...

...
САЗВЕЖЂА

Никад не заборавите

Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глади... – Учи народ, учи од народа... – Река која тече нађе себи пут. – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина.На свету је десет богатстава и свих десет су истина!...

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 14. април 2017.

БЕЛЕШКА ДОСТОЈЕВСКОГ БР. 288, ИЗ БЕЛЕЖНИЦЕ ДЕВЕТЕ (1875 -1876)..
...
Испред ове белешке Достојесвког стоји она под бројем 287. у којој писац пише о руском либерализму и славеновилству: "Наш либерализам је чак реакционаран, за њега се даје Станислав (орден краља Станислава), а славенофилство - то је нешто друго: какви строги захтеви!.... " итд.

                            288
        Чланак. 1) Потугин, Тургењев - (лепота).
                           Цивилизација.
                       2)  Цивилизација, пошто је одбацила религију, признала је своју смрт јер, мора у себи самој садржати ропство па макар то било у виду пролетеријата и обоготворења права својине.
                      3) Религија све то решава.
                       (NB. На који начин? Лично достојанство пролетеријата и слобода духа! Без похотљивости сопственика).
                         (NB. Тешко је рећи како би то Христос решио. Обострана брига једног према другом би умекшала капитал и узвисила пријатељство.)
                        Кривац је римски католицизам и протестантизам. Катков (је ли иста вера код нас и код Римљана, да ли је то исти Христос - Христос коме су били потребни језуити). И најзад, тријумф петролеја и осам милиона пролетера.
                         289
            Лаж је од почетка авека. Лажу часописима, лаж је још од Каина и само се лаж разметала."*

_____

       *  F.M. DOSTOJEVSKI BELEŽNICE -  Beograd, Partizanska knjiga, 1982, стр. 127-128
           И данас је веома, веома актуелна ова антропологија великог руског писца и видиоца, пророка. У тренутку када је о овим стварима размишљао Достојевски, Мита Ракић је (отац песника Милана Раклића)  описивао (по налогу ондашњих власти српских) тек ослобођене српске крајеве на југу од Турака. Књигу Ракића би требало, поново и поново штампати, из више разлога, али под условом да је приреде нећу рећи позвани (било би то можда погрешно протумачени, али свакако неко од оних зналаца, попут Пејчића, који су о Ракићу Сину дали подстицајну и надахнуту синтезу).
        Тренутак је да погледате можда и овај прилог доступан на мрежи: ЛеЗ 0010636    Vladika Nikolaj-NA Vidovdan 1916.wmv  (САДА ЈЕ ВРЕМЕ ДА ЕВРОПА СРБИЈИ ВРАТИ ТАЈ ДУГ)   

Нема коментара:

Постави коментар