Професор историје на Харварду Нил Фергусон изјавио је у интервјуу за Б92 да је Вук Јеремић добар кандидат за генералног секретара Уједињених нација (УН) и да се нада да ће успети.
"Постати генерални секретар УН је толико компликовано, да је изгледа лакше постати папа. Једно је сигурно, то ће бити веома тежак и компликован процес. Несумњиво је да је он добар кандидат, али он је мој пријатељ", истакао је Фергусон.
Пожељније је да Јеремић постане генерални секретар, него бугарски кандидат, "кога ће остатак света сматрати Путиновим кандидатом", оценио је Фергусон, који се нада да ће Јеремић успети.
Говорећи о Брегзиту, Фергусон је указао да резултати истраживања јавног мњења показују да је такав исход веома реалан, али да он не верује у истраживања.
"Мислим да су шансе да се то догоди 1:3, јер сам убеђен да ће многи људи отићи на гласачка места и тамо ће се предомислити и гласати за останак Велике Британије у Унији", предвидео је Фергусон.
На крају ће Европа преживети, али ће бити промењена и ослабљена, рекао је Фергусон и подсетио да је пре неколико година заговарао тезу да ће евро преживети, али да Унија можда неће.
"То је зато што је лакше напустити ЕУ, него евро... само питајте Грчку. Британија може 23. јуна да гласа за излазак из ЕУ, али то неће бити крај приче, зато што ће и друге земље питати - а зашто и ми не изађемо", објаснио је Фергусон.
Осим тога, Фергусон се позвао и на изјаву немачког министра финансија Волганг Шојблеа прошле недеље да га брину Холанђани, али они нису једини.
"Шта је са Француском? И они имају изборе следеће године. Можете бити сигурни да ће популисти у обе земље звати на Фрегзит или Недерлегзит, ако Британија одлучи да напусти Унију", упозорио је Фергусон.
Он сматра да ће Британија, у случају Брегзита, гласати за рецесију и финансијску кризу, која ће отићи много даље од Британије.
"Мислим да ће се многи пробудити у јако лошем дану, тог 24. јуна, ако Британија одлучи да оде и да ће домино ефекат бити огроман. Ако погледате даље, јасно је да ће Британији бити веома тешко да преговара о овом разводу", образложио је Фергусон.
"Нико не зна како ће тај развод изгледати... Зато мислим да би та неизвесност и несигурност трајали не само недељама, већ месецима и годинама", додао је Фергусон за Б92.
Истина је да не знамо колико би то трајало, али једно је сигурно - то не би био брз развод, прецизирао је Фергусон.
Говорећи о изборима у САД, он је оцениоавео да Доналд Трамп има 50 одсто шанси да постане председник, "а те шансе су се повећале поготово после овог страшног злочина у Орланду".
"Нема сумње да би Доналд Трамп био лоша вест за ЕУ, а добра за Владимира Путина. Обојица су већ разговарали о споразуму САД и Русије", подосетио је Фергусон.
Трамп је употребио фразу "велики договор", када је говорио о врсти односа које би желео да има са Путином, илустровао је Фергусон, који мисли "да би сви у Европи требало да будемо веома забринути због тога".
"Јасно је, из европске перспективе, да би победа Хилари Клинтон на председничким изборима била много пожељнија", закључио је Фергусон.