одржаној у Крагујевцу, 27. децембра 2016, поводом посмртне збирке песама „Пут кроз шуму  Димитрија Николајевића 1935-2016)

Сећам се да је једном давном приликом Бора Хорват на улици пред очима залепршао новим бројем крагујевачког часописа "Кораци", и да ме питао: "Јеси ли видео Бобине нове стихове?" Нисам знао на кога мисли, јер је, у ретким тренуцима кад му се нешто код њих допадало,Бобом називао и Павићевића и  Николајевића.
А онда ми је изрецитовао Димитријеве нове стихове - оно што је успут прочитао и што је, одмах запамтио:

У нас не мањка чега није,
из ничега се наврши и прелије.

Иако су били у компликовани односима, а то код писаца увек значи исто: да нису до краја признавали оно што овај други ради, из чега су произилазили бројни други неспоразуми, Бора је увек прелазио преко личне нетрпељивости, кад би му се учинило да је дотични у књижевном смислу побрао некакав успех или победу.
Тако и сад. Мени су се стихови такође допали, али сам, одмах, приметио да и у њима Николајевић понавља стару своју ману. Први стих је узорит деветерац, али се други разлио у недогледном правцу, чини се без ауторове намере да помера цезуру. Разуме се, "из ничега се наврши" је одлично, тим пре јер смо сви, овде, у граду, волели песму "Дивља козја крв" америчког песника Филипа Френоа, где песник каже "не губи ко из ничег почне", у чему сам видео далеки зачетак Николајевићевог стиха, али је Бора одмахнуо руком:
- Зар је Димитрије чуо за Френоа!
Опет се досетио да су били у рђавим односима, толико да му је Димитрије, једном приликом добацио "Таквих као ти у сваком граду има педесетак!", што му Бора, заправо, никада није опростио. Признавао је Димитријевим стиховима вредност, али није допуштао да се они пореде са Френоом, док сам ја таква поређења сматрао природном једном ствари  Беседе. - Онострани бедекер / Владимир Јагличић

*

ЛеЗ 0010368  МАНИСТРА, посмртно објављена књига Шолета Соколовића
Уочи Младенаца 2017. године, „Заветине“, тј. Сазвежђе З, учиниле су доступним  најширем могућем читалачком аудиторијуму читање и преузимање књижевне заоставштине Шолета Соколовића (1953 - 2016) под насловом  „МАНИСТРА“. Књижевну заоставштину  је приредио и поговор и напомене написао Белатукадруз (алиас М. Лукић). На више од стотинак страница, донете су у целини (оним редом како су својевремено и штампане) две књиге које је Шоле објавила за живота, са исправком уочених шт. и других омашки, као и нешто радова из рукописа који су остали после њеног одласка са овог света, а чувају се у Документационо информационом Центру СЗ, у Звижду (према њеној вољи). Књига је обогаћена  и фотографијама  из архива „Заветина“, и тако је сачувана не само успомена на ову племениту и несебичну вредну Српкињу,  већ је остало и сведочанство  на један крај не много познат у Србији, и један замах. Књига се може читати  у оквиру Позајмне, виртуелне библиотека ДЦЗ ,1 (књиге) Библиотека дигиталних издања - књиге,  бесплатан преглед, али и на две друге локације Српске новине>>>>, и Цариградским друмом... Постоје велики изгледи да књиге буде одштампана  до средине лета ове године и као књига.




ЛеЗ 0010427   Моћни сатанисти. -  Пут понижења и увреда. -  Поред окултног значаја, датуми имају велики симболички значај јер се бирањем одређених датума шаљу недвосмислене поруке и симболичким путем поништавају или релативизују неке националне или међународне тековине и историја. Када желе да вас понизе, западни „пријатељи“ то раде веома прорачунато и без трунке случајности. Тако ћете, на пример, изручивање свог бившег председника Хагу одрадити ни мање, ни више, него на Видовдан (28. јуна 2001.). Милошевић је тада изјавио: „Знате ли да је данас Видовдан, Срби?“. Бивши председник изручен је мимо одобрења Врховног суда чије судије нису хтеле да потпишу документ о изручењу. Потписао га је извесни Драган Вулић, помоћник тадашњег министра правде Владана Батића, чиме је прекршена сва правна регулатива, изручење се може сматрати неуставним, а учесници кривично одговорним    Моћни сатанисти. - Пут понижења и увреда

ЛеЗ 0010408   ТРАМП ПОЧЕО ОДЛУЧУЈУЋИ ОБРАЧУН СА СОРОШЕМ: Конгрес покреће комплетну истрагу о планираној револуцији у Македонији Постед дате: март 19, 2017Ин: ИЗБОР, СПЕКТАР    ТРАМП ПОЧЕО ОДЛУЧУЈУЋИ ОБРАЧУН СА СОРОШЕМ

ЛеЗ 0010428   КО СУ ЗАИСТА СРБИ? Права истина о разлогу напада НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА на Србе као нацију! ЕВО ЗАШТО ХОЋЕ ДА НАС УНИШТЕ!
Ако смо некада били на раскрсници путева, пошто су путеви били ретки, да ли смо то и данас када путева има свуда? Или разлог за непрестане нападе на Србе треба тражити негде другде?
Воде ли баш сви путеви у Рим? Увек када је српски народ страдао у новијој историји, Рим, односно Ватикан, се назирао негде у позадини тога страдања. Неки путеви свакако воде у Берлин или Беч, Немцима и њиховој вековној тежњи да буду господари Европе.
Србија је на тим путевима увек била камен који треба шутнути    КО СУ ЗАИСТА СРБИ? 

ЛеЗ 0010409   ИСПОВЕСТ МОНАХИЊЕ СПЦ: Нико ме није ни попреко погледао, иако је мој деда бомбардовао Србе! / ИАКО сви знају да сам, ни крива ни дужна, потомак немачког генерала Александра Лера, за протекле три деценије, колико сам монахиња, никада у Србији нисам доживела никакву непријатност. Нико ме није ни попреко погледао нити ми је упутио било какву ружну реч. Пре бих рекла да осећам неку додатну топлину и срдачност у опхођењу, као да овај народ велике душе и срца, на дискретан начин жели да каже: Ма знамо ми да ти ниси ништа крива, осећај се слободно. Ми те волимо! /Тако своју узбудљиву и чудесну животну причу, ексклузивно за “Новости”, започиње Сибила Лер (62), потомак генерала Александра Лера. Рођена у угледној аристократској породици у Немачкој, сада је смерна монахиња Јована у манастиру Соко код Љубовије, у Епархији шабачкој   ИСПОВЕСТ МОНАХИЊЕ СПЦ



ЛеЗ 0010429  Aliens fressen unsere Bäume!  Ванземаљци једу наше дрвеће? 

ЛеЗ 0010352   01. ПРВА ПЛАНЕТАРНА КАТАСТРОФА.   Прошлост је скривена од нас маглом реалности и за реконструкцију слике исте, морамо да се ослањамо на очуване трагове прошлости. Нажалост, стварних артефаката из прошлости није тако много остало. Многи од њих су намерно уништени у прошлости од стране друштвених паразита, нарочито у последњих хиљаду година. Уништени су и писани извори, на крају крајева, друштвени паразити су савршено разумели, да ће само уништавањем истине о великој прошлости Беле Расе, успети да јој наметну робску филозофију. Међутим, чувари су ипак успели да спасу део писаних знања! Они су прошли кроз векове. Славјано-Аријевске Веде - књиге, које су реални, непобитни докази давних времена, и веродостојности информација сачуваних у њима... Оне говоре о догађајима у вези са појавом ДаАрије, колоније белих људи, основаној на Северном континенту Мидгард-Земље пре око 605 хиљада година; причају о посебном статусу ове колоније, о непрекидним свемирским ратововима између сила Таме и сила Светлости, о првој планетарној катастрофи....  ПРВА ПЛАНЕТАРНА КАТАСТРОФА 

ЛеЗ 0010410   Амазонија: Шаре у трави или доказ о древној цивилизацији?
Амазонска прашума и даље је мистерија за човека, али и науку. Сматра се да је то једина преостала “нетакнута дивљина” на земљи, али сваке године, наука успе да завири мало дубље у њене кутке . -  Шта се онда десило са милионима људи који су ту живели?
Наука каже, убили су их Европљаниали посредно. Разне болести, које нису биле свакидашње на овим просторима, покосиле су велики број људи, па тако научници верују да су лако могли да нестану и читави градови. Научници још једном упозоравају да оваква открића не треба да буду разлог за даље крчење Амазоније, пошто неоткривени трагови цивилизације можда и треба да остану баш ту где јесусакривени древним дрвећем и прастаром природом.   Шаре у трави или доказ о древној цивилизацији?

ЛеЗ 0010371   ЗАШТО СЕ КРИЈЕ ДА ЈЕ ЗЕМЉА ШУПЉА ПЛАНЕТА? -Нећемо се више питати да ли је Земља шупља, јер снимци НАСА сателита начињени 1968. показују да је она отворена на Јужном и Северном полу и да су ти отвори широки око 2.250 километара, већ ћемо поставити питање: зашто су ти снимци тако дуго скривани од људи? Зашто се крије да је Земља шупља?
ЗЕМЉА ЈЕ ШУПЉА
Да ли у унутрашњости Земље живи цивилизација много напреднија од наше? Шта су видели двојица морепловаца, а шта показују тајни сателитски снимци?
Грчки филозоф Платон је још у четвртом веку пре Христа причао о бајковитој земљи по имену Хипербореја, која је, по њему, била стварна домовина бога Аполона. Такође је говорио да је Лета, Аполонова мајка, рођена на једном острву у Арктичком океану ‘са оне стране северног ветра’.  ЗЕМЉА ЈЕ ШУПЉА



*
ЛеЗ 0010373  POETICA COTIDIANA & Bela Tukadruz - СВАКОДНЕВНА ПОЕТИКА / Бела Тукадруз. — Данас сам видео усред шуме угажену траву, круг, неколико квадрата место где ноћива десетак срна, ехеј, можда читаво стадо, ту би требало летњиковац зидати! У трећој књизи нашег земљака (у необавезном примерку, додатку) има кратка песма Срце  Михаја Еминескуа .......
 То што се види, на малом западном прозору, то је светлост заласка нацртала,. то није фигура неког човека, већ тикве која има више од једне девојке која је управо завршила основну школу Можда се упитате зашто слика на зиду није точак, круг?
Е, то упитајте мог колегу и земљака песника, који каже да смо ми деца Сунца, коју стално прати Сунце,
светлост и топлота сунца
 
Али ми после неког времена полазимо
 у крајеве без Сунца,
 без светлости и топлоте Сунца,
 па зато  итд. Залазак Сунца је — за нас изводио свакодневну поетику нашег трагизма на очигледан начин…
и на правом месту — у библиотеци… POETICA COTIDIANA & Bela Tukadruz - СВАКОДНЕВНА ПОЕТИКА




ЛеЗ 0010374   Мечкарска песен  -стара   Мечкарска песен

ЛеЗ 0010375    Гайдарска мелодия  от с.Сребърна. -Гребенска гайдарска мелодия от с.Сребърна-Силистренско . Изпълнява Дойчо Станчев . Записът не много добър, направен е в 70-те години на миналия век .Използвани са стари снимки от с.Сребърна на профила Srebarna-old Photos. - Објављено је 28.06.2016.  Гайдарска мелодия от с.Сребърна 

ЛеЗ 0010376   11 Voices - 11 προσωπογραφίες μουσικών στο... Μουσικό Χωριό   11 Voices - 11 προσωπογραφίες μουσικών στο... Μουσικό Χωριό

ЛеЗ 0010377   NEVEROVATAN SOK! Obrad Kesic - "Tramp je najavio REVOLUCIJU! Narod se bo...  NEVEROVATAN SOK! Obrad Kesic - "Tramp je najavio REVOLUCIJU! 

ЛеЗ 0010378   Jugoslav Petrusic NAJNOVIJE: Niste ni svesni sta ceka Mk, ramus je mnogo...  NAJNOVIJE: Niste ni svesni sta ceka Mk, 

ЛеЗ 0010379   Изабрани чланак. Указивање. -  АМЕРИКАНАЦ КОЈИ ИМА ЛЕК ПРОТИВ РАКА: Ево шта је рак и како се лечи…  -  У ексклузивном интервјуу , прослављени амерички публициста Едвард Грифин открива зашто званична медицина крије прави лек против рака, на којим местима на свету нема малигних обољења и колико је вакцинисање опасно.   АМЕРИКАНАЦ КОЈИ ИМА ЛЕК ПРОТИВ РАКА: Ево шта је рак и како се лечи


*



ЛеЗ 0010432   Како умири велики? Неколико коментара уз чланак "Како умиру генији"? -  Понеке вињете о последњим тренуцима великана садрже и последње речи самртника. Неке су смешне, као Марка Твена: „Додајте ми наочаре”, Толстоја: „Али сељаци... како сељаци умиру?”, или Пикаса, у обраћању лекару: „Грешите што се нисте оженили. Корисно је”.  .... Како умири велики?  

ЛеЗ 0010433   EVROPA U STRAHU: NA BALKANU USKORO POCINJE WW3?!   EVROPA U STRAHU: NA BALKANU USKORO POCINJE

ЛеЗ 0010434   ERDOGAN ZAPRETIO: SRBIJU CU DA PREPLAVIM MIGRANTIMA!   SRBIJU CU DA PREPLAVIM MIGRANTIMA!

ЛеЗ 0010435   AMERIKA UPOZORAVA: SRBI SPREMITE SE...  SRBI SPREMITE SE...  

ЛеЗ 0010436   SUPRUGA VUKA JEREMIĆA NA IVICI NERVNOG SLOMA: PRVI PUT U ŽIVOTU SE BOJIM...  PRVI PUT U ŽIVOTU SE BOJIM...

ЛеЗ 0010437   Sinisa Kovacevic Besan Na Vucica Posle Napada na Natasu Jeremic  DAJ DA ...  Sinisa Kovacevic Besan Na Vucica

ЛеЗ 0010438   Kokan Mladenović: Moguća je eksplozija nezadovoljstva naroda  Moguća je eksplozija nezadovoljstva naroda

ЛеЗ 0010439   Nastup Mustafe u Bugojnu   Nastup Mustafe u Bugojnu 

ЛеЗ 0010440   Mustafa više nije sam, ima svoj bend, ima svoje nasljednike.  Mustafa više nije sam, ima svoj bend 

ЛеЗ 0010441   Vlaska Kola na Fruli  Vlaska Kola na Fruli 

ЛеЗ 0010442   Žika Makuljević-kolo na fruli-Žoku barbacilor    

ЛеЗ 0010443   Vlaška frula   Vlaška frula 

ЛеЗ 0010444   Kolo za secanje - Ora dje pomana  Kolo za secanje  

ЛеЗ 0010445   Kolo za dusu na Popadiji I  Kolo za dusu na Popadiji I   



ЛеЗ 0010446   Miroslav Matusic   Miroslav Matusic 
 
ЛеЗ 0010447   Marka Žvaka - Ljubiša Preletačević Beli, Samo jako / Political miracle i...   Marka Žvaka - Ljubiša Preletačević Beli, Samo jako

ЛеЗ 0010448   Gajde - Stara vlajna  Gajde - Stara vlajna  

ЛеЗ 0010449   Sojic i Hitler- Razgovor o Vucicu  Sojic i Hitler- Razgovor o Vucicu  

ЛеЗ 0010450   Proslava kandidature Vučića u Srbiji i svetu (PARODIJA)   Proslava kandidature Vučića u Srbiji i svetu 

ЛеЗ 0010451   Vlaska svadba veselje igranka u Becu   Vlaska svadba veselje igranka u Becu 

ЛеЗ 0010452   Intervju sa Ljubišom Preletačevićem Belim (drugi deo)   Intervju sa Ljubišom Preletačevićem Belim (drugi deo)  

ЛеЗ 0010454    Kesić oduševio govorom, narod ostao bez teksta    Kesić oduševio govorom, narod ostao bez teksta  

ЛеЗ 0010455   TRNOVAČKO JEZERO 2015.   TRNOVAČKO JEZERO 2015.  

ЛеЗ 0010456   ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ 2005 ТРНОВАЧКО ЈЕЗЕРО   ВИДОВДАНСКИ УСПОН НА МАГЛИЋ

ЛеЗ 0010457   NACIONALNI PARK SUTJESKA REPORTAZA RADIO TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE 14 ...  NACIONALNI PARK SUTJESKA

ЛеЗ 0010458   Zelengora: Veće stoke od nas ljudi nema (audio,video-foto reportaža)  Zelengora: Veće stoke od nas ljudi nema

ЛеЗ 0010459   FURMANI ROMANIJE dokumentarni film     FURMANI ROMANIJE  

ЛеЗ 0010460 Љубиша Обрадовић-Хомољац.- Петровдан у Рибару - ВЛАСКИ СПЛЕТ " на сокаку ". 2016.год.   Љубиша Обрадовић-Хомољац.- Петровдан у Рибару - ВЛАСКИ СПЛЕ

*

ЛеЗ 0010453   Довољан је за почетак само овај и овакав коментар на споменути чланак...   Sreten Bozic –Wongar.  -   Да ли ће песници у будућности писати одређујући се у односу на рокенрол, после Нобелове награде за књижевност уручене Бобу Дилану?. -   Писана рец је само једна форма изразавања мисли у култури народа. Њој  је предходила усмена форма уметности,нароцито плодна код Аустралских Аборидзана  Sreten Bozic –Wongar

ЛеЗ 0010462    Лутао је изгубљен прашумом, а онда су га спасли — мајмуни. / Чилеанац, кога су пронашли спасиоци после девет дана, рекао да су му животиње доносиле да једе и показале извор воде  Лутао је изгубљен прашумом, а онда су га спасли — мајмуни

ЛеЗ 0010407   Неофицијелна критика критике, СРПСКА САРМА. -  коментари уз чланак   Критика српских критичара . -  белен пре 22 сата Рече једном приликом Рашко Димитријевић, чувени професор на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду, да у историји књижевности постоје три групе писаца: Једнима су имена написана великим словима, другима курзивом, а трећима малим словима. Међу тим писцима из „треће“ лиге-категорије, крију се велики, изванредни писци, а разлози њихове скрајнутости су махом некњижевне природе, казао је Рашко. Данас би рекли да нису били у мејнстриму, изван интересних група и котерија, без леђа, „погрешних“ политичких и идејних ставова, без финасијера, мецена...  Неофицијелна критика критике, СРПСКА САРМА


*




ЛеЗ 0010405   Где је, заиста, "срце Србије"? -    ... Пре ће бити да је у иностранству српска памет која у срцу носи Србију. Главно питање је како довети ту памет у Србију тако да им срце буде на месту?     Где је, заиста, "срце Србије"?

ЛеЗ 0010402   BELI PRELETAČEVIĆ KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA - Vlast se ovoga najviše plaši...  BELI PRELETAČEVIĆ KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA

ЛеЗ 0010403   Beli: Ne može meni mama da zabrani promenu imena  Beli: Ne može meni mama da zabrani promenu imena 

ЛеЗ 0010404   Preletačević: Igre oko moje kandidature verovatno namešta SNS   Preletačević: Igre oko moje kandidature verovatno namešta SNS  


ЛеЗ 0010406   ZORAN KESIĆ nasmejao voditeljku sprdnjom sa Vučićem i političarima!  ZORAN KESIĆ nasmejao voditeljku

ЛеЗ 0010411   ПРИРОДНЕ ПОЈАВЕ И СТРАХОТЕ КАО СИГНАЛИ / Н. Велимировић. -  13. Сигнали су и туча, и падање звезда, и падање прашине из неба, и навала скакаваца, и змија, и мишева, и разног другог бубиња, као негда у Мисиру. И кроз ове сигнале Свевишњи јавља човјеку шта мисли....  ПРИРОДНЕ ПОЈАВЕ И СТРАХОТЕ КАО СИГНАЛИ / Н. Велимировић 

ЛеЗ 0010412   NEVEROVATNO ! Dr.Dragan Petrovic - STA NAS TO CEKA POSLE ZIME 2017?  STA NAS TO CEKA POSLE ZIME 2017?

ЛеЗ 0010413   Српске гајде ,,Навали се Шар планина,,  ,,Навали се Шар планина,,

ЛеЗ 0010414   Ungurjanska cetvorka-gajde   Ungurjanska cetvorka-gajde

ЛеЗ 0010415   SPN - Završni građanski skup (BELI - SAMO JAKO)   SPN - Završni građanski skup (BELI - SAMO JAKO)

ЛеЗ 0010416   Najlepsa vlaska kola - splet vlaskih kola  Najlepsa vlaska kola

ЛеЗ 0010417   ЗАБРАЊЕНА АРХЕОЛОГИЈА - ШТА СЕ КРИЈЕ ПОД ЗЕМЉОМ ?   ШТА СЕ КРИЈЕ ПОД ЗЕМЉОМ ?

ЛеЗ 0010418   Uzduž i popreko - Tbilisi, Gruzija 1: Prvi utisak  Uzduž i popreko - Tbilisi, Gruzija 1: Prvi utisak   

ЛеЗ 0010419   Факсимил. Резултати истраживања? - Међу гласачима који подржавају Вучића има много паметних, има и много поштених, али нема ни једног који је и паметан и поштен.   Факсимил. Резултати истраживања? 

ЛеЗ 0010420   'Ромска Душа' Бобан Воз - Циганска Туга  -   'Ромска Душа' Бобан Воз - Циганска Туга 

ЛеЗ 0010421   Intelligent Technology Smart Farming Automatic Cow Udder Iodine spray ma... Intelligent Technology Smart Farming Automatic Cow Udder Iodine spray

ЛеЗ 0010422   Оља Бећковић о Вучићевим конференцијама за новинаре   Оља Бећковић о Вучићевим конференцијама за новинаре

ЛеЗ 0010423   Olja Beckovic i Dragan Vucicevic Sram te bilo seljacino jedna!  Olja Beckovic i Dragan Vucicevic Sram te bilo seljacino jedna!

ЛеЗ 0010424   Truba, gajde, frula - splet vlaskih kola   Truba, gajde, frula - splet vlaskih kola

ЛеЗ 0010425   Oteše mladu usred igranke!  http://prilike13.blogspot.rs/2017/03/otese-mladu-usred-igranke.html 

ЛеЗ 0010426   Dukati, devize  i truba do bola  Dukati, devize i truba do bola 



*








ЛеЗ 0010384   MARKUNDA sings Azemmur by Sebsea Productions. - http://prilike13.blogspot.rs/2017/03/markunda-sings-azemmur-by-sebsea.html

ЛеЗ 0010385   ТРАГЕДИЈА ПОРОДИЦЕ МИШИЋ. - Син војводе Мишића се жртвовао због Драже
ЧЕТНИЧКИ покрет Драже Михаиловића или Југословенска војска у отаџбини, како је званично називан, био је и остао један од најконтроверзнијих појава у Другом светском рату, не само српске, односно југословенске, већ и европске историје. Целокупна судбина ових војних формација донекле подсећа на све оно што смо као национални колективитет преживели, а можда још преживљавамо у овом суморном модерном добу које нам ни најмање није наклоњено. / Готово пола века, из идеолошких и себичних разлога ратног победника, који је писао своју историју, истина о четницима Драже Михаиловића је била табу тема Титове Југославије. Па и данас, без обзира на то што су објављени томови књига, обелодањени документи која бацају сасвим другу слику на овај период историје, па чак снимљена и серија на националној телевизији (“Равна гора”, 2013), свако чепркање по овој “мистерији” као да повређује осећања безгрешности оних који и даље мисле да је постојанија истина која се прописује, а не која се истражује и утврђује? А таквих је данас много и у стручним (историјским), и у политичким, као и у готово свим круговима јавних делатника.  ТРАГЕДИЈА ПОРОДИЦЕ МИШИЋ.

ЛеЗ 0010386   Многи су чули за легенду о Атлантиди, али нико није чуо легенду о Лемурији или Му. - Легенда о Му потиче са острва у Тихом океану. Хиљадама година су Полинежани преносили причу о континенту у Тихом океану са којег је потекло читаво човечанство.
Му се такође назива и Лемурија, јер то име боље представља егзотичну изгубљену земљу.
Име Лемурија је потекло из контроверзе око Дарвинове теорије о врстама у 19. веку. Дарвинови следбеници нису знали да објасне како су се неке врсте рашириле, што се нарочито односило на лемуре. Лемур је мала врста примата која се може наћи у Африци, на Мадагаскару, у Индији и у источноиндијском архипелагу (Индонезија). Неки зоолози су навели да је постојао континент у Индијском океану, између Мадагаскара и Индије, пре неколико милиона година. Енглески зоолог, Филип Л. Шлатер је предложио име за тај континентЛемуријазато што су лемури највероватније потекли управо са те некадашње земље.
Ернест Хајнрих Хекел (1834.-1919.), немачки натуралиста и Дарвинов поборник, искористио је Лемурију како би објаснио недостатак фосилних остатака првог човека: Ако је човек потекао са потопљеног континента у Индијском океану, сви фосили који су се тамо налазили сада су на дну мора Легенда о Му потиче са острва у Тихом океану 

ЛеЗ 0010387   Goli zivot Danilo Tesic (TV Happy 17.03.2017)   Goli zivot Danilo Tesic

ЛеЗ 0010388   Феномен Бели Прелетачевић.Наводни "политички тајфун" Покрета "Сарму пробо ниси"   или Феномен Бели Прелетачевић... - Недавно је посетио Сарајево и каже да је одушевљен и градом и људима, али и ћевапима. На питање да ли би се, уколико не прође на председничким изборима у Србији, кандидовао за члана Председништва Босне и Херцеговине, Бели Прелетачевић каже да ништа није искључено, јер је он универзални политичар кога границе не занимају  Феномен Бели Прелетачевић.

ЛеЗ 0010389   Radulovic - "MALI JE VRLO OZBILJAN" Ljubisa Preletacevic BELI se kandido... "MALI JE VRLO OZBILJAN" Ljubisa Preletacevic BELI  
  
ЛеЗ 0010390   Beli i Prilepak: Fiktivni političari dobili 5000 glasova  Beli i Prilepak: Fiktivni političari dobili 5000 glasova

ЛеЗ 0010391  Бели у Крагујевцу  Бели у Крагујевцу

ЛеЗ 0010392  Љубиша Прелетачевић  Бели у Крагујевцу 2017 Ливе  Љубиша Прелетачевић Бели у Крагујевцу 2017

ЛеЗ 0010393   SPN - Ljubiša Preletačević Beli (kampanja)   SPN - Ljubiša Preletačević Beli (kampanja)  

ЛеЗ 0010394   Ексклузивни интервју: Љубиша Прелетачевић Бели, будући Председник Србије    Ексклузивни интервју: Љубиша Прелетачевић Бели, будући Председник Србије

ЛеЗ 0010395   Djokara i Prilepak - Beli (samo jako)  Djokara i Prilepak - Beli (samo jako)




ЛеЗ 0010364   УЛАК | КЊИЖАРА ПИСАЦА on WordPress.com
Улак или гласник „Заветина“ (Објављено 22. септембар 2012. у 14:34)  „Заветине“ су последњих двадесетак година, додељивале две књижевне награде: „Дрво живота“, „Амблем тајног писма света“.  Те награде нису додељиване сваке године, већ онда када је било књига вредних награда. И дела вредних да се на њих скрене пажња читалаца. Организујући књижевне конкурсе, за нове књиге, „Заветине“ су, минулих година, у више наврата, откриле читаво јато нових писаца. Међутим, „Заветине“ нису имале новчаних средстава да штампају те рукописе, као књиге на папиру. Иста се ствар догодила и са часописима „Заветина“, који су се у међувремену, угасили, престали да излазе… У оваквој, данашњој и полуписменој Србији, треба ли да убеђујем ма кога у ту околност, није довољно само покретати електронске часописе, или публиковати електронске књиге, већ је нужно штампати књиге и часописе и на папиру, пре свега и због оних, који живе на периферији и друштвеног и културног живота… Међутим — коме у ствари држава, тј. партије на власти додељују новчану помоћ за издавање књига и часописа? „Измећарима власти“… И то ће, кроз само пет година, ако се тако настави, направити најчудовишнију културно-издавачку пустош, праву колонију на Балкану…  УЛАК | КЊИЖАРА ПИСАЦА

ЛеЗ 0010398   АКЦИЈЕ "БРАДОРАЦА". Пролетње и летње акције "БРАДОРАЦА". - Акција: Краљевске инсигније ПАКЕТ књига 7 +  поклон   и др. –   АКЦИЈЕ "БРАДОРАЦА"





Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја