Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

субота, 20. фебруар 2016.

НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ : (00386 )



Поштење је најбоља политика

Док је наша покојна мајка Наталија била жива, Бог да јој душу прости, у нашој кући се живело по православном календару. То је била прва и најважнија књижица у нашем дому. И то је тако било од како памтимо, све до њеног упокојења 2002. године. Литургија је преко Календара била основ живота дома у Мишљеновцу. Календар је био важан, потребан, неопходан, као памћење – најпотребнија ствар у животу.
Политика календару и таквом начину живота, ни она најогавнија, агресивно богоборачка, није могла ништа, јер је такав начин био заснован на поштењу, односно вери.
Наша мајка се у животу много боље оријентисала од нашег оца, који је недавно отишао богу на истину: њу нико није могао преварити, ни људи ни снови. Тачно је увек знала ко нам је пријатељ, а ко непријатељ. И од ње нам је остала та мера и вера: да је пријатељ најбоља имовина у животу.
Увек је живела у пријатељству са комшијама, никад ништа не позајмљујући од њих.
Наш отац је свашта знао, али беше сушта супротност нашој мајци; календар га није посебно занимао, није се по њему управљао, већ се можда управљао по својој жени која је о томе водила рачуна. Па ипак, кад старац умре, такав старац који је толико тога знао, библиотека сагори!
Хвала Богу и родитељима: сачували су нам дом, који су сами изградили док су били млади, на поседу који су наследили од наших дедова и прадедова.
Велика је разлика била између нашег покојног оца и наше покојне мајке, између Наталије и Михаила, да сам се често чудио како их је живот уопште могао саставити у једно, али то је тајна, иза које можда стоји оно објашњење да се супротности привлаче као магнет.  Наш отац уопште није био практичан, иако је доста паметовао и био разуман, и вредан.  Када сам први пут прочитао литванску пословицу: „ Једна мајка може једном иглом да отхрани деветоро деце, а један отац са шест коња не може ниједно“, помислио сам – ето истине која се највише тиче, верујем наше мајке и нашег покојног оца.



СОЗЕРЦАЊЕ
Да созерцавам Господа Исуса као сејача и то:
1.       као сејача, чије семе лагано но сигурно расте, 
2. као сејача нове науке, нове силе и новога поретка,
 
3. као сејача нове духовне хране, којом ће се род људски хранити до краја времена.

БЕСЕДА
о тесногрудим, којима је злочин ближи од љубави Божје
Гледате да ме убијете, 
јер ријеч моја не може у вас да стане (Јов. 8, 37)
     Зашто реч Христа није могла да стане у старешине јеврејске? Зато што су они били потпуно испуњени злобом те у њима није било места за божанско семе, за божанску благовест. Све што је расло у души њиховој, то је био усев сатански, антихристовски. Зато су они и гледали да убију Христа. Кроз благодатног Псалмиста Господ говори: испразните се и разумите да сам ја Бог (45, 11). Треба се, дакле, прво испразнити од свега богопротивнога, тј. од свега онога што смета да се у нама настани светлост богопознања. Када се човек од тога испразни, онда, и тек онда, може он разумети, да је Бог — Бог. А докле год човечју душу испуњавају богопротивне мисли, богопротивни осећаји и богопротивна хотења, дотле човек уопште не може да слуша ни да прима реч о Богу. Ко год пак нема Бога у себи, тај се труди, по неком пакленом нагону, да искорени Бога из душе онога, ко га има. Гледате да ме убијете. Зашто? Зато што ниједна божанска реч Христова није могла наћи склоништа ни пријема у безбожним срцима њиховим. Немајући ничега сличног са Христом Господом, јеврејске старешине нису могли имати од самог почетка никакве пријатељске везе с Њим. 
    О Господе Исусе, благи Спаситељу наш, помози нам испразнити се од свега греховног семена у нама, да би реч Твоја света могла уселити се у нас, и обасјати, и оснажити, и васкрснути нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Свети Николај Велимировић, Пролог, 20. / 07. фебруар 2016. Године

 У Београду,  Свети Партеније Лампсакијски*...  20. фебруара  2016   М. Лукић

 ____

*  Свети Партеније је хришћански светитељ.епископ лампсакијски. Молитвом лечаше сваку болест, а нарочито силан беше над злим дусима. Једном када хтеде изагнати злог духа из неког лудог човека, мољаше га зли дух да га не изгони. „Даћу ти ја другог човека, у кога можеш ући и у њему обитавати“, рече му Партеније. Упита зли дух: „Ко је тај човек?“ „Ја сам тај човек“, одговори му светитељ, „уђи и обитавај у мени“! Чувши то, зли дух побеже као огњем опаљен, вичући: „Како бих ја могао ући у дом Божји?“! Дуго поживе свети Партеније.



(Сурбитар – Библиотека Прототипа) 117   (Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)  
(Сурбитар – Библиотека Прототипа)  118   (Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)    
(Сурбитар – Библиотека Прототипа) 119   (Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА) 


*
ЛеЗ 0005942      Небески архипелаг Госпође Су Танасковић. - Ко је Госпођа Су Танасковић?  Власник и аутор блога  TRAGOVI KA SOPSTVENOSTI  http://moji-tragovi.blogspot.rs/ , који је достигао посећеност  623.455 прегледа! (податак преузет са блога 15. фебруара 2015. Око 16. Часова по средњеевропском времену).  Ауторка је по образовању архитекта, тј. универзитетски професор, а по вокацији песник и есејиста, естета. Верујуће биће. Живи у Београду. Родом је из Чачка.
Исто тако,  Госпођа Су Танасковић има и свој  ГООГЛ профил. GOOGL+ (Сузана Танасковић,  49 пратилаца, 2 круга, 7.467.043 приказа ).
Али, и тај Гоогл профил и споменути блог су, из неких необјашњивих разлога, упркос својој планетарној популарности – напуштени, чини се. Сигурно да постоји јак, лични разлог за ово напуштање, или  закључавање. 
Шта се то догодило пре недеље 21. Априла 2013. године, када је Госпођа Су написала на свом блогу „И ЗА КРАЈ“    стихове  Angelusа  Silesiusа Kerubinski putnik, VI, 263, 1675.:

"Пријатељу, сад је доста. 
Ако још желиш читати,
Иди и сâм буди запис 
и његов смисао." 
Овим речима је  „запечатила“ свој  врсни блог, - неком врстом своје загонетне поруке свима онима који су посећивали њену занимљиву интернет локацију. Ништа није избрисала, напротив. Све оно што је публиковала, препоручивала, остало је и даље доступно. Ту су у целини и ЧЕТИРИ КВАРТЕТА - Т.С.Елиота.  Ту је, са десне стране, одмах испод заглавља блога, и овај запис: цитат Св. Августина:
"Ако ћутиш - ћути из љубави
Ако говориш - говори из љубави
Ако опомињеш - опомињи   Универзална библиотека


ЛеЗ 0006002   Сан о поезији будућности / Мирољуб Милановић. -
Александар Лукић: "Кукавичлук", Стишки књижевни круг, Мало Црниће, 2012.

                У песми " Римска историја" којом се отвара ова збирка Александра Лукића, сељак је, орући њиву , открио затрпани римски град и вучен знатижељом, пошао ходницима налик на лавиринт. Потреба  да сазна истину одвукла га је у неистражене дубине , али упркос опасности, он је имао смелости да зарони у непознато. Ту чудесну храброст прекрила је површност савременог доба : градски оци наредили су да се затрпа улаз у лавиринт. Победио је кукавичлук  Тзв. Академија ФЕНИКС

ЛеЗ 0005915      Симиновци. - Прикупљање доступне и недоступне грађе о Симиновцима. Препоручени чланци, белешке, сведочанства, фотографије, писма и друго

Ја, ево још увек чекам и не пристајем да одем. И сећам се неких другарстава. Са Бориславом Михајловићем Михизом, Мићом Поповићем, Дејаном Медаковићем. У Симиној 9а. Тамо је Михиз становао. Какви су то дани били. Михиз је био жив духом, један шиљаст петао, стално у нападу....  (Препоручени интервју са Петром Омчикусом, сликарем)  Мрезга

ЛеЗ 0005748      Врло важно питање / Белатукадруз. - ... Зашто на крају ХХ века  у српској књижевности није створено  уверљиво поетско сведочанство о круговима пакла српске душе?
Објављено је, додуше, много књига, публицистичких, историографских, књижевних, које нису дорасле "мајстору историје" : ниједна га није раскринкала, расветлила...
...  Да ли зато што су  фарисеји,  садукеји и  књижевници на време онемогућили и  кастрирали српског Дантеа? Фарисеји, садукеји и књижевници - бринули су се за живот свој, шта ће да једу или шта ће да пију; за тело своје, у шта ће га обући, и у том смислу налик су на незнабошце. У ствари, тип  савремених српских књижевника које сам лично упознао, био је ближи типу незнабожаца, атеиста, образованих. Они су стремили и тежили  додатку Царству Божјем, чему је тежила и култура Запада.  Тај додатак је : храна, одело, обиталиште. Стан. Нису били људи светосавске културе, који најпре вапе за Царством Божјим и његовом правдом, јер би им се онда и све остало додало.  ГРАБАНЦИЈАШ  

ЛеЗ 0005750      Из рукописа "Пропаст ТИТОНИКА". -  .... ....Писци - припадници послератне генерације (Деца страве) - именовани и неименовани, недорасли су и неуверљиви; што се лепо види  када упоредимо оно што су писали и написали о злочину, или што је у вези са злочином, са оним што је Шекспир написао у Магбету. Шекспир је генијалан, а они нису, јер нису показали  да грех никада не може бити нешто природно и логично у људском бићу; никаквом логиком и разумом не може се оправдати грех као средство људскога живота, као природни израз човековог бића. Грех гони човека из неспокојства у бес, из беса у конфузију, порок и лудило. Из једног јединог греха титоизма, а њих је било много, роје се многи грехови. Сви они на свој начин залуђују нешто у човеку. Грех је моћан, грех човека гони, заводи човека по пустињама бесмисленог, глупог, очајног, робовског постојања. Ниједан од писаца које сам читао, а бавили су се темом титоизма, царства Ћесаревог, грехом у множини, не говоре о стварности греха, стварности најближој, о мукама кроз које су прошли и још увек пролазе, гонећи себе из бола у бол, из патње у патњу, из очајања на руб памети и самоубиства, из празног у пусто. Грех је у сваком од њих присутан, а они га скривају, таје. Грех их је гонио као мисао, као осећање и на крају као страст. Грех је разливен по целом човековом самоосећању и самосазнању. Разлива га савест. Свако од њих је имао савест, и има је, и где год ко погледао у себе, види само грех и савест, а пише и прича о нечем другом.
Жалим их, јер су заборавили на неизбежну истину : грех не стари, него се, што дуже живи у човеку све више подмлађује, ако га човек не сузбија својом савешћу. А да би то савест чинила она мора имати Бога у себи. Међутим, многи савремени писци то не осећају тако, нарочито Деца страве, јер је њихова савест замрзнута у грехољубљу, богоборству, сладострашћу, славољубљу...    ГРАБАНЦИЈАШ


ЛеЗ 0005745      Бар их презримо / Батуран. - Драги пријатељи,
Дух самопорицања докрајчује Србију. Актуелни председнци и потпредседници и њихови министри не хају за умирање Србије од ”беле куге”, за глад у Србији, за бесперспективност младости у Србији, али су се директно или индиректно укључили у злочиначки рад Трилатералне комисије која почива  на идејма Збигњева Бжежинског, жбировских мозгова ЦИА и пропагандним СНН који су нас сатанизовали, бомбардовали и одузели нам 15$ територије Србије и душу Срба. Они су се у самопорицању, да не кажем издаји, толико осилили да јавно понављају планове америчких и немачких уништитеља Срба да нам треба променити националну свест, културну свест, кривотворити нашу историју и васпитати и образовати нашу децу да су нам непријатељи пријатељи, да су нам они који нам одузимају Косово и Метохију, који су нам разорили све што су наши дедови и баке,  родитељи и држава Србија градили у протеклог пола века - да су они наши усрећитељи.
Бар их презримо, бар их изједначимо са творцима идеја које заступају.   ГРАБАНЦИЈАШ

ЛеЗ 0005746  Душа Србије: Да ли је утакмица завршена, да ли су резултати коначни / Пушоњић . -       Резултат утакмице, рекло би се, постао је свима очигледан. До јуче бунтовни и горопадни Срби успешно се опорављају од сопствених карактерних особина. Поражени на свим пољима постали су некако смернији, питомији. Једном речју – европскији. Последња џомба на углачаном европском тлу као да се запеглала, непокорна и дивља балканска звер коначно је укроћена и припитомљена, након пуна два века примене хуманистичких концепата патворених у мисаоним лабораторијама Западне Европе, почев од Доситејевог просветитељства, преко југославизма, социјализма, комунизма, све до савременог неолиберализма и глобализма. Велики мајстори масонских ложа могу да одахну. После двеста година стрпљивог подземног рада експерименат је успео. Непредвидљиви, загонетни, ирационални Срби, некултурно поносити, храбри и аутентични, сваким даном све мање личе на себе.   ГРАБАНЦИЈАШ




  ЛеЗ 0005957      Манистра / Шоле Соколовић.  -  Из рукописа у настајању -  МАНИСТРА.- КРС`
Чудо, да би био газда у мом селу поред доброг и великог земљишног поседа и марве, морао си да имаш углед у народу. Углед се мерио личним и угледом свеколике фамилије. "Најтеже је бити кмет у свом селу". 
Е у време кад се ово дешавало мој деда Драгутин је био кмет. 
Три сина и једну ћерку је имао.
Ову причу ми је испричала моја тетка Косовка његово најмлађе дете.
-  Ма, сине, не знам да л` је било пред Тројице или пред Светог Јована Биљобера.
Нешто се дешавало око нашу цркву. Биле смо малечке Верица, Велика и ја трк преко Реку да видимо што однесоше из ајат наголему слабу*. Под Милићеву крушку се заиграмо кад викну бата Миливоја баба Јергенин. Ми смо се сас њи рођосували по баба Јергену (она је из нашу фамилију). Познјавала сам га, а и он ми је знао име, сви су ме у селу викали "Нуне", а он "Нуле"... такој и остаде надимак до данас.
Кад дојде да коси ливаду цвне куде нас, кад су млели жито грејао се сас наши у кућу.
Млад, танак, усправи он слабу и џипну се на вр` цркву, на кров    ЦАРИГРАДСКИМ ДРУМОМ

ЛеЗ 0005912      НИЈЕ СВЕ ПРОПАЛО  /  Мирослав Тодоровић. -  „…Село је одбрана од кризе. Када дође до слома светских финансија и банкрота Србије, биће пресудно важно како да се прехрани становништво. Онај који живи у небодеру и купује у супермаркету изненада ће се наћи у великој невољи када не буде могао да купи храну. Зато је важно да што више грађана крене на село и да обезбеди у сопственој производњи храну. Учите како се оре, копа, дрља, сади и одгајају животиње.“
Политика млаћење празне сламе не убраја се у обнову пољопривреде. Не помаже ту полемика. Кључна реч је: МОТИКА.
Подсети ме на оно пророштво што се већма остварује: „Људи ће се разредити, у селима поготову. Имаће да пешаче један до другог, да се нађу и испричају. И воде здраве за пиће неће имати, само у планинама и брдима.
Биће се људи на изворима да на ред за воду дођу. Из градова ће људи бежати, и то у колонама, неће имати од чега живети, посла неће бити, фабрике неће радити, а дугове држави неће имати од чега намирити. Неће људи ни хлеб имати чиме да купе. А порези ће бити на све што имају.“
О томе зборе два старца у пустој Трешњевици. Знају да за све постоји време и  разлози, и да ће бити боље.
 И зато пишем и не бринем више што се књиге мало читају.   ПУДИНО

ЛеЗ 0005747      Свако место са железничком станицом има своју књижевну награду / Иван Тасовац.Међу писцима, колико год се они разликовали међу собом, постоји сагласност о томе да је наша књижевна сцена „институционално запуштена” и да захтева „редефинисање”.
Држим да је суштина проблема са којим се суочавамо један негативан тренд у коме су савремени писци на путу да изгубе утицај кроз сопствени медиј – књигу. Друштвени утицај писаца више се остварује кроз масовне медије него кроз књигу. Публика писце све мање памти по њиховом литерарном изразу, а све више по колумнама или политичким изјавама у медијима, који и нису заинтересовани за књижевну реч, већ пре свега за ставове јавних интелектуалаца.
Тако се утицај неког писца не мери квалитетом дела, већ медијском пробојношћу. Последица тога је губитак квалитативне хијерархије, јединог логичног и праведног мерила стваралаштва. Тај губитак мерила афирмише и друге ванкњижевне критеријуме, што доводи до атомизације књижевне сцене и до појаве све већег броја лобија који се боре око све мањег колача.
Парадокс је да у времену кризе имамо и писаца и издавачких кућа више него икад. Сразмерно томе, свако место са железничком станицом има своју књижевну награду или манифестацију
        ГРАБАНЦИЈАШ 


  ЛеЗ 0005959      Ево ти ништа и држи га чврсто / Матија Бећковић. -  Ускоро ће избори, шта ће нам донети?
- Било би добро кад би имало шта да се бира. А биће да ће ипак бити оно - ево ти ништа и држи га чврсто.
Примајући недавно "Вукову награду", рекли сте да више нико не пише онако како говори, да свако испод или између редова чита онако како није написано...?
- Рекао сам и да би сваких 100 година требало да се појави неки нови Вук Караџић, чији би задатак био да уведе народни језик у књижевност. Сећам се кад сам полазио у школу како су неки људи учили стране речи и изразе да би личили на интелигенцију. Тај нови Вук би морао некако да понови цео Вуков програм јер српски народ је исти онај народ који је створио бесмртну народну књижевност. Немогуће да тај исти народ не може да научи најједноставнију азбуку на свету па има проблем с писменошћу. Да л’ толики број неписмених има дубљи разлог? Откуд данас толико неповерење у писменост?
Том новом Вуку нови закон о култури не би подржао језик и писменост, и бојим се да би имао више противника од првог. Ал‘ онај Вук је неким чудом изашао на крај па би можда и за новог било наде.   НАЈВЕЋА ПАРТИЈА 

ЛеЗ 0005913      Не лажимо се више: ко је заиста највећа партија у Србији? - Поновно претраживање чланака, аргумената, погледа, стварности, доступне грађе... - "Имовина која је била у власништву 10 милиона људи преко ноћи је постала власништво 10 породица", рекао је Лековић на предизборном скупу на којем је представљен економски програм СДС-а. Он је оценио да у Србији влада велики степен корупције и да се "само на јавним набавкама према званичним подацима годишње украде милијарду евра".Када је реч о пензијама, СДС предлаже да "Телеком" буде дат пензионом фонду на управљање, да се уради ревизија свих приватизација фирми које су прављење средствима ПИО фонда, ...
Србија је институционално слаба и руинирана. То је видљиво на свим нивоима почев од општинских структура. Руинирају је партијски кадрови. Просто је невероватна чињеница да политичари у власти прихватају и постављају нестручне и неспособне људе за најближе сараднике и на најодговорнијим местима у државним институцијама. Такви кадрови, некомпетентни и неспособни су беспрекорни послушници и потрони. Нажалост са таквим кадровима Србија нема будућности
БЕЗ АЛТЕРНАТИВЕ: Иако сва истраживања показују да је у овом тренутку већински део становништва Србије против актуелне власти, на политичкој сцени нема опозиције која може да артикулише проблеме и захтеве грађана који живе све теже. То је по мишљењу Слободана Георгијева један од највећих проблема на тренутној политичкој сцени   НАЈВЕЋА ПАРТИЈА

ЛеЗ 0005916      Предизборна изненађења...ГЛУМИЦА Мира Бањац могла би да буде у врху изборне листе коју ће да предводи ДС на предстојећим ванредним парламентарним изборима - сазнају "Новости". Према нашим информацијама, Бојан Пајтић и руководство демократа разматрају опцију да у предизборну трку укључе што више звучних имена из јавног живота, а славна глумица би могла да буде и симболични "носилац" њихове кампање. Та идеја је тек у повоју, пошто врх ДС о свим кадровским питањима и о расподели листе кандидата тек треба да разговара са свим коалиционим партнерима, када буде познат састав њиховог тима.  НАЈВЕЋА ПАРТИЈА

ЛеЗ 0005929      Индекс беде и коментари. - „Блумбергова” листа беде завршила је у предизборној кампањи. Чињеницу да је Србија седма на листи најјаднијих економија света опозиција, тачније Демократска странка, искористила је да прикаже како су резултати ове владе лоши. Премијер Александар Вучић, са друге стране, тврдио је да наша позиција није тако лоша као што се чини, јер је пре четири године (у време кад је Демократска странка била на власти), тај индекс био још гори. Ко је у праву и шта заправо значи овај показатељ?    Уметност махагонија



ЛеЗ 0005937    ЗЛАТО. Прикупљање грађе на тему - налажења блага, и др. Веровали или не.... Атлантида на Дунаву  . Поједини људи верују да се митски град налазио негде на Дунаву, и то низводно од Ђердапске клисуре, па су ту трагали за златом. Према делима грчког филозофа Платона, у старо доба постојао је град-држава назван Атлантида. Налазила се „иза Херкулових стубова“ и била је веома моћна и богата, а на врхунцу развоја, услед природне катастрофе, нестала је с лица земље за један дан и једну ноћ. Било да је ово мит или истинита повест, Атлантида свакако представља најтраженији изгубљени град   МРЕЗГА

ЛеЗ 0005938      Сећање Милорада Ћебића, једног од малобројних преживелих сведока усташког пира у Старом Броду у априлу 1942.Заклано и 72 Ћебићевих рођака, најмлађи имао седам дана. Девојке у самртном загрљају скакале са стене -  Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства. . -  СЛИКА дугих девојачких белих кошуља које се расцветавају у мутнозеленој набујалој Дрини као цвеће на воденом гробу непрестано се враћа у сећање Милорада Ћебића (83), једног од ретких преживелих сведока усташког злочина у Старом Броду у априлу 1942. године. Он и даље чује крике српског збега у замци између планине и реке које је слушао као десетогодишњак. - Црна легија Јуре Францетића је, према немачким подацима, поклала 6.000 Срба, искључиво цивила, а о том злочину се после рата није смело говорити - каже Ћебић. - Гледао сам групе девојака које у самртном загрљају скачу са стене у Дрину покривену њиховим дугим косама и белим кошуљама. И родитеље који држећи децу за руке идући у смрт у подивљалој реци да би избегли усташко иживљавање. Ко није скончао у Дрини, масакриран је.  УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА


ЛеЗ 0005917      Старац Јосиф - Шта нас чека?Старац Јосиф пре 10 - 15 година боравећи ван Свете Горе беседи о пророчанствима светогорских стараца о дешавањима пред крај света која се већ као увертира могу наговестити у нашој свакодневници а врло могуће већину нас и задесити у будућности а пре свега наше потомке. Бог мења Своје одлуке у стотинкама зарад нашег спасења, све зависи од нас   ПЕТАО

ЛеЗ 0005918      Циљ Свега/ (Старац Софроније Сахаров). - Није задатак монаха да трудом својих руку служи свету. То је дело мирјана. Световњак се моли повремено, а монах - стално. Благодарећи монасима са земље не престају да се уздижу молитве Господу. У томе је добробит коју свету доносе монаси, јер свет опстаје због молитве. Када ослаби молитва свет ће пропасти    ПОСЛЕ СВЕГА 

ЛеЗ 0005928      Ко би рекао -  због позиције у којој се нашао, свестан изазова на које не може да одговори без помоћи „православне браће” Ватикан је тражио сусрет папе и патријарха... -  Хришћанство, католицизам и православље пре свега, тресе унутрашња мука у виду смањења броја следбеника (посебно се то односи на католике), свет је у глобалној прекомпозицији, руше се старе и подижу нове империје, део ислама добио је форму и израз какве никада пре нисмо видели; гледамо побуну планете Земље, која ће, настави ли се овако, довести до узгоја банана у Владивостоку и летовања на Гренланду. Више него довољно разлога да седну и погледају се у очи први човек Ватикана и патријарх православне Русије, колико год то доскора изгледало као фантастика.
Тај сусрет, како год да га представљају, иницирао је Ватикан, из сопствених интереса и циљева, разуме се. Пре неколико година (тачније, 2008) из палате са Трга Светога Петра у Риму пуштена је информација да је, први пут у историји монотеистичких религија, муслимана више него католика.
Од тада смо регистровали неколико важних догађаја и процеса који су убрзали састанак папе и руског патријарха   Пријатељи и покровитељи


ЛеЗ 0005943      Барбара ПОЛОНСКАЈА (1970?). - Из новије руске поезије, избор, препев и напомене владимир јагличић
Барбара Полонскаја рођена је, како сама каже, „седамдесетих година“, у граду Молодечно, у Минској области. Полонскаја је псеудоним – презиме њене матере. Живи у Минску, и ради као предавач на државном университету.
* * *
Има љубави, налик на дим
Огледало гранита опиши
и црн тролист, с њим, одражен, срасто.
Од ограде струк је травин виши,
док тихи клен са гробљанском ластом   
СУЗ ~ Mагазин Групе "Сузовци"

ЛеЗ 0005944      Борис РИЖИЈ (1974-2001). - Борис Борисович Рижиј родио се 8. септембра 1974. у Чељабинску, у породици интелектуалца. Његов отац је доктор геолошко-минералошких наука, а мати Маргерита - лекар. Године 1980. породица се преселила  Свердловск (данас Јекатеринбург). У четрнаестој години дечак је почео да пише, истовремено поставши шампион Свердловска у боксу, у категорији омладинаца. Године 1991. ступио је на Сверлдовски геолошки институт и оженио се, а три година касније добио сина. Године 1997. завршио је одсек геофизике и геоекологије Уралске геолошке академије, а 2000. године магистрирао на Институту геофизике Уралског одсека Руске академије наука. Одлазио је на геоолошке експедиције (Северни Урал) и објавио 18 научних чланака о саставу земаљске коре и сеизмичности Урала и Русије. Радио је као млађи научни сарадник Института Геодезије одељења Руске академије наука, истовремено објављујући поезију. Био је учесник међународног песничког фестивала у Холандији. Написао је око 1300 песама, већина је објављена посмртно Превођен је на енглески, холандски, италијански и немачки језик. Добитник је књижевне награде “Антибукер“. Извршио је самоубиство вешањем 7. маја 2001. у Јекатеринбургу. Оставио је цедуљу на којој пише “Волео сам све. Осим будала“.  СУЗ ~ Mагазин Групе "Сузовци"

ЛеЗ 0005919      Александар КАБАНОВ (1968). -  из новије руске поезије, избор, препев и напомене владимир јагличић. - Гојко Митић
Гојко Митићу, хау, и помало – страхау,
јер од свих које роди у пећи својој Дахау,
јер од свих каубоја одеских наших прерија
само ја и ти ратујемо, у четрдесет седам серија.
Стег црвенокожаца подижи руком верном:
нек трепти над синагогом као и над таверном,
нек се узвије изнад башибозука, пуком,
ал никад тебе неће играти глумац Безруков.
Смертију смерт поправ,
тек тугу смо завредели:
био је празан Лавов, ту су Манитуа распели –
на станици, и где би, на шинама и жбицама,
губе се твоје кике у народним витицама.
Гојко Митићу, овај свет је под морањем удешен:
ја прођох Чеченију, сав живот с вуцима плешем,
и заривам под сукњу жени рат који ме не уби,
тамо, где жбун је трнов и сечка месо руби.
_____________
Гојко Митић
 (1940)  глумац српског порекла, прославио се улогом Винетуа у немачким вестерн-продукцијама, шездесетих и седамдесетих година прошлог века
Сергеј Безруков
 
(1973) – популарни руски глумац, народни уметник Русије, од 2001. године

ЛеЗ 0005930      Ана ГОРЕНКО (1972-1999).Песникиња и преводилац, рођена је у градићу Бељци у Молдавији. Њено право име је Ана Карпа. Псеудоним је узела по девојачком презимену Ане Ахматове. У младости је живела у Лењинграду посећујући кафе Сајгон, култно место неколико поколења руске младежи, а са седамнаест година преселила се у Израел. Живела је у наркоманским комунама. Објављивала је поезију у израелским часописима на руском језику, а умрла предозирајући се наркотицима, 1999. године, у Тел Авиву, где је и сахрањена. Преводила је на јидиш. После њене смрти, 2000. године, у Израелу су изашле две књиге, а у Москви 2003. књига изабраних песама „Празник недозрелог жита“. Реч је о поезији која шири простор самосвести, слободе, провокације. СУЗ ~ Mагазин Групе "Сузовци"


    ЛеЗ 0005961      Ртањ крије древну пирамиду! - Центар за истраживање и екологију из Београда упутио је захтев Влади Србије да им се омогући формирање истраживачког центра на Ртњу да би утврдили узрок очигледних мистичних појава коју ова планина крије. Последња сазнања до којих су дошли географским и магнетним мерењима указују да се испод Ртња крије пирамида!
Уколико држава дозволи, летеће кугле, невидљивост авиона на радару док надлећу Ртањ, јединствене биљке у свету, бројна јонизујућа и електромагнетна зрачења, а нарочито правилан пирамидални облик планине коначно би могли бити научно објашњени.
Небојша Марјановић, председник општине Бољевац каже да је екипа стручњака овог центра у разговору са њим изнела научну основу да се испод Ртња крије пирамида и да је ова мистична планина по свом облику и дејству јединствена у свету.  РТАЊ

  ЛеЗ 0005963      Еј, дубоко несрећна Србијо! - У Горовичу код Тополе неумитно пропада задужбина деспота Стефана Лазаревића. У овом храму је крштен, венчао се и са устаницима причестио вожд Карађорђе Петровић. Око древног храма ново гробље и нови споменици
Чудесна је лепота древне цркве деспота Стефана Лазаревића, посвећена Преображењу Христовом. Божанствена, иако је запуштена и заборављена.
На вратницима, у камену, уклесани су, давно, неописиви призори ратника у борби. Симболи и печати државе Немањића. Разни записи... Све је то повезано полукружним сводом у којi је уклесана винова лоза. Лоза трајања.
Дубоко у храму, олтар у камену. Неколико недогорелих свећа, три иконе, вино, нечији бели крст, клупе и столице које су, ваљда, ових празничних дана Сретења оставили они који препознају значај поруке: народ који не памти своју историју осуђен је да је понови.
Горович, село надомак Тополе, а као да је накрај света. Овде, у овом селу, налази се тај древни храм чији је ктитор деспот Стефан Лазаревић. Храм је запуштен, и закоровљен. Моћ времена које га неумитно круни и небрига људи да га обнове као да су се сагласили да га и потпуно униште.   САВЕТ ЗА ВИЗИЈЕ

ЛеЗ 0005952      Слобода је дубоко у генима српског бића. - ... И БОГ СЕ НАЉУТИОУ ОРАШЦУ, док разговарамо са људима о значају Првог српског устанка, они подсећају на 2014. годину када је Марићевића јаругу захватио до тада невиђени оркан. Поломио је, а то се и види, и поваљао шуму изнад споменика у којој је договорено подизање устанка. -Наљутио се Бог - говорили су тада, а сада и поновили, мештани Орашца. - На кога? Како на кога, па на оне што мисле да историја, како год који дођу, почиње од њих.  "ЗАВЕТИНЕ" у вашем крају

 

ЛеЗ 0005966   САВЕТ ЗА ВИЗИЈЕ

Опседале су ме визије Completariuma.
У
 своје време. Сада (26. јул 2013. године) знам да је све било прво у визијама. Свака визија упућује на неку другу и на нешто друго, што је изнад привремених циљева и људског живота, и струје једне генерације. У своје време био сам врло близу Божје копче. Закопчано сеоткопчавало, откопчано се закопчавало. Снови су као дуге, небески мостови….Некада сам додиривао Божје копче, а у последње време- нарочито ноћу – кошмари потискују снове, да би наступила непобедива коњица фатаморгана….
(преузето из једног мог раније публикованог чланка)

Шта значи та реч – савет?  Постоји савет за младе (саветодавно тело скупштине општине, града). Некад је постојао Савет месне заједнице. Постоји Савет Европе. Савет безбедности. Савет универзитета. Савет за борбу против корупције. Постоји и Крунски савет и Савет за ботанику, Савет за уметност Краљевске породице Карађорђевић.  Има нешто што је заједничко свим саветима – од месне заједнице, преко републике и монархије до Савета безбедности.  То је – широк или сужен поглед у даљину, у будућност. Савет за визије, још, није основан; многи ће рећи – чему то?   ПЕТА СРБИЈА

ЛеЗ 0006000   Шта Карађорђевићи потражују? -    Драгомир Ацовић: А зашто не вратити и све остало? - Да ли вратити Бели двор Карађорђевићима?“ Ето питања! - Држава је ушла у посед те имовине на основу акта о отимачини донетог 1947. године, који је оглашен неважећим од настанка. Дакле, држава поседује нешто што није ни стекла, али то што није стекла не жели да врати! Драгомир Ацовић, члан Крунског савета
Дакле, зашто само Бели двор, зашто не и све остало? Дакле, право питање би било: а на основу које правде и које логике би држава требало да буде власник неке имовине која има своје наследнике само због тога што је негде написано да држави та имовина треба? А зашто јој то треба? Е, то не пише! Уосталом, држава се изјашњава да не намерава да нешто врати, али то што држава неће да врати и није својина државе! Барем још није. Наиме, држава је ушла у посед те имовине на основу акта о отимачини донетог 1947. године, који је оглашен неважећим од настанка. Дакле, држава поседује нешто што није ни стекла, али то што није стекла не жели да врати! То није ништа чудно за правну логику ове земље после 1945. године, али је крајње егзотично за државу која се данас куне у европске стандарде и правне норме. Из овог првог, следи друго питање: по Уставу сви облици својине су равноправни! Дакле, нешто што припада држави и нешто што припада грађанима те државе правно је исто. Обавеза заштите је нешто друго, али статус заштите и обавеза заштите немају никакве везе са власништвом. Ваљда нешто што припада грађанима Србије није непријатељска имовина коју ваља узаптити и третирати као ратни плен?

ЛеЗ 0005939      Да би златне полуге из “Депоа 555” припале Карађорђевићима, они морају да наступе заједно пред судом. Тражи се да аукцијска кућа "Сотби" утврди шта је чије. Лоцирање је могуће по жиговима на драгоценостима. - Лондон вага тајну Титовог сефа. - В. Црњански Спасојевић | 14. фебруар 2016. 09:15 | - ТРИДЕСЕТ килограма злата у полугама, грумену и праху, више од 2.600 златника, предмети од злата, брилијаната, дијаманата и бисера, укључујући круну краљице Марије, златни медаљон са њеним ликом и ликом краља Александра, као и привезак са фотографијом Романових, нумизматичка збирка, посуђе од сребра и злата, ордени Карађорђеве звезде...
Све то и даље чека у врећама, у трезору Народне банке, на београдској Славији, да се заврше судски поступци који би доказали да су њихови власници чланови династије Карађорђевић. А да би поступци били окончани, наследници краљевске породице, упркос повременим несугласицама, морају да седну, договоре се и заједнички наступе пред судом, да би се идентификовало шта је тачно коме припадало. За то је потребна помоћ неке релевантне стране аукцијске куће, попут “Сотбија”   ИЗМЕЂУ...

 ЛеЗ 0005940     ...Непосредно пред бомбардовање Београда, Народна банка Краљевине Југославије је код Федералних резерви у САД имала 41.666 килограма злата. -  Како су златне резерве Краљевине Југославије нестале и мистериозно завршиле преко океана ПОСЛЕ СВЕГА  
 
 

  ЛеЗ 0005954      Светом управљају породице са другачијом ДНК која не постоји на Земљи / Дејвид Ајк. – ПРОСВЕТЉЕНИ   Заверу да се створи централизована глобална фашистичка држава оркестрирала је у „свету пет чула” тајна мрежа позната као „Илуминати” или „Просветљени“. Они манипулишу свиме преко својих тајних друштава и удружења као што су различите масонске ложе, „Малтешки витезови”, витезови темплари, језуити и други.
Ова и друга друштва опскрбљују Илуминате пажљиво изабраним људима које они онда постављају на позиције моћи у целом свету. Нису сви чланови тајних друштава свесни постојања завере, чак напротив – највећи део њих није.
Илуминати функционишу као рак у организму: неопажено се увуку и кришом надзиру друге организације. Већина слободних зидара никада не напредује даље од нивоа три најнижа степена, односно такозваног плавог степена, и при том не схватају у које се сврхе њихова организација користи. То је потврдио и Алберт Пајк, једна од најистакнутијих личности у свету масонерије, који је умро 1891. године. Међу његовим титулама биле су и титуле „Суверени велики император Врховног савета 33. степена” и „Врховни свештеник универзалне масонерије”. У својој књизи „Морал и догма“, написаној за слободне зидаре вишег ранга, Алберт Пајк је открио начине на које се члановима на нижим нивоима намерно усађују погрешна уверења: Плави степени нису ништа друго до спољашње дворише, односно трем Храма.
Иницијанту се открива један део симбола, али се он при том лажним тумачењима намерно наводи на погрешо мишљење. Наша намера и није да их он разуме, већ да само верује да их разуме  Тзв. Академија ФЕНИКС 

  ЛеЗ 0005955      Богородица из Бенковца. - Савићева тврдња је прихваћена у тамошњој јавности као апсолутна истина, иако се стручна јавност, ни српска а ни светска, није озбиљно бавила овим радом. Све је заснивано на претпоставци једног, додуше великог српског познаваоца средњовековне уметности. Историчарка уметности Аника Сковран, прва је и засада једина довела у везу бенковачку Богородицу са Христом и Ел Грека. Своју анализу објавила је у Зборнику Народног музеја још 1997. године и тај текст, насловљен "Две иконе два славна Крићанина" прошао је готово незапажено. Иако је реч о великом уметнику, експертиза којом би се доказало ауторство - није урађена. Како сазнајемо, икона из Бенковца се не помиње ни у једном попису Ел Грекових дела. - Помало сам скептичан да је икону из Бенковца насликао Ел Греко, али стручњаци за тај период и његово стваралаштво требало би да дају последњу реч. Мој лични став је да ништа не треба да вратимо у Хрватску, али ако моја црква верује да треба вратити благо наше културе онима који су га палили, па нека то уради - каже историчар уметности Никола Кусовац  МРЕЗГА


  ЛеЗ 0005953    ЗЕЛЕНО, БЕЛО, ЦРНО, ЦРВЕНО. -  Објављено је 15.02.2016.
Увек ме је тај предео - Просјане, притискао неком неизрецивом тугом. Кисон, или железнички мост, блистав на сунцу као нова змијска кожа, подсећао ме је на многе немогуће и неостварене ствари. Вода, крај које сам одрастао, и река у којој се неколико пута замало нисам удавио, имала је такође неки магнетизам. Све је било неизрециво. И густо као ракита, крошње врба. А док смо снимали ту печку прашуму, из које су полетале повремено дивље пловке, које су ту можда имале своја гнезда, долетало је и нешто што је било понајближе раним успоменама моје покојне мајке, којих сам се сећао, зато што ми је недостајала    УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА  

ЛеЗ 0005987    Од Сандберга до Џил Скот-Херона (1). -  ( Избор из англоамеричке модерне поезије )
==========================================
КАРЛ САНДБЕРГ (Царл Сандбург):ИЗГУБЉЕН

Напуштен и усамљен                                         Дозива и нариче бескрајно
Сву ноћ крај језера                                           Као какво изгубљено дете
Где се магле вуку и гмижу кише                       Сво у сузама и невољи
Звиждук брода                                                    Ловећи дах луке
И лучке очи.


ЛеЗ 0005988    Злочин у селу Бродица, код Кучева. - .- Цело село је у страху - каже Драгољубов синовац Раде Јанићијевић. - Не знамо шта је тачно украдено, али изгледа да је однето око 5.000 евра. Чули смо и да су двојица Румуна која су радила код њих приведена, па пуштена. Он нам најпре показује поклопац од септичке јаме у коју су бачени његов стриц и стрина, а онда нас води до гробнице у дворишту, коју су они подигли себи за живота. - Овде је обичај да се људи сахрањују у својим двориштима, па су тако и они прошле године саградили себи гробницу - каже Раде  ЂАВОЉА КАПИЈА

ЛеЗ 0005989    Леп људски гест Сеада Ћелића. -   Хоћемо Брацу коначно да извучемо из гроба. /  Добротвора Сеада Ћелића, родом из Подгорице, ганула судбина нишког бескућника Братислава Стојковића који већ годинама живи у празној гробници.   - Нисам богат човек, у материјалном смислу, али ми ништа не значи да издвојим део свог муком зарађеног новца да некоме, као што је Браца, пружим наду. Како је могуће да неко сазна где он живи, а да не оде и пружи му руку да изађе из те гробнице. Зар је могуће оставити живог човека у гробу? Нису ми познате његове породичне прилике, али немају оправадања родбина, пријатељи и друштво који су дигли руке од њега. Патим што смо изгубили осећаје за људе око нас, и то не само у Србији или Црној Гори, него је то и овде, међу дијаспором.  УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА 

ЛеЗ 0005965    Грумен земље из  родног Липова. - Српски инжењер понео у вечност део родног Липова. - Потресна младост, узвишено дело и достојанствен одлазак Данила Бојића, инжењера и конструктора шатла "Аполо". Пут преко трња узвисио га је до небеских висина  НИКО од нас не зна куда ће га путеви одвести и са каквим ће се, све, невољама сударати. Сваком је, ипак, лакше да те невоље савлада не само ако верује у себе, већ и ако има свест и савест ко је, шта је и одакле је. Да... Ми морамо да будемо одговорни према себи, али исто тако и према својим прецима, својој земљи и завичају, куд год нас ти путеви водили, с каквим год се невољама сударали и колико год се у послу и струци доказивали.Овако је говорио Данило Бојић, научник светског гласа, један од конструктора "Апола", првог шатла који је Америку подигао до Месеца а потомка јунака Илије Тадишина из колашинског села Липова сврстао у сам врх нове и снажне планетарне технологије. Он се, лично, тиме никад није похвалио. Када би, уместо њега, о томе говорили други, одговарао је кратко: "Највећа је снага у човеку."  "ЗАВЕТИНЕ" НИЗ

ЛеЗ 0005990    Срби и Јермени, поређења.- Не памтимо као Јермени / Александар Чотрић


ЛеЗ 0005991    Шифра "Табир". - Ознака за једну од библиотека Сазвежђа Заветине. У оквиру ове Библиотеке биће публиковани кроз време препеви поезије, есеја, са енглеског, руског, немачког, пољског, турског и других језика на српски – према могућностима „Заветина“….Исто тако, овде ће бити публиковани и критички текстови, огледи, који не фалсификују ништа… Упутство ауторима : Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ и часопис ЗАВЕТИНЕ+  објављују, поред примера из савремене књижевности, теоријске радове, прегледне радове, фотографије, документарне филмове, огледе и есеје, преводе и препеве, као и теоријске и истраживачке радове,  релевантне за тумачење, бића и смисла културе и литературе. Поред тога  Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ и часопис ЗАВЕТИНЕ+  објављују  и актуелне коментаре, погледе, ставове,  преведене радове, библиографије, приказе књига, извештаје, стручне информације и струковне вести.За објављивање прихватају се искључиво оригинални радови који нису претходно објављивани и нису истовремено поднети за објављивање негде другде, што аутор гарантује слањем рада. Сви радови се анонимно рецензирају, после чега Управник доноси одлуку о објављивању и о томе обавештав ааутора у року од највише три месеца. Рукописи се шаљу електронском поштом или на дискети и не враћају се.  СУЗ ~ Mагазин Групе "Сузовци"

 ЛеЗ 0005927      Списак који редовно, више пута месечно ажурира америчка Агенција за контролу стране активе (ОФАЦ), која ради у оквиру Министарства финансија, садржи око 230 имена са Балкана, највише из БиХ, Србије укључујући и Косово, и Македоније.  Уз Милошевића на листи су његова супруга Мирјана Марковић, син и кћерка Марко и Марија, снаја Милица Гајић, покојни брат Борислав и његова супруга Миланка Милошевић... -  ЦРТА 

  ЛеЗ 0005964    Идем у изборну победу, а не у Хаг. – Интервју са Војиславом Шешељом. - .... Хоћете ли после избора у коалицију са СНС?  - СНС је за нас прихватљива само под условом да се одрекне ЕУ и те политике и у потпуности се окрене Русији. Онда можемо у коалицију    НАЈВЕЋА ПАРТИЈА

ЛеЗ 0005907      Пет Тибетанаца – рите. - Преко 2000 година људи са Тибета раде ових 5 вежби, које се зову „рите“ код нас познате као "5 Тибетанаца". Веома смо срећни што су дошли и до нас да можемо да их радимо а овде можете да видите и да научите како да их радите правилно.
Ове вежбе би требало да успоре процес старења организма, да вам дају енергију, да у вама пробуде оштрину и ментални фокус, да побољшају имунитет и још да дају тонус вашем телу.
Веома је битно да ове вежбе урадите ујутро, јер почињете дан како треба и већа ће бити корист од вежби     РАПСОДИЈА

Знак препознавања


Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја