Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

петак, 5. јун 2015.

"политичко чудовиште ДСНС”

Андреј Фајгељ (Фото Медија центар Београд), Мирослав Паровић (Фото Трећа Србија)
Неколико дана пошто је поднео оставку на функцију директора Културног центра Новог Сада (КЦ НС), заменик председника Треће Србије (ТС) Андреј Фајгељ жестоко је оплео по напредњацима и Вучићевој власти, али то за сада није уздрмало коалицију са СНС-ом у Новом Саду. Можда и због тога што је лидер ТС Мирослав Паровић одмах саопштио да је то Фајгељов лични став и да не одражава став „трећесрбијанаца”.
А Фајгељ је на свом блогу објавио текст у коме оптужује СНС да је саДемократском странком, Лигом социјалдемократа Војводине и Новомстранком повео „хајку” која је, сматра, довела до његове оставке. Он је навео да се „СНС спојио са ДС-ом у политичко чудовиште ДСНС”, оценивши то као „скандал” и „срамоту”. Објашњава, између осталог, да је поднео оставку на чело КЦ НС, а остао у странци „са најгорим публицитетом” да би опрао ТС од клевета, па и те да су „Вучићеви људи”.
„Ми нисмо Вучићеви људи, ми смо нови људи. Трећа Србија нијенаправљена у Вучићевој кухињи, како неки тврде, већ у мојој дневној соби. Ја сам јој дао име и идеју.Трећа Србија је од почетка била против Бриселског споразума. Мирослав Паровић, председник Треће Србије, више пута је понављао да ће први рушити Вучића кад се за то укаже прилика. То је рекао и самом Вучићу…”, навео је Фајгељ, који је заменик председника ТС.
Одмах га је поклопио Паровић поменутим саопштењем. Значи ли то да признаје да јесу „Вучићеви људи”?
„Никога нисам поклопио, већ указао да је лош манир да се личниставови у политици гурају испред званичних ставова странке. ТрећаСрбија није само Мирослав Паровић, нити само Андреј Фајгељ и на то сам указао”, каже Паровић за „Политику”, наводећи и да не постоји било каква позадина ове приче, него само Фајгељева лична одлука да поднесе оставку на место директора КЦНС. И додаје: „А стварно не видим никакав разлог да се Трећа Србија пере од било чега.”
Фајгељ, опет, објашњавајући за наш лист мотиве свог иступа и зашто је тек сада реаговао на овај начин, наводи да десница често не схвата значај културе и препушта је левици. Али, додаје, у нашој ситуацији „култура је пресудна, култура из које ћирилица неће бити прогнана, из које српске жртве неће бити прогнане”. Због тога је КЦНС, као „последњи бастион националне опције у култури у Србијибио толико нападан”.
„То је процес који је кренуо непосредно након доласка СНС-а на власт и трајао је и траје и даље. Дошли су на власт као родољубива партија, а онда на изборима ни на једном њиховом билборду није било српскезаставе, само европске. Ни Чеда Јовановић није имао такве билборде. Кренули су у тај заокрет и то је многе збунило. У култури је кренулопостепено и сад сам ја остао једини. Зашто сам реаговао? Зато што мислим да није било у реду да одем, а да не реагујем. То је јединиразлог”, каже Фајгељ.
Он каже да није имао намеру да својим иступом повуче странку да изађе из коалиције у Новом Саду јер су локалне коалиције локална ствар (осим локалног културног центра, који има шири значај). Поштоје ТС национална странка, битно је, каже Фајгељ, на националномнивоу знати какав је њен однос према СНС-у.
А о томе ће се, како је најавио Паровић, расправљати на седници председништва странке у суботу. Како је навео у саопштењу, свичланови најужег руководства имаће прилику да изнесу свој лични став,да се о сваком мишљењу разговара и да потом странка заузмеполитички курс који је у заједничком интересу. Можда ће тада бити познато и да ли ће Фајгељ остати у ТС јер, како каже, то свакако не зависи само од њега.
Паровић за наш лист истиче да не постоје проблеми унутар коалиције у Новом Саду „јер коалиције састављају странке, а не појединци”.
„Коалиција у Новом Саду није само са СНС-ом већ и са ДСС-ом, СПС-ом и другим партнерима и она је локалног карактера. Имајући у виду да је та коалиција пред крајем мандата, логично је да се мандат и заврши и да се за који месец пред бираче изађе са тиме шта је урађено. Не желим да будем попут Млађана Динкића, који је имао манир да пред крај мандата изађе из власти и онда неколико месеци глуми опозицију. Ја сам одговоран човек који до краја стоји иза одлука које једонео”, истиче Паровић и додаје да се не плаши раскола у странци.
А градоначелник Новог Сада Милош Вучевић за „Политику” каже да се СНС неће упуштати у расправу са појединцима ни дизати тензије због Фајгељевих оптужби на рачун напредњака, али ће сачекати до суботе да се ТС изјасни да ли су то и њени званични ставови.
„Не желим да се упуштам ни у какву расправу са господином Фајгељем. Њему лично желим свако добро у даљем раду и захваљујем му на досадашњој сарадњи”, казао је Вучевић. Он је иначе у медијима видео изјаву Паровића да Фајгељеви наводи о СНС-у нису и став те странке и указује: „Ако то буде њихов официјелни став и након седница страначких органа, мислим да ми можемо пребродити ову ствар.”
Откуда уопште сада овакви проблеми у ТС, који прилично личе на ситуацију у којој се нашао ДСС, подељен око тога да ли треба напустити коалицију са напредњацима у Београду? Има ли то везе са приближавањем локалних и покрајинских избора или можда са оценом да се Вучић превише одмакао од неких идеја за које се десница залаже?
Паровић каже да је подизање политичке температуре логично у предизборној години. „А проблем странака са националним предзнаком није од јуче, већ датира још од 2008. године. Од тада трају покушаји да се политички артикулише десница”, додаје он.
Фајгељ објашњава да је Вучић направио огроман вакуум на десниципошто је на власт дошао навласт као представник родољубиве националне струје, а онда усвојио политику ЛДП-а да Европа нема алтернативу. Али, по логици свих система, који теже равнотежи, десница ће се вратити.
Политиколог Душко Радосављевић, међутим, сматра да овде није реч о идеолошком спору две странке. Он подсећа да је Трећа Србија настала из покрета Двери, као његова отцепљена фракција, када тај покрет 2012. године није пристао да њихови одборници у новосадској скупштини уђу у власт са напредњацима.
„Не окрећу они сада леђа СНС-у, већ је то неко лично, појединачно разочарање једног њиховог члана”, сматра Радосављевић и наставља: „Ту политику СНС-а, коју је та странка спроводила од свог доласка на власт, а односила се и на спровођење Бриселског споразума, Фајгељ је трпео док је био на функцији. Био је верни војник своје партије, чији потезе је новосадска јавност лоше прихватила. А сад кад је остао без функције, присећа се страначких принципа.”
------------------------------------------------------------
Вучевић: Није Фајгељу забрањено да критикује
Вучевић истиче да СНС неће дизати тензије, већ да жели да решава конкретне ствари и проблеме грађана. „Свако има право да критикује. И критика господина Фајгеља је добродошла, у крајњем случају. Није њему забрањено да критикује, наравно. Можда је он мало у специфичној позицији пошто је до сада био део целог система. Можда је раније то требало да каже, да на то укаже ако је мислио да има неких пропуста”, додао је градоначелник.
------------------------------------------------------------
Радун: „Пробни балон” пред изборе
Аналитичар Бранко Радун сматра да Трећа Србија пред локалне изборе покушава да направи отклон од Српске напредне странке, са којом је у власти у Новом Саду. Ставови које сад износи Фајгељ из Треће Србије о СНС-у, додаје Радун, јесу „пробни балон” пред изборе и та странка покушава да се позиционира и постане препознатљива „патриотском спектру” бирача.
„Очигледно је да тај спектар има своје бирачко тело. Ако има неко да га артикулише, добиће те гласове, а ако тога не буде, расуће се”, каже Радун.
Б. Баковић, С. Ковачевић  објављено: у Политици  05.06.2015.

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја