РЕЗИДЕНЦИЈАЛНИ дворац кнеза Александра Карађорђевића у Брестовачкој бањи, надомак Бора, саграђен давне 1856, реконструисан је 2009. новцем Европске уније, али ће, како сазнају "Новости", само седам година касније ово здање опет морати на - обнову!Дворац је реконструисан европским новцем, у оквиру суседског програма Румуније и Србије, у шта је уложено тачно 357.620 евра. Те 2009. је и "свечано отворен", у присуству званица обе земље, али је у међувремену, због бројних проблема, готово неупотребљив.
- Дворац јесте обновљен, али је прилаз до њега небезбедан - објашњава за "Новости" Живорад Петровић, председник општине Бор. - Здање Карађорђевића припада нашој општини, али је земљиште око њега у приватној својини, због чега ћемо са власницима морати да нађемо решење како да дворац ставимо у функцију.
По Петровићевим речима, током реконструкције "није све урађено како треба".
- Неко је очигледно погрешио, јер не може се очекивати да гости до дворца долазе хеликоптером. Али, то није једини проблем. Намештај који је купљен и постављен у дворцу није адекватан времену у коме су Карађорђевићи користили то здање. Не може у том здању да буде "комбинација" разних стилова, смејаће нам се људи - подвлачи председник општине Бор и додаје да је од челних људи борског Музеја рударства и металургије затражио стручно мишљење, као и препоруку за најбоље решење за опремање дворца.
Наш саговорник потврђује да је дворац, од када је реконструисан пре седам година, спорадично пуштан у употребу, мада је замисао била да се ту одржавају венчања, приредбе, примају делегације...
- Чак и када смо, у претходне три године, отварали дворац, то смо чинили нерадо - каже Петровић. - Јер, део крова у дворцу почео је да прокишњава, док је део зида оштећен. Не желим да будем одговоран да неком, не дај боже, падне цигла на главу док иде ка дворцу, јер је и улаз у то здање "климав".
Осим тога, како је забележио и наш репортер, околина здања је потпуно запуштена, обрасла у шибље и високу траву.
- Ако би, примера ради, нека екскурзија дошла да обиђе здање Карађорђевића, треба да страхујемо да ће дете у дворишу ујести змија.
Петровић наглашава да "ништа не значи обновити зграду, а онда све около оставити, већ решење мора бити комплетно".
- Још увек немам информацију колико ће бити потребно пара и времена да се све доведе у безбедно стање, али до тада ће дворац бити затворен за све врсте посета - закључио је председник општине Бор.

ПРВИ ПОКУШАЈ ПРОПАО
КООРДИНАТОР ранијег пројекта обнове дворца Карађорђевића био је тадашњи члан Општинског већа Владан Нововић, који је данас директор регионалне Телевизије Бор и одборник у локалном парламенту. Он нам је тада рекао да ће "дворцу вратити аутентични изглед":
- Кров ће се подићи како би се на том простору добила четири луксузна апартмана - казао је тада Нововић и најавио да ће се једна одаја преуредити у сталну музејску поставку посвећену Александру Првом Карађорђевићу, и његовој супрузи краљици Марији.