ТАЧНО у подне, матуранти су данас у тридесетак градова Србије заиграли уз музику Јохана Штрауса. Плесало се на трговима, улицама, у школским двориштима у оквиру манифестације Еuropean Quadrille Dance Festival. Иако је главни циљ манифестације забава и дружење, организатори се надају и да ће ове године бити оборен Гинисов рекорд из 2011. године, када је на улицама било 33.202 матуранта.
"Матурантски плес", као специфична манифестација, како наводе организатори, у Србији је заживео 2005. године, а сви матуранти - који у плесу учествују, плешу исту кореографију.
По јакој киши и истовремено са вршњацима из 60 европских градова из шест држава, 1.152 матуранта из девет краљевачких средњих школа, сврстаних у 288 "четворки" и јуче је, 12. пут заредом, на Тргу српских ратника у центру Краљева плесало свој матуски кадрил - популарни валцер "четворки".
Нишки матуранти плесали су ове године на две локације јер нису могли да се договоре ко ће бити организатор ове манифестације. Плес на Тргу краља Милана органозовала је Канцеларија за младе и на њему се појавило хиљаду матураната, док су у Парку Светог Саве плесали матуранти Средње економске школе.
Око 600 матураната из Јагодине плесало је у центру града, а 100 крушевачких средњошколаца играло је на Тргу косовских јунака. По завршетку квадрила, и Јагодинци и Крушевљани су наставили да се друже играјући коло.
Крушевац
"Плес са Европом - матурантска парада" која је, у организацији плесног клуба "Болеро", одржана по десети пут на Тргу слободе у Новом Саду, окупила је 1.260 новосадских матураната.
И 484 шабачка матуранта били су данас део највећег омладинског пројекта.
Шабац
ХУМАНОСТ
КРАЉЕВАЧКИ матуранти јуче су положили испит хуманости пошто су се куповином импровизованих круна, по симболичној цени од по 100 динара, прикључили хуманитарној акцији за помоћ свом суграђанину Данилу Јованову (37), некадашњој великој нади српске кошарке, који је после тешког саобраћајног удеса већ 18 година прикован за инвалидска колица. - = извор: Новости