Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

Тајанствено око

Хорусово око





Египатско око Хоруса такође је познато и под именом “Свевидеће око”. Ово је био снажан симбол заштите у старом Египту. Симбол је често коришћен у накиту од злата, сребра, лаписа и сардоникса, како би се осигурало здравље и сигурност, мудрост и просперитет особе која га носи. То је заштитна амајлија која увек чува стражу са отвореним оком и на тај начин блокира све што је негативно. Потенцијално зло обухвата лоше здравље, сиромаштво и крађу. Хорус је био бог неба, представљен у обличју светог сокола, а како је сматран вечним и неуништивим, веровало се да помаже у реинкарнацији. Такође се верује да око Хоруса представља капију између треће и четврте димензије. Лево Хорусово око је повезано са Месецом и лунарним циклусом, док је Хорусово десно око повезано са Сунцем.

***
Стари Египћани су веровали да их „Рx“ симбол, тј. симбол бога Хоруса штити од зла. Зато су и у математику уградили симболику па су развили и својеврстан бројевни систем који се користио за преписивање лекова, поделу земље или семења. Разломке су творили тако што су комбиновали поједине делове симбола ока бога Хоруса. Сваки део имао је различиту вредности. Целокупни симбол ока има вредности 1, а цео систем се темељи на подели на половине.
eye-horus
Један од најпознатијих египатских симбола Хорусово око, које можете да видите као декоративан детаљ на многим предметима, заправо је математички симбол. Иако многи људи мисле да се ради о староегипатском натпису, заправо се ради о математичком проблему.
okoСваки део овог математичког приказа изражава одређени део запремине. Унутрашњи угао ока изражава једну половину, зеница једну четвртину, обрва једну осмину, спољашњи угао ока једну шеснаестину, док се украси испод ока могу ставити у размер 1/32 и 1/64.
Све ово се у различитим размерама комбиновало како би се измерила запремина и тежина житарица.
eye_of_horus
     = извор:  ***

 _______________

Човјечанство губи своју вриједну симболику.

Свевидеће Око је моћан езотерични симбол који је данас у потпуности криво схваћен и употребљава се у криве сврхе; мало људи зна што изворно представља. Изворно значење симбола је висока духовна снага (Бог), будни скрбник човјечанства, његов свјесно пробуђен дио. Данас, буди потпуно друге асоцијације. Данас се оно види као симбол Иллумината (и сама организација Иллумината, кроз повијест је инфилтрирана разним типовима који са просвјетљењем немају никакве везе, да би данас била потпуно преузета од њих и да би света знања користила у сврхе, које немају никакве везе са светошћу), симболом контроле и надзора “елите” која је у великој мјери преузела контролу над холограмом/матрицом у којем душе скупљају искуства или једноставније Свијетом (у овом чланку, због једноставности, нећемо улазити у расправе о илузијама матрице и зашто је она овдје). Разлог за то лежи у чињеници да су, тијеком времена, “тамне и зле” снаге, у потпуности преузеле све езотеричке симболе, који су се у давна времена употрбљавали да би преносили позитивне, корисне, уздижуће духовне поруке и принципе. Свевидјеће Око, најочитији је примјер како се духовни симболи могу отети и изврнути. Због инертности, у правилу не постоји веелики интерес да се тај симбол разумије у потпуности, да му се врати првобитна намјена и да му се врати духовно значење које је преносио.

Права природа симболизма

Симболизам је одувијек кориштен за преношење идеја које се најјасније кристализирају (схваћају) у физичком облику. Као што говори стара пословица “Слика казује више од тисућу ријечи”. Езотерички симболи данас су “живи” као и у стара времена, али постоји (свјесно произведена) збуњеност око њиховој намјени, кориштењу, повијести, намјери и значењу. У свакодневном животу користимо симболе да би нагласили и поједноставили схваћање важних информација, као што су на примјер, прометни знакови. Други примјери су логотипи компанија или цертифицирани статуси. Симболизам се, такођер широко користи и за преношење не-физичких, духовних идеја, феномена и процеса.

Кориштење Свевидећег Ока у Античким културама

ИНДИЈА:
Treće Oko Shive
Треће Око Схиве
Претећу оног што ће касније постати Свевидеће Око, налазимо у Риг Веди, санскритском тексту за којег се вјерује да је написан прије 3000 година. Тамо се спомињу Сунце и друга “божанства” као очи на небесима, као очи које откривају Креацију или очи које се никада не затварају. Могуће је ово протумачити као симболизам високе разине пробуђене Свијести коју напредна духовна бића посједују, а која је СВАКОМ доступна да ју постигне.
Схива има три ока. Треће око или чакра на челу, познато је и као Око Схиве, носитеља свог знања, које кад се отвори уништава све што погледа. То представља симбол Знања које уништава сво зло и незнање. То даље представља пробуђено више духовно стање у човјеку када он “види” истину о свему и због тога може отклонити све унутар себе што је противно тој истини и што спрчава божанску Свијест да се манифестира још и више. На тај начин постаје “креативно уништење” зла и претвара га у вишу Свијест. И дан данас, око Схиве се користи у производњи накита, као заштитник од зла за човјека који га носи те за постизање мудрости и разумијевања искустава која долазе из вањског свијета, догађаја и из самога себе, како би се схватила порука.
НЕПАЛ: 
У Будизму, Буддхи се обрача као Оку које гледа Свијет. Типично се приказ налази на храмовима у Непалу. Приказ, уз “нормалне” очи садржи и симбол трћег ока. Приказ се такођер назива и “очима мудрости и суосјећања”. Сви кипови који приказују Буддху имају точку измђу обрва која представља треће око.
ЕГИПАТ:
Осирисово Око
Osiris_oko
Занимљиво је примјетити да хиероглиф који симболизира њиховог бога Осириса има у себи симбол Ока. Прича о томе како је Осирис од “смртника” постао божанство, разбијањем физичког тијела и прочишћењем и поновним спајањем, врло је знаковита. Као и у хиндуизму и будизму, и овдје се духовно божанство приказује симболом ока.
Хорусово Око или Око Ра
Eye-of-Horus-Mid-Brain-Cross-Section2
Око се појављује и у симболици Wад-јед, у многобројним митовима гдје је оно симбол заштите, лијечења и обнављања. Лијево Хорусово Око представља Мјесец а десно Сунце.
Врло је знаковито и занимљиво да се цртеж Хорусовог Ока готово у потпуности поклапа са пресјком средњег дијела мозга, гдје су смјештени таламус, епифиза и хипофиза. Епифиза се често повзује са трећим оком, односно центром за духовност и духовно виђење, који се могу развити у сваком човјеку.
БЛИСКИ ИСТОК И АЗИЈА: Хамса
hamsaСвевидеће Око појављује се на симболу руке са оком који се зове Хамса, Кхамса или Хамесх. Приказује око на длану, обично десне руке. Поновно, симбол се користио као заштита од злог ока (зле среће узроковане зависти других људи) и опасности опћенито, дакле, као симбол среће. Рука са оком је такођер позната и као Фатимина рука у Исламу и Мириамина рука у Јудаизму. У Индији је позната као Рука 
Хумса. Јаини су исто имали сличан симбол који је повезан са ријечи ахимса (који значи не-насиље). Хамса је кориштена тисућама година као амулет, привјесак или као зидни украс који доноси заштиту од зла и опасности.
Код Сјеверноамеричких индијанаца око се може видјети на примјеру “Чегртушиног диска”, за кога археолози вјерују да представља портал у духовне димензије.

ЕQUАDOR Црна пирамида
crna piramida
1984 у средишњем Еквадору пронађена је Црна Пирамида чије је поријекло непознато.Уз пирамиду су пронађени и артефакти који се уопће не уклапају у Јужну Америку, као што су прикази кобри којих у Јужној Америци нема. Црна пирамида је израђена од црне стијене са златним умецима који формирају 13 разина. Пирамида мјерама подсјеча на Пирамиду у Гизи и са својим оком на врху готово је идентична пирамиди на новчаници од 1 доллара. Приказ кобре, као и у Египту, симболизира повећање човјекове енергије високих вибрација, које доводе до отварања трећег ока и буђењем моћи које су са њиме повезане.
ГРЧКА
У Химни Орфеју, Химни Сунцу, њему се обраћа као: “вјечном оку које види широко” и успорђује се са “Оцем Времена”, даље “Бесмртном Краљу Богова, свевидећем, који доноси свјетло”, касније као “Велико око Природе и Око које гледа са небеса”, “вјеран бранитељ, Око праведности”
Извор: ***
ЗАКЉУЧАК:
Као што се може видјети из ових примјера, симбол Свевидећег Ока, провлачи се до у далеку прошлост, вјеројатно улази и у подручје које се назива “алтернативна” археологија, тј. у подручја цивилизација и друшта која “службена” археологија не признаје. На показаним примјерима види се “позитивнан” аспект тог (као и других) симбола. Сви смо свјесни данашњег “негативног” аспекта, као и могућности да се “позитиван” користио и у даљњој прошлости као маскирање “негативног”. Ствар је особне перцепције и свијести да оцјени што је истина а што није. Ако се настави путовати у дубину, симбол је симбол, енергија је енергија, свијест је свијест. Када се све заједно стави у међусобни однос, чини се како су сви симболи, енергије, мисли, осјећаји и све остало само алати, а само је Свијест (намјера, воља, знање, пажња, разумјевање и тд.) смјер који одређује употребу тих алата. Као и нож, сви ови симболи се могу употријебити на један начин, резање поврћа али и на други. Чињеница да се доста таквих симбола, прво скрива, па онда и изврће како би их се људи бојали или вјеровали у њихову злу намјену, јасно показује њихову моћ. Мало коме пада напамет одрећи се ножева у кућанству јер би се могли порезати или зато што их је нетко прије употребљавао и у друге сврхе. Свјест увијек одређује смјер. “Позитивно и негативно” само су два пола једне енергије. А када “Двоје постане Једно, а Једно, Све, рећи ћеш планини да се помакне и планина ће се помакнути”.
За крај, да још мало провоцирамо мождане станице, ево и још једног примјера.
Знамо како је Никола Тесла изјавио: “Уколико желите упознати и разумјети тајне Свемира требате схватити моћ бројева 3, 6 и 9″. 3×6=18, 1+8=9, 666 – дражесно 
 

 ___________
     

ТАЈНИ ЈЕЗИК СИМБОЛА: Логотипи новца и моћи






Хорусово око или свевидеће око на врху пирамиде америчког долара је финални дизајн новчанице која се мијењала кроз повијест, од приватне валуте које штампају банкари САД-а, због које је добио два лица (приватно – зеленкасто и државно – сивкасто) до новчанице која обилује масонским и езотеричним ознакама.


1873. издаје се бакрени долар под називом “Долар констелације” који по први на себи има ознаку свевидећег ока или Хорусовог ока, што поновно не зачуђује јер је један од масонских ознака твораца. 


   ***
ЛеЗ 0005914      




Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја