Портал Сазвежђе З

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Translate

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

петак, 5. јун 2015.

КЕЛТСКА ХРОНИКА ИЛИ О НАРОДУ КВОЧКИ

.... Келти су на Јухору имали своје утврђење  и то је сада призната научна чињеница. Али утврђење је постојало и пре њиховог доласка. Потиче из много старијих времена. Келти су га вероватно само освојили, преправили и населили. Највероватније користили су га претходно и Трибали, најмоћнији и најбројнији српски праисторијски народ.
Димитријевић
По тој логици, јухорско утврђење је, због свог стратешког положаја могло бити и седиште неког другог српског племена у још дубљој праисторији. Можда је ту био војни објекат или седиште неког народа из времена Арија, односно Меда, који су живели управо овде у поддунавској Србији све до Црнога мора. Сама имена јухорских врхова - Мали и Велики Медвеђи, не потиче можда од медведа, већ од племена - Меда, чија је заштитна животиња била - медвед. Дакле, Меди - најразвијеније племе Беласта или Пеласта, односно балканских Арија, подигли су овај град на Јухору.
А можда је био значајан војни и административни центар континенталне Дарданије, пре и после Тројанског рата. Медијци или Међани се спомињу и у Хомеровој „Илијади".
У династичкој лози Дарданије спомиње се Троас (према грчкој говорној варијанти). Зар то не би могао бити Тројан (Тројас), син Ерихтонов и унук Дарданов, који је родоначелник континенталне Дарданије, а која је допирала на северу до Дунава. Можда је Тројан град у Средњем Поморављу био једно од седишта те древне српске државе. У њему је вероватно боравио цар Тројан.
Нова легенда каже да је цар Сербо добио име Тројан због тога што је оженивши се са првом женом добио три сина -тројке. И пошто је одмах - тројанио, народ му из милоште даде име - Тројан.
Бога Сербона или Серба Макеридовића, цара светског српског царства, које се простирало на три суседна континента: Европу, Азију и Африку, српски народ је звао цар Тројан, господар од три копна.
предња корица романа
Вероватно је назив Тројан добио и због тога што је после Арија и Нина Беловића, или бога Бела, Бала, Вала и слично Јбио трећи Србин који је ујединио до тада познати свет. Према античком миту Грци су Серба Макеридовића илити Бога Сербона звали Херакло, Египћани Сарпион, а Библија га назива цар Асур.
Дакле, ради се о историјском времену пре Тројанског рата, који се одиграо око 1230. године пре нове ере.
Нешто раније Бог Сребон или цар Тројан је кренуо у освајање далеког истока и Индије, и тек по његовом одласку Данајци и Ахејци спремају се десет наредних година за рат против Сербонове (Хераклове) Троје. Пре тога вероватно нису ни смели помислити на тај подухват.
И у првом веку нове Христове ере, антички град на ком почива данашња Ћуприја звао се – Тројан-град, као и много пре доласка Римљана у ове крајеве.
И по њиховом освајању, српски народ је и даље ово највеће поморавско утврђење звао - Тројан град, иако су га Римљани прозвали - Horeum margi (Моравска житница).
О томе се можемо обавестити из „Српског митолошког речника", где се у легенди о светом апостолу Андрији Првозваном, који је боравио у некој пећини изнад данашњег манастира Раванице код Ћуприје, каже да га је заповедник - Тројан града позвао на одговорност зато што шири Христов наук, у то време по римском схватању - јерес.
Свети Андрија одлази у Тројан град и пред римским командантом начини чудо. Претвори чашу млека у његовој руци у чашу крви, што уплаши римског војсковођу и намах отпусти светог човека без казне. Да су потомци Меда и у првим вековима Христове ере присутни у Средњем Поморављу може послужити и надимак који је овде добио апостол Свети..Андреја. Народ га је звао Мечкадава. А медвед је симболчина и хтонична животиња српских Меда. Касније прозваних Међани, Медијанци, Мези...
Да ли је онда баш случајно назив Тројан града толико дуго остао у српској свести и народном предању?
Зар у њему нису могли повремено боравити и столовати српски цареви, пре свега бог Сербон (Херакло) или српски цар Тројан, а јухорско утврђење на највишем планинском врху  у том случају је могло имати вишеструки значај. Између осталог да буде осматрачница са које се контролишу све капије Поморавља: Сталаћка клисура на југу, северна капија од  Јагодине и пут из Гледићклх планина који преко Јухора улази у Поморавље. Истовремено јухорски град на Великом Ветрену био је први одбрамбени бедем Тројан града са западне стране. Источна капија Средњег Поморавља могла се контролисати и бранити са утврђења на планини Баби.
А у најдубљој античкој историји Срба, овде су у такозваном „Дунавском басену народа" живела аутохтона племена Протосрба, аријевски народи, пеластијског порекла, српски абориџини, старинци или староседеоци.
Конкретно, овде се настањивало племе Меда, најразвијеније, првописмено и технолошки најразвијенији народ белих Аријеваца, а које су остала сродна племена назвала - господственим. Из овог племена поникао је Арије, први праисторијски цар Срба, који је и повео велики део племена из Дунавског изворишта народа и беле расе у колонизацију Европе, Азије, Африке и Индије, и створио прво прасрпско светско царство. То Медско царство раширило се на три континента и трајало је у распону од две хиљаде година.
Ти Протосрби су практично били „народ квочка" народ који је изумео писмо, бројни систем, а писмо и број су нераздвојна целина. (Зар словни бројеви, такозвани римски, нису јединство слова и бројне вредности). Протописмо тих Протосрба, пронађено у Лепенском виру, а посебно Винчанско писмо, откопано у Винчи код Београда, сведочи о најстаријој писмености, која је настала управо овде, у главама тих древних и умних Срба староседелаца, који су другим народима дали језик, и писмо, и бројни систем.
И само да су то урадили, па је немерљив допринос савременој светској култури и цивилизацији. А она управо и почива на писму, језику и броју. Чак и компјутер, не би могао да функцинише без нуле.
А нулу су управо измислили, и имали је записану у својим графемама, ти наши стари преци, назовимо их за ову прилику археолошком терминологијом - Винчанцима и Лепенцима.
Познато је да Јухор у себи садржи руде племенитих метала, да је и пре Римљана експлоатисан, па је овде била развијена металургија, о чему нам и данас казују бројни топоними. Осим што спомињу Римљане, нико од историчара и истраживача неће децидно да говори о томе да су се металургијом на овим просторима бавила древна, праисторијска српска племена.
Додуше, тек у последње време, у јавности се чују такви, али опрезни гласови стручњака. Заправо, нико неће јасно и гласно да каже да су се први у Европи, а можда и у свету, рударством и металургијом бавили праисторијски Срби.
У вези с тим, можда је једна од јухорских тајни коју чувају тајни чувари јухорског блага управо та: прва технолошка упутства за добијање племенитих метала? Или је то можда древна праисториска мапа где се све налазе рудишта и окна? Збирка првог, примитивног, алата или топографска карта, топионица и радионица за израду новца, накита и других украсних предмета? Зашто би се један предео испод Јухора, близу Ђерђелина и данас звао - Металиште? Место где се вадио и добијао - метал.
Део јухорске тајне, коју чувају и за коју умиру генерације Врачаревића, може да буде чак и библиотека са глиненим таблицама, на винчанском писму, праисторијске хронике Протосрба које говоре о стварним догађајима тога доба или о религиозним и свакодневним мотивима древних љјуди?
 Која би то срећа била, под условом да се пронаду златне таблице „Свете историје" коју је написао рашки песник Сорбеј, у грчком миту познат као Орфеј. Древно предање каже да их је сакрио у неком подземном светилишту на српском Балкану. Можда баш ту драгоценост и тајну чувају ови свештено-краљеви, какав је био и Сорбеј. Можда је баш то тајно благо за које умиру јухорски чувари. Ако је Пегаз, летећи ждребац - симбол песништва у антици, подјухорски народ и данас чува причу о крилатоме коњу Јабучилу, кога је чувао војвода Момчило. Седиште му је било у утврђењу које се сада у народу зове Градиште, а налази се западно од Поточца, на десној обали Великог потока. Ако Пегаза треба повезати са симболом песништва, Јухор је имао свог Пегаза од старине. Зашто онда не би било могуће да је симбол песништва био у логичкој вези са највећим српским античким песником Орфејем или Сорбејем? Сорбеј (Орфеј) боравио на овој планини и ту обављао своје мистично - религиозне и песничке церемоније. Можда баш у неком подземном светилишту на Великом Ветрену.
Лично сматрам, кад се говори о тајном јухорском благу, да се не ради о некој подземној магази, са скупоценим предметима, ћуповима злата и накита, драгог камења и слично. Мада, ни таква могућност се не може искључити.
Келтска хроника је посебно интригантна за мене. Не знам ни откада се води, ни како се пише, којим писмом и на којој подлози, где су похрањени такви записи, како се бирају летописци и шта уопште у њој пише? А у археологији је познато да је пронађено и Великоморавско писмо, линеарно и словно, чија старост је процењена на пет хиљада година пре нове ере.

= извор:  одломак из 14. поглавља  2. издања романа Мирослава Димитријевића ЧУВАРИ ТАЈНОГ БЛАГА (Беокњига, Београд, 2012,  стр.  165, стр. 117-122

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

СКОК ПОСЕТА (Активност налога "Сазвежђе ЗАВЕТИНА") 13.220.853 12. 07.2017. Око 13:42 ч.

(Извод из Контролне табле)Mирослав Лукић, Оснивач ЗАВЕТИНА, Србија. Сајтови 87 укупно, 83 верификована

Сајтови. Моји сајтови 30 . / Дељено са Лукићем Моји сајтови 30 >>> Билтени Сазвежђа ЗАВЕТИНА имају, поред имена и презимена, душу и не трче попут тзв. српских сатиричарa за скупштинским клупама. Верујем да ће убудуће, у Србији, бити најтеже објавити, или објављивати, текстове у ЗАВЕТИНАМА. (Из једног писма пристиглог пре годину дана).Заиста, изгледа да је тако. Уређивање и објављивање текстова у "Заветинама" не може бити, управо због свега, као јуче и прекјуче...

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја

Архива чланака

ПРЕГЛЕД и ПРЕТРАЖИВАЊЕ свих бројева "СУРБИТЕ"

000417 000421 000422 000426 000427 000430 000445 000448 000463 000465 000466 000467 000468 000471 000477 000487 000491 000507 000510 000512 000513 000519 000522 000526 000529 000532 000554 000583 000597 000601 000607 000629 000631 000633 000688 000721 000741 000748 001188 001189 001190 001191 001207 19073 19210 19212 19230 19238 19241 19249 19258 19264 19271 19280 19282 19292 19296 19317 19336 19350 19374 19443 19448 19452 19490 19494 19587 19619 19660 ввв ггг ЛеЗ 00000044 ЛеЗ 00000223 ЛеЗ 0000865 ЛеЗ 0000866 ЛеЗ 0000867 ЛеЗ 0000868 ЛеЗ 0000869 ЛеЗ 0000870 ЛеЗ 0000873 ЛеЗ 0000874 ЛеЗ 0000875 ЛеЗ 0000876 ЛеЗ 0000877 ЛеЗ 0000878 ЛеЗ 0000879 ЛеЗ 0000880 ЛеЗ 0000881 ЛеЗ 0000882 ЛеЗ 0000883 ЛеЗ 0000884 ЛеЗ 0000885 ЛеЗ 0000887 ЛеЗ 0000888 ЛеЗ 0000889 ЛеЗ 0000890 ЛеЗ 0000891 ЛеЗ 0000892 ЛеЗ 0000893 ЛеЗ 0000894 ЛеЗ 0000895 ЛеЗ 0000896 ЛеЗ 0000897 ЛеЗ 0000898 ЛеЗ 0000899 ЛеЗ 0000901 ЛеЗ 0000902 ЛеЗ 0000903 ЛеЗ 0000904 ЛеЗ 0000905 ЛеЗ 0000906 ЛеЗ 0000907 ЛеЗ 0000908 ЛеЗ 0000909 ЛеЗ 0001008 ЛеЗ 0002401 ЛеЗ 0002402 ЛеЗ 0002403 ЛеЗ 0002531 ЛеЗ 0002590 ЛеЗ 0002594 ЛеЗ 0002595 ЛеЗ 0002596 ЛеЗ 0002601 ЛеЗ 0002603 ЛеЗ 0002606 ЛеЗ 0002610 ЛеЗ 0002616 ЛеЗ 0002617 ЛеЗ 0002635 ЛеЗ 0002652 ЛеЗ 0002660 ЛеЗ 0002679 ЛеЗ 0002696 ЛеЗ 0002717 ЛеЗ 0002738 ЛеЗ 0002759 ЛеЗ 0002874 ЛеЗ 0002964 ЛеЗ 0003008 ЛеЗ 0003049 ЛеЗ 0003121 ЛеЗ 0003224 ЛеЗ 0003302 ЛеЗ 0003654 ЛеЗ 0003942 ЛеЗ 0004066 ЛеЗ 0004161 ЛеЗ 0004228 ЛеЗ 0005772 ЛеЗ 0005910 ЛеЗ 0006003 ЛеЗ 0006100 ЛеЗ 0006300 ЛеЗ 0006402 ЛеЗ 0006412 ЛеЗ 0006629 ЛеЗ 0006632 ЛеЗ 0006633 ЛеЗ 0006634 ЛеЗ 0006635 ЛеЗ 0006636 ЛеЗ 0006838 ЛеЗ 0006872 ЛеЗ 0006873 ЛеЗ 0006874 ЛеЗ 0006887 ЛеЗ 0006931 ЛеЗ 0006954 ЛеЗ 0007074 ЛеЗ 0007083 ЛеЗ 0007113 ЛеЗ 0007118 ЛеЗ 0007173 ЛеЗ 0007231 ЛеЗ 0007272 ЛеЗ 0007340 ЛеЗ 0007423 ЛеЗ 0007542 ЛеЗ 0007730 ЛеЗ 0007883 ЛеЗ 0007996 ЛеЗ 0008104 ЛеЗ 0008203 ЛеЗ 0008309 ЛеЗ 0008408 ЛеЗ 0008459 ЛеЗ 0008632 ЛеЗ 0008704 ЛеЗ 0008807 ЛеЗ 0008957 ЛеЗ 0009402 ЛеЗ 0010303 ЛеЗ 0010463 ЛеЗ 0010637 ЛеЗ 0010766 ЛеЗ 0011405 ЛеЗ 0011616 ЛеЗ 0011900 ЛеЗ 0012052 ЛеЗ 0012386 ЛеЗ 0012584 ЛеЗ 0012664 ЛеЗ 0012702 ЛеЗ 0012751 ЛеЗ 0013314 ЛеЗ 0013506 ЛеЗ 0013653 ЛеЗ 0013730 ЛеЗ 0013765 ЛеЗ 0013766 ЛеЗ 0013767 ЛеЗ 0013852 ЛеЗ 0014352 ЛеЗ 0015015 ЛеЗ 0015593 ЛеЗ 0015642 ЛеЗ 0015664 ggg lll vvv