Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

субота, 19. септембар 2015.

НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ : (00371)


 Понедељак, 21. септембар  2015. Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина     


    Бунари српских „Заветина“ су дубоки и неисцрпни, као и стварност времена у којем постојимо. То потврђује и четрдестак прилога најновијег НовиБуСура. Али заборав ће све прекрити као пустињска прашина и све решити. Београд заиста има чудну судбину, то је – град дошљака. То доказују сваког јутра и шатори миграната у Савамали, око Аутобуске станице и парка испред Економског факултета. Хоће ли актуелни председник Француске нешто учинити и зауставити непредвидиви ток догађаја и историје Европе? Хоће ли ослушнути вапај петиционаша? Може ли он то? Између два понедељка догодило се много тога, али и то ће ускро прекрити заборав, као лишће са грана. Какав ће то бити заборав? И какав би могао да буде? Често наилазим на наслов по новинама да свет све више личи на време уочи Другог светског рата. А има их који се присећају злокобног пророчанства покојне бугарске пророчице да би Трећи светски рат могао да крене из Сирије. Да ли је Бугарка наслутила? Бугари, кад је реч о мигрантима који преплављују  Грчку, Македонију, Србију, више ослушкују своју покојну пророчицу него Европу и можда глас човечности. Државе које је „примила“ Европа затварају своје границе, бране се од миграната, да ли Србија чини праву ствар? Да ли је време да се лицитира колико може да прими миграната? Европа се поплашила пола милиона миграната, а Србије је пре неколико година примила 600 000 миграната – и ко је тада помагао? Ко је тада, тим протераним Србима, нудио држављанства и друго? Све се заборавља.  Па и то да : Из наших живота одлазе, све брже, ретке ренесансне личности. Људи енциклопедије. Данас, нажалост, нису на цени тихи аутентични ствараоци, јер су јавност окупирали они бахати, без биографија, фалсификатори, имитатори, они који свакодневно дрече у узаврелој политичкој арени – како написа познавалац  дна и пртљага прелазних времена.
Као и уобичајено, нови број је илустрован фотографијама из богате  архиве «Заветина», јер фотографије су недвојиве од писања, новинарства и књижевности. «Снима се на сунцу, и само помоћу сунчеве светлости, али да би се слика изазвала потребан је потпун  мрак».  Да би се «изазвао» уопште нови број НовиБуСура, потребно је да се сложе многе ствари. Понекад кад је много тешко у друштвеном и породичном животу,  кад болести насрну  снагом епидемија на  свет који познајемо, или мислимо   да познајемо, кад наступи неки мрак о коме нисмо ни сањали, онда наше сећање и мозак изазивају неопсиве слике, и снове, у којима понекад склизну и невиђене шарене отровнице, са репом који звечи, нова врста звечарки. ..

      Недеља, 20. Септембар 2015.                 М. Л. 

*

(ЂЕРЂЕЛИН)  ЛеЗ 0003018   Дело. И дубок заборав
Не смрт, заборав решава све. Заборав, и то не само појмова, речи и лица, него свега што постоји и живи.Заборав тела и заборав времена. Заборав, да би се могло предахнути и живедти даље у телу без сећања, са духом без имена. Заборав, смрт са правом на наду. - Иво Андрић, Знакови поред пута, (Пето издање, 2012. Стр. 14)

*
( ПАМУК ~ Non, Je ne regrette rienЛеЗ 0003025  ФИЈАСКО  "Групе Зз"  - Архив.  Колумбо прича да је приликом открића Кубе видео биљку памука и на њој стално у исто време једне чауре које тек дозревају, друге које су већ дозреле и отворене, и треће које су тек у цвету. – Таква биљка требало би да буде човек…Иво Андрић 
Очигледно је, после неколико година постојања, да ово књижевно друштво или група – није успела, у основном. Да се организује на прави и најбољи могући начин, да је таворила у очекивању некаквог чуда. Чудо није дошло, на жалост, тако да – говорећи најотвореније – нема више разлога – убудуће – за уступање простора „Сазвежђа Заветина“ члановима те Групе, осим ове Архиве овде, која може бити – нећу рећи добар – некакав траг према бољем путу организовања у будућем времену.


*
(ПРТЉАГ)  ЛеЗ 0003019  Миломир Краговић: Треш и доњи веш  -  Из наших живота одлазе, све брже, ретке ренесансне личности. Људи енциклопедије. Данас, нажалост, нису на цени тихи аутентични ствараоци, јер су јавност окупирали они бахати, без биографија, фалсификатори, имитатори, они који свакодневно дрече у узаврелој политичкој арени. Када је Оља Бећковић недавно искрено рекла да књиге са треш садржајем не би требало продавати у књижарама поред српских класика - потпуно се слажем - скочили су и прозвани и они други који добро пливају у овом живом блату сурове свакодневице. Јер - ружно је лепо, истина је лаж, ненормално је нормално, празно је пуно, ноћ је дан, поштени су будале, писмени су неписмени, успешни су они који су у ријалити програмима, а добре девојке показују своје набилдоване гузе, јер је то диплома за један звездан живот

*

(ЧИТАВ СВЕТ)  ЛеЗ 0003020   Вангино пророчанство, или - За који датум је заказан почетак Трећег светског?  -  Последњих година су уопште необично популарна предсказања о крају света, предстојећим ратовима и погибији свега живог. И док се једни скептички односе према овом шаманизму, други стално прелиставају најновије вести у потрази за још једном потврдом да ће ускоро почети Трећи светски рат.
На пример, бугарска пророчица Ванга је сматрала да ће свет бити на ивици катастрофе док не падне Сирија, а онда ће почети светски рат. 1978. године кад је пророчанство изречено многи га нису схватили. Али, узимајући у обзир најновије догађаје, може се сматрати да њене речи имају смисла.
Позната енглеска пророчица Џоана Сауткот, која је живела крајем XVIII – почетком XIX века је била уверена да ће нам Апокалипса дођи баш са Истока: „Кад на Истоку избије рат, знајте: близу је крај!“ Она је то изјавила 1809. године и тада је мало људи схватало о чему се ради, премда су се многа њена предсказања остварила: Француска револуција, долазак Наполеона на власт, а затим његов крах.
Египатска пророчица Џој Ајад је, напротив, уверена да никаквог Трећег светског рата неће бити. По сопственим речима, она будно прати све промене на астрономској карти Земље и сматра да Земљи не прети рат везан за масовну примену насиља, већ да свет очекују друге битке, на пример, информационе и економске. Али, главна борба је борба за људски ум.
        ЧИТАВ СВЕТ

*

(ЗЛАТНИ РАСУДЕНАЦ)  ЛеЗ 0003021   Молитва / Светислав Стефановић  -  Боже, помози народу мом,
Из пропасти чуј му глас!
Да веру сачува, душу и дом,
Буди му штит и спас.
 
*
(ЗЛАТНИ РАСУДЕНАЦ)  ЛеЗ 0003022   Парадокси лустрације
Зашто је овде, практично, избегнута лустрација? Чини нам се да о томе постоји  мањак смислених, реалних и аргументовано писаних текстова. Наводимо овде делове из текстова оних аутора, реалтивно усамљених, који знају у чему је проблем.
(....)
Ко вампире штити од сунца
“• За савладавање ауторитарне прошлости неопходно је обезбедити четири услова: правну основу, спремност јавности на суочавање са чињеницама, независно судство и независне медије. Каква је ситуација у Србији данас у односу на ова четири услова? Да ли се Србија налази у истом положају као црква у којој се звона нису огласила из четири разлога, од којих је први тај што нема звона?
НАПОМЕНА:  Звали је ми „кривична“ или „криминална“ естетика, она је свакако постојала и запечатила судбине многих даровитих и неукалупњивих уметника. Можда најбоље да је назовемо „идеолошка естетика“, јер она је у суштини то! Такву су критику писали сви они критичари које је побројао Ивков, па и они које није…

*

(ЗЛАТНИ РАСУДЕНАЦ)  ЛеЗ 0003023    ЛЕГЕНДА О САХАЛИНУ / Бела Тукадруз
ДВАДЕСЕТИ ВЕК (Издаја, 2)
У  СВЕЗНАДАРУ (Сељачка слога, Загреб, 1954), одредница САХАЛИНсадржи 13 редова.(1)
Одредница о Сахалину у ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКОМ ЛЕКСИКОНУ    М О З А И К  З Н А Њ А, т. 18 : ГЕОГРАФИЈА (Интерпрес – Београд, 1969), садржи дупло више (27 редова!) (2)
Мислим да сам о Сахалину прочитао неке стихове, песму која се тако зове, и дуго сам веровао да ју је написао Чеслав Милош, док пре неколико ноћи не прелистах поново две његове књиге  песама преведене на српски (ГДЕ СУНЦЕ ИЗЛАЗИ И ГДЕ ЗАЛАЗИ, Доб, Београд, 1981, и ХРОНИКЕ, Ков, 1989 ), али тамо не нађох песму о Сахалину. Можда је уосталом песму о Сахалину написао неки други песник, можда сам то прочитао у неком часопису, и онда побркао ствар?
Покушавао сам да се сетим  Песме о Сахалину, кад схватих са ужасом да ми је труд узалудан: нисам могао да се сетим, чак, ни једног, стиха. Сахалин никада нисам видео, као ни Русију, ни Јапан. Ни Азију. Као млад човек (као студент, и као професор), путовао сам изван граница земље у којој живим, но најдаље тачке до којих сам стигао биле су: Темишвар, Будимпешта, Сент Андреја, Беч, Праг и Краков, односно Трст…
Међутим, читајући Милоша, нарочито његову песму Задатак, заборавио сам на песму о Сахалину, и сетио се једне легенде коју сам, можда, сањао. Јер сигуран сам да ми је нико жив никада није испричао, нити сам је прочитао у некој од многобројних књига које сам прогутао током свога живота.


*
(ДАНАС) ЛеЗ 0003048   ЛЕВИЈАТАН СРБИЈЕ  /  Вук Драшковић*  Већ петнаест година, из Брисела, Берлина и Вашингтона, свакој влади у Београду испоручивани су, и још се испоручују, разни захтеви, домаћи задаци за чишћење Србије од трагичног наслеђа националсоцијалистичког и терористичког режима из последње деценије прошлог века. Један захтев, и то онај кључни, да се демонтирају и развласте службе безбедности, темељ и кров Милошевићевог поретка, потпуно је маргинализован, а владама у Београду, које су се декларисале као проевропске, континуитет тих служби био је и њихов стожерни ослонац.  -   (....)  У децембру, кад Црна Гора закорачи у НАТО, Србија ће закорачити у преговоре са ЕУ о два поглавља, Косову и финансијама, али је њен Левијатан приправан и припремљен за балване и мине. Над милионима људи у Србији успешно је извршена пропагандна лоботомија, па верују да су за све злочине и ужасе деведесетих, као и за данашње невоље већине грађана, криви Америка, Немачка и Ватикан, и да Србија мора под топло и заштитничко крило православне Русије. Оптужени и осуђени у Хагу за ратне злочине су национални јунаци, падају судске пресуде челницима државног терора у самој Србији, мрак и ћутање прекривају најављене истраге о многим заташканим злочинима служби безбедности. Супруга Славка Ћурувије, изненада и на запрепашћење свих, сведочи у одбрану оптужених за његово убиство. Људи служби из деведесетих и њених ескадрона смрти заузимају важне позиције у институцијама државне власти и политичких странака, тајним досијеима и снимцима службе тргују, сплеткаре, уцењују, окрећу сваког против сваког, њихови ратници у Донбасу прете атентатима, те агентуре муте по Косову, Црној Гори, Републици Српској, а на четири телевизије са националном фреквенцијом убијају се и морал и мозак онесвешћеног народа у држави која се, стратешки смишљено, претвара у каљугу. / Сваки свој наступ у римском сенату Марко Порције Катон завршавао је истом реченицом: <И>Ceterum censeo Carthaginem delendam esse<И> (Уосталом, сматрам да Картагина мора бити разорена)! Нисам ни Марко ни Катон, нити је Србија Рим. Ја само, дугих петнаест година, упозоравам да су неразвлашћене и свуда присутне службе безбедности из деведесетих година минулог века српска „Картагина“, највећи непријатељ напретка Србије и њеног придруживања демократским државама света, и да та „Картагина“ мора бити разорена. Са том немани, са тим Левијатаном и свим што му је у утроби, напори за европским реформама личе на растеривање магле капом, на ходочасника који се у Меку запутио са прасетом у наручју.


*

(ЧИТАВ СВЕТ) ЛеЗ 0003024   Харан, Турска -  Од града под називом Шанлијурфа који се налази у истоименој турској провинцији, Харан је удаљен 44 километара и одатле је лако превозом стићи до њега.Библијска легенда. Према легенди, библијски град Харан се поистовећује са овим, турским Хараном. Наиме, према „Библији“, Адам и Ева су након изгнанства из Рајског врта отишли у град Харан где су наставили свој живот. Овај град је везан и за причу о Авраму и његовом потомству. Аврам је неко време живео у Харану из ког се преселио у Ханан. Међутим, када је дошло време за женидбу његовог сина, Исака, Аврам жену за њега тражи баш у Харану, уверен да ће ту наћи жену коју одликују врлине и исправност. На крају и успева да ту пронађе жену са свог сина, Ребеку


*

(МОБАРОВ)  ЛеЗ 0003026   Зоран Симоновић, херој  -  ЗАЈЕЧАР – Зоран Симоновић (62), запослен у ЈП ''Железнице Србије'', спасио је сигурне смрти више од 50 путника у возу ''швеђанка'', коме су отказале кочнице, тако што је изашао кроз прозор воза и, висећи над провалијом, успео да, држећи се за кров, пређе неколико метара и ручно укочи воз, који се кретао брзином од 70 километара на час. Воз се, како се испоставило, зауставио једва два километра од Сврљишке клисуре, дубоке, на појединим местима, и до - 50 метара!

*
пужеви ипак напредују и савлађују препреке!!
(ЂЕРЂЕЛИН) ЛеЗ 0003027   Велики Ветрен и  друго. - Српске громиле. -  .... У римско време пут је трасиран на супротну страну Мораве тако да са леве стране је било само сеоских насеобина. Тек у 4. веку са доласком Германа поново долази стратешки значај Јухора. На доминатним висовима у Пајковцу, Секуричу, Беочићу, Драгошевцу, Поточцу и другима за кратко време подиже се велики број малих утврђења која су од планине Јухор направили праву тврђаву (као у старије гвоздено доба 8-4. век пре нове ере). На основу ножа са таушираним бронзаним круговима и кресиво у облику слова V (латиничног) са Великог ветрена, посаду су у овом римском пункту чинили Германи. 
       ЂЕРЂЕЛИН

*

(ЗАВЕТИНЕ издвајају) ЛеЗ 0003028   На основу чега се додељује сајамски простор и зашто се од издавача траже завршни рачуни. - Протест издавача уочи Сајма књига.  - Удружење професионалних издавача Србије протестује због захтева Одбора сајма књига да им се доставe завршни рачуни за 2014. годину на основу чега ће се додељивати сајамски простор
   

*
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003037   "Где сада да играмо? нигде ; не треба уопште да играмо ", пише Пол Луј Курије у Петицији у име сељака којима је забрањено да играју(1822) , позива се на основне законе правде, здравог разума и традиције: "Азејски празници су били нарочито чувени у свим нашим селима, и позивали су на такмичење сеоски свет из свих околних општина. Одиста, откако су у овом крају момци научили девојке да играју, то јест , од оног времена када почесмо да постајемо своје газде - сељаци са обала [ера, азејски трг је увек био наше омиљено састајалиште за игре и послове. Тамо смо играли као што су то некада чинили наши очеви и мајке, а не памтимо да се ико пожалио на  нас или да се неко тамо обрукао. Пошто нисмо направили ниједан изгред, готово нисмо могли да замислимо, у свом великом поштењу, да нам неко може одузети ово древно право, законито, стечено и посвећено дугогодишњим коришћењем, засновано на основним законима правде и здравог разума ; јер, ваљда имамо право да играмо код своје куће ; а где да се народ понаша као код своје куће, ако неће на јавном тргу?"

     ЗАВЕТИНЕ су после Револуције (1945) у пожаревачком крају спречаване од стране нових власти у њиховом изворном облику,и временом су се сеоске славе свеле на игранке на игриштима, да би у неким селима, где су месни комунисти или општинске власти биле ригидније, биле забрањене, или сведене на територију порте,авлије и гостинске собе

*
један од знакова препознавања стваралачке иницијативе
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003038   Изјава дана (Алберт Ајнштајн)

*
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003039   ИЗЈАВА НЕДЕЉЕ  ЛЕ ПЕН: НАВАЛА АЗИЛАНАТА КАО ИНВАЗИЈА ВАРВАРА НА РИМ

*
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003040   ИЗЈАВА МЕСЕЦА (Марк Твен)

*
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003041   ИЗЈАВА ГОДИНЕ  (Апачки поглавица)

*
(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003042   ИЗЈАВА ДЕЦЕНИЈЕ (књижевни часописи «ЗАВЕТИНА»)

*
Шоле, претпрошлог пролећа у Немачкој (снимак Ј.)

(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003043   Живети није лако - Живети није лако ни мраву у мравињаку ни птици на грани, а камоли човеку уметнику у овом сложеном и тзврдом свету.

...  У кућном уређају старијих домаћинстава у Централној Европи (на пример Загреб, Љубљана) наилазимо често на предмете из
XIX века који су карактеристични за тадашња схватања и људских потреба и живота уопште, па и уметности.
На пример - извините ! - у нужнику једне старије зграде у Љубљани можете видети "шољу" која је од порцелана украшеног сецесионистичким орнаментима ирисовог лишћа и цвета. А марка те "шоље", израђене у облику цветне чаше, зове се
 Тriton Vase.
Дакле, употребљена је и уметност и митологија да би се улепшла и маскирала стварна употреба тога предмета.

*

(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003044   Мобилна КЊИЖАРА ПИСАЦА  / Ова књижара, што се у почетку звала "Дућан ЗАВЕТИНА" - ради нон-стоп, али јој је промет симболичан, упркос околности да је планетарно доступна, ако не за неког другог а онда барем за тзв. српску дијаспору на кугли земаљској. То је да говоримо отворено - неуспех књижарски, и у Србији, и ван Србије. Због чега?
Да ли су те књиге или часописи, који се продају у
 Књижари писаца толико лоши, сумњиви, или имају некакву другу, скривену ману, о којој није згодно јавно проговорити?
И која би била то мана?
То што се нуде исти наслови, истих писаца, о којима се актуелна или официјелна критика није отворено изјаснила, осим можда индиректно - неком врстом ћутања, какво је било и у минулом веку у бившој СФРЈ?
Или је ту књижару смислио
 Homo balcanicus ( израз Ива Андрића, наслов једне његове белешке. "

*

(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003046   ПРЕДСАЈАМСКИ КЊИЖЕВНИ ОГЛАС «ЗАВЕТИНА» Идући у сусрет бабљем лету ове године, "Заветине" су у ситуацији да вам понуде, поштовани, предсајамски књижевни пакет од три књиге песама, два романа и једне обимне студије самосвојних српских писаца, по веома повољној цени - 50 ЕУРА (за поручиоце у свету, Европа и ваневропски континенти - плус поштански трошкови), Реч је о плодним српским писцима, "белом тиму""Заветина" - Александру Лукићу, аутору књиге песама "Псовка", и романа "Велика испраћуша";Зорану М. Мандићу, аутору нове песничке књиге "Србија у дубоким водама", Бели Тукадрузу, аутору "Лас вилајета" и романа "Ујкин дом", и књижевном критичару Миодрагу Мркићу,  аутора обимне студије ("Књиге о Белатукадрузу") : "Последња сфера мистике (вел. формат, преко 511 стр.).
     Свих шест књига су одлично одштампане са пластфицираним корицама, осим романа Александра Лукића "Велика испраћуша" (тврде корице, 222 стр).

*

(КЊИЖАРА ПИСАЦА) ЛеЗ 0003047   Европа угља, челика и крви  -  СУЗАВЦЕМ и воденим топовима Европа се брани од жена и деце. Све што је деценијама представљано као колосални успех човечанства, срушено је на границама Европске уније. Европа је ових недеља све друго само не оно због чега је створена.
Цео Стари континент плакао је пред језивом фотографијом мртвог Сиријца, петогодишњег Ајлана Курдија, снимљеној на турској плажи недалеко од Бодрума, а само десетак дана касније иста та Европа пендречила је његове најближе рођаке, на граници Мађарске, не дозвољавајући им да уђу у изабрану, богомдану област звану Европска унија. Британски политичар, Питер Баклич, вели да је мали Ајлан мртав зато што су његови родитељи били похлепни за добрим животом у Европи.
Шта смета тој Европи, изниклој из Шуманове декларације о челику и угљу? Боја коже ових јадника који беже од рата, беде, крвавог песка, угљанисаних тела? Можда њихова вера? Па зар Европа, уједињена, напредна, демократска… како већ саму себе зове, у темеље сопствене дичне куће није узидала одредбу о равноправности вере и нације, како год да се зову једна и друга?
 

*

(ПОВРАТНО КОЛО)  ЛеЗ 0003032   Мигранти се повукли на територију Србије, мађарска полиција поставља жицу уместо капије, повређено око 300 особа; Вучић позвао европске земље на солидарност  СИТУАЦИЈА на граници Мађарске и Србије после драматичног дана се коначно смирила. У току дана избеглице су пробиле ограду на прелазу Хоргош 2, после чега је мађарска полиција употребила сузавац и водене топове против миграната. Стигла је и хитна помоћ из Србије, како би указала помоћ онима који су се, бежећи, онесвешћивали. Према незваничним подацима у сукобима је повређено око 300 особа, међу којима има деце, али и 20 мађарских полицајаца 

*


( ПАМУК ~ Non, Je ne regrette rienЛеЗ 0003033   ПРЕЦЕЊЕНА ВОЈВОДИНА / Зоран М. Мандић
            На тренутак са М. Коњовићем

Сликара не воле сваки пут када са
Ружне слике прети лепотом
Позајмљеном из другог времена
Из околности измишљених под притиском
Самоодбране од самог себе
Откуда Коњовић у твом песмовном тексту
Питао ме је извесни читалац Дина Буцатија
Затичући ме у њему са архитектом Антонијем Доригом
Када је има четрдесет и девет година
У коме је можда тражио госпођу Ермелини
Док је премеравао земљиште за градњу
Песничке слике једне љубави
Овај текст нисам намеравао да објавим
Јер нисам сигуран да сам га написао
Једноставно набасао сам на његово тело
Док ми је један сомборски песник
Причао о могућности да један други сомборски
ЗОКС дефинитивно
Песник намерава да окупи „песме“ инспирисане
Животом и делом дуговечног  сомборског сликара
Милана Коњовића
           

*
(Библиотека ПРЕТЕК, 2)  ЛеЗ 0003016,  ДУБОКЕ ВОДЕ МАНДИЋЕВЕ ПОЕЗИЈЕ - Милица Миленковић: (Зоран М. Мандић: СРБИЈА У ДУБОКИМ ВОДАМА, Заветине, Београд, 2015)


*

(БРИСАНИ ПРОСТОР)  ЛеЗ 0003045   петак, 18. септембар 2015.
Хитно! Потпишите ову петицију, упућену Председнику Француске за спас миграната
Bonjour à tous !
Si vous partagez mon opinion  je vous prie de signer cette pétition:
Sauver les migrants et sauver l'Europe.
Des enfants, des femmes et des hommes pleurent, hurlent, se noient près de nous. Leurs mains, leurs regards, par milliers, nous supplient. 
L’Europe, terre d’espoir, se ferme, se fracture, les discours nauséabonds et les images sorties des pires pages des livres d’histoire atteignent les médias, les rues, nos maisons, nos enfants, notre avenir.
    

*
(ПОВРАТАК ПОРНОГРАФИЈЕ) ЛеЗ 0003010  У Музеју Орсеј у Паризу овог месеца се отвара изложба "Раскош и беда: Слике проституције,1850-1910" и прва је велика поставка на ту тему  -  Када се спомену импресионизам и друге тенденције француског сликарства пре и око 1900. године, често људи стереотипно помисле на хрпе сунцокрета и пластове сена, беба и балерина које добро изгледају на разгледницама или на зидовима у соби,
Међутим, модерна француска слика није била баш толико умирујућа. Париз је крајем 19. века био град у великој друштвеној транзицији, а у уметности је било приказивано више од свакодневице, био је приказиван нови урбани свет у свој својој замршености, пише

*

(РАБОШ~ претеча тефтера)  ЛеЗ 0003034   Рабош - претеча тефтера  - Рабош Претеча трговачког тефтера, врло искористива и за самоодбрану јер су они који најлошије плаћају обично имали и најдужи рабош па је било  могуће и испребијати их дуговима. Овде, нова библиотека "Заветина". Нисам сигуран колико ће бити искористива и за самодобрану неких песника, али... видећемо...

*
(РАБОШ~ претеча тефтера)  ЛеЗ 0003035   Душанић: Једна једина књига

*
(РАБОШ~ претеча тефтера)  ЛеЗ 0003036   Роман у средишту. - ... Професор Радивоје Микић подсетио је да је српска књижевност од средњег па до почетка 21. века била један од средишних облика кроз које је говорила српска култура.
– Да ли је и данас тако – запитао је Микић. – Ако је за Скерлића и друге историчаре Петар Други Петровић Његош био појава без које је немогуће замислити српску књижевност, како онда објаснити да је пре две године врло висока годишњица рођења овог песника прошла глуво – рекао је Микић и указао да се и данас из идеолошких разлога огрешујемо о неке писце и навео пример Бранка Ћопића     РАБОШ~ претеча тефтера  

*

(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ)  ЛеЗ 0003030   "Пиши као што дотичеш живот"СА темом "Пиши као што дотичеш живот", у среду почињу традиционални 52. београдски међународни сусрети писаца у организацији Удружења књижевника Србије, које ове године слави 110 година постојања.  Једна од најзначајнијих и најтрајнијих књижевних манифестација на Балкану, која ће трајати до 21. септембра, окупиће ове године, по речима председника УКС Радомира Андрића, више од 30 писаца из 23 земље и један број домаћих књижевних угледника као и писце из расејања

*
(СРБИСТАН) ЛеЗ 0003009 Козаци славили усред Браничева  - ПОРТА манастира Рукумија код Пожаревца била је јуче место окупљања праве "армије" козака, који су се састали да обележе славу Усековање главе Светог Јована Крститеља. Пред многобројним верницима и монасима, на челу са оцем Симеоном, старешином манастира, у центру пажње били су козаци из Србије, Републике Српске и Црне Горе, који припадају огранку Централне козачке војске Руске Федерације. Уз њих су били и њихови гости, козаци из Русије, Белорусије и Казахстана, као и домаћи и руски мотористи, припадници удружења "Ноћни вукови".
друга варијанта нацрта корица истоимене књиге

*
(ЧИТАВ СВЕТ)  ЛеЗ 0003011  Уликсове филмске тајне  -  МАДА су према књижевним делима Џејмса Џојса снимани филмови, екранизације нису побудиле пажњу синеаста или мислилаца да о књижевном делу хировитог и умног писца проговоре и са становишта везе Џојса и филма - сматра редитељ и критичар Никола Лоренцин. Познати аутор ову "неправду" исправља својом књигом једноставног назива, али "џојсовске структуре" - "Џејмс Џојс и филм", коју је недавно објавио Филмски центар Србије. Славни ирски писац, аутор култних романа "Уликс", "Финеганово бдење", "Портрет уметника у младости", и збиркр приповедака "Даблинци"... вишеструко је повезан са светом покретних слика, без обзира на ти што, по речима Лоренцина, можемо говорити само о "латентном филму" у његовим књигама

*

(ЂАВОЉА КАПИЈА)  ЛеЗ 0003012  Храбра мајка аутистичног детета открила узрок аутизма и начин да се излечи!  - Робин Гоффе није прихватила нејасно објашњење савремене медицине када је њен син добио аутизам. Она је отишла корак даље и открила зашто данас имамо епидемију аутизма у целом свету када поредимо стопу од пре неколико деценија и шта су лекари знали о аутизму пре 130 година.За све оне који желе да сазнају истину, одгледајте предавање (одрзано 25.05.2015), јер се оно неће емитовати на јавној телевизији

*
(ЂАВОЉА КАПИЈА)  ЛеЗ 0003013  Пронађем Хитлеров бункер у Пољској?  -  ВАРШАВА - Један пољски истраживач тврди да је пронашао велику поздемну структуру на југозападу Пољске коју су нацисти изградили као нуклеарни заклон за Хитлера.  Криштоф Спаковски је новинарима данас рекао да нимало не сумња у своје откриће које је, како каже, засновано на доказима које је деценијама прикупљао, укључујући сведочења очевидаца, стара документа и радарско испитивање тла, пише АП

*
(ЂАВОЉА КАПИЈА) ЛеЗ 0003014   ГРАДСКОВО -ВЛАШКО ВЕСЕЉЕ КРШТЕЊЕ БЛИЗАНАЦА 1994 г.. 

*
(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ) ЛеЗ 0003015  Куле још без крова  - ЗА обнову тврђаве Голубац из 14. века до сада је потрошено 30 одсто новца који је обезбедила ЕУ, а урађено је свега три одсто радова! Осим тога, радови се не изводе у складу са пројектом, користи се забрањени цемент, фугују се средњовековне фасаде и потире се њихов оригинални историсјки изгед.
На ово упозорава архитекта Марија Јовин, која је пројекат ревитализације тврђаве Голубачки град урадила на конкурсу општине Голубац (у оквиру ИПА прекограничне сарадње Србије и Румуније).

*
(СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ) ЛеЗ 0003031   До сада је, према тврдњама наше саговорнице, комплетно завршена кула 5 и постављене су међуспратне конструкције (5 спратова), а до краја месеца биће постављен кров. Припремљена је потпуно кула 4 и очекује се завршетак конзервације и постављање крова . - НЕДОВОЉНО активан и ефикасан извођач "Орнамент инвестинжењеринг", који је добио на тендеру да реализује пројекат реконструкције Голубачке тврђаве, максимално је користио недостатке пројектне документације и успорио радове. Објективна околност која доприноси успоравању радова јесте и саобраћај који у пуној фреквенцији пролази кроз тврђаву. Ово за "Новости" тврди др Искра Максимовић, директор Друштва "Тврђава Голубачки град д.о.о". Ово предузеће основала је држава Србија како би као инвеститор управљало радовима за које је ЕУ, преко Аустријске развојне агенције (АДА), издвојила 6,6 милиона евра
           СРБИЈА У ОГЛЕДАЛУ


*
(ЂЕРЂЕЛИН)  ЛеЗ 0003017  Двоструко свитање које се на дугодневицу може посматрати на Лепенском виру астрономски је феномен јединствен у свету....   -   - Насеље Лепенски вир је једино опстало јер се у време климатских промена померало узводно и навише дуж обале Дунава - каже Павловић. - У тим сеобама због климатских промена Лепенци су увек правили нове куће, а једини изузетак био је низ објеката који леже на правцу с којег се једино могао посматрати “двоструки” излазак сунца на Трескавцу. Претпостављамо да су оне биле нека врста опсерваторија. / Још је академик Драгослав Срејовић, који је открио Лепенски вир, уочио усмереност већине лепенских кућа према Трескавцу, тумачећи то изузетним значајем који су му Лепенци придавали. Археоастрономска истраживања указују да је Трескавац био прва “света планина”, поштована јер се помоћу ње прецизно предвиђало време што је омогућило опстанак и напредак популације Лепенског вира.

*
(ЗАВЕТИНЕ издвајају)  ЛеЗ 0003029   Башта Соње МатијасТРЕБАЛО је да осване 17. век, па да Парижани први пут закорачају правим тротоаром који се пружио читавом дужином од четврт километра тек завршеног Новог моста, данас најстаријег постојећег у овом граду. Уздигнута камена плоча штитила је шетаче од садржаја ноћних посуда просутих без пуно обзира кроз прозоре тада још поређаних кућа на мосту, нагомиланог коњског измета и свакојаких фекалија које су се, мирноћом питомог потока, уз тешки смрад лагано сливале средином живописних престоничких улица.
Узалуд је писац Луј Себастијан Мерсије тражио да се, по угледу на Лондон, тротоари уврсте у обавезни архитектонски пејзаж Париза. Други је изграђен тек готово два века касније, у смирај 18. столећа, на Тргу Одеон, док су у домен обавезне регулације уписани тек средином 19. века, на велику жалост и негодовање одједном обеспошљених и разочараних чистача ципела. Париски плочници памте ђонове Наполеона и револуционара, армаде филозофа и поштене интелигенције, увело лишће Превера, Монтана и Гензбура, под чкиљавим фењерима су их у успаљено срце убадале штиклице лаких дама, бледели су свакодневно од умора под теретом милионске хрпе пролазника, топили лети од милине подвирујући под сукње ослобођених дамица, стрпљиво чекајући снег кога овде одавно више нема, док су низ њих цурили тонови бесмртне баладе ирског чаробњака на гитари Герија Мура. Нови живот данас им удахњује Соња Матијаси


*

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја