Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

четвртак, 18. август 2016.

НОВИБУСУР – Новине будућности „Сурбита“ (00405)



НЕКА ОСТАНЕ НЕМО. НЕКА ОСТАНЕ МУТНО

Нека остане мутно

Нека остане мутно.
Ни богови нису хтели да све знамо
И они су желели да има тајни,
да се мучимо и колебамо,
минут за минутом,
кроз сумње да трагамо,
да стрепимо пред тајном.

Нека остане немо.
Ни богови нису хтели да све чујемо,
Све разумемо.
Ћуте и они мудри и стари,
Ћути земља, ћуте ствари
Којих се тичемо
Минут за минутом.
Нека остане немо,
Нека остане мутно.
       Десанка Максимовић ПАМТИЋУ СВЕ:Песме – Нолит, Београд, 1988, стр. 11

Поводом чега ли је написала Д. Максимовић ову своју, наизглед једноставну и разумљиву, песму? Не знамо. Можемо претпоставити, нагађати. Испред ове песме - у споменутој књизи је песма Кога ли то чекам (а иза ње следe Шта чекаш. Дај неки знак) – можемо ли ту наћи неки скривени правац, којим бисмо могли да кренемо и схватимо тајну  песме Нека остане мутно? Није сигурна песникиња, дословце : не зна кога ни шта дозива, не зна шта чека.  Је ли то што дозива неки охоли голи краљ поезије, или моли ма кога да је се сети? Шта чека песникиња, шта ослушкује непрестано? Одјек неке речи изречене „одавно,одавно“?  Чека ли Бога или демона, што зна да неочекивано бане, „да те опомене на ране, / на пролазност, на крај“?  Или је то био један од сусрета са страшним, које је ( по Рилкеу), сам почетак лепога?  Занимљив је, у том смислу, почетак и крај песме „Памтим“: „Памтим руке мајке / у часу смрти нашег првог брата / у очајању дигнуте / као ужаснуте од пожара или рата“  - „Памтим једно ћутање,/први разговор са богом / и поглед замагљен / који је говорио збогом“ (стр. 33) Опет, у песми испред ове ( стр. 32), Десанка Максимовић је у опсесивном кругу  мутног и тајне: „ Кад склопим очи, / говорила је наша мајка / и замагљеним нас погледом / као књигу по књигу / коју наизуст зна, / посматрала редом, / не показујући до краја / своју потајну мисао и бригу“.  Прва четири стиха песме „Сам“ показују да је  песникиња Максимовић  знала „болесна стања свести / кад се страх од смрти наговести, / а не признајеш га ни брату, ни сестри, / подносиш га сам“ (стр. 87) Књига Десанке Максимовић  отвара  се циклусом Суморна вештина  - песмом  „Шта ли те спречи“ -  И ниси и јеси песма. / Заметнула си се била / за време једнога несна, / чула сам те већ у слуху, / разабирала ти речи. / Била си већ живо биће / у мом духу.   Смисао је тај: Шта ли то спречи Суморну вештину да постане песма? Није дат одговор, или га можемо наћи у индиректној форми у неким другим песмама. Нека остане мутно. / Ни богови нису хтели да све знамо.  Десанка  Максимовић је стрепела пред Тајном,  и иако се већ била помирила са тим да  много тога треба да остане мутно и немо, ипак је на крају ове књиге крикнула   ( И гавран рече, стр. 103.): И гавран рече: никад више, / за њим ћукови поновише, / поновише пепелишта / и травом зарасла гробишта / и јесење дуге кише / милион пута поновише: / никад више...
     У штампаном изводу уредничке рецензије уз ову књигу (клапна корица), Иван В. Лалић је у свом патетично- бирократском стилу, записао, да је књига  Памтићу све настала у „у простору“ (врло трапаво речено, ваљда у духу?) „чије је координате Десанка Максимовић поставила још у књизи Немам више времена; простору једне мудре и зреле лирске рефлексивности, која поезију претвара истовремено у службу  феномена трагичне пролазности  и службу живота – у којем треба сабрано ићи и говорити своје истине до краја“.  Главна опсесивна мисао књиге Памтићу све је – грубо и поједностављено речено -  не славуј месечар, не грешан анђео, већ  памћење, трагично искуство што се укотвило у памћењу -  „ћутање, / и први разговор са богом“... И то добро потврђују ови  стихови из песме Памтим : Памтим пламен кандила / као дух уздрхтао. / И дедове памтим руке умируће, - сухо, сиво пруће (стр. 33), али и крај песме Кад склопим очиНије је мучило / Шта њу на оној страни чека - / ништавило, живот вечни, / ни да ли јој је љубав бога склона, / верујући да он о људима брине / као о нама она (стр. 32)
     Шта песнику и човеку после свега и на крају крајева преостаје – можда та сугестија песникиње Десанке Максимовић?
     Бог се не појављује у овом свету, сматрају дубоко верујући, монаси, старци, Он делује преко других , других људи, можда и помоћу других живих створова (звери, домаћих животиња, птица)?
     Није ово ни прича, ни цртица, ни део будућег романа; то је нешто између, нема још ни имена, ни описа... Ноћу је падала киша, после пет паклених  тропских недеља,  и ја сам пијући кафу сео за сто, кад – гуу, гуууу... И још једном  гуу... Пришао сам прозору у соби у којој сам преспавао – гугутка. Шта ми јавља?  Шта хоће? Жалузина је спуштена, као и завеса, пришао сам близу, да не уплашим птицу... Голубови и гугутке су слетали, али на перваз другог прозора, у собици окренутој северу, крај стола за компјутер.
.... Тих дана, после Шолетове операције, појавио се Гаша, на кратко, али „Чупе“ и мачићи су фрктали на њега, нашег домаћег мачка, отерали су га, чинило се заувек.
Неко је изгледа полудео, од врућине, или поворки азиланата, па нам је тровао мачиће, сваки дан, или сваки други, трећи дан по једно.  Отровали су Шаренка,  не знамо чиме, отишао је под  наш југо и угинуо. Кад су отровали слабовидо црно маче, дуго се мучило, и умирало испод расцветасних сунцокрета пред улазом у бараку.
Ко је тровао мачиће? Где ће му душа!  - кукала је Драгица. – Ко може да отрује маче, тај би човека исто...
Остала је само Чупе, када је Шоле отишла на Онколошку  на хеми-терапију. Али  Чупе више није ноћивала у  остави иза бараке, можда се склонила у брдо где има неких шупа, где  се последњи пут омацила и доносила мачиће у зубима једно по једно у Ш.-ову кухињу.
Зашто код Ш.-? Па мачке знају  - ко су добри људи, ја сам то приметила... Неће код сваког мачка.... - зна Драгица.
Вечерас се Гаша огласио  знаним мјауком низ ходник, и утрчао  у Ш.-ову кухињу где сам ја баш кувао кафу, и одмах – право мени у ноге, и почео је да се таре, као некад.
-          Ау, па то си ти, а? Мора да си много огладнео? Или су те ове избеглице поплашиле?И  одмах му додам алпску саламу, то је увек волео...
Чула и Драгица, па дошла, зове га да му да неко пилеће месо...  Заправо, Гаша се вратио, изгледа, коначно.
-          Добро дошао, Гаале, кућо наша! Донео си нам добре вести и предзнаке, Бог те послао, дај Боже да је тако!.....    (Више: Гашин повратак, )

     Да ли ова прича потврђујето, да се Бог не појављује у овом свету, већ да делује преко других, добрих људи, домаћих животиња и птица?
    Кад смо се вратили u Београд са Шолетовог укопа, са Радан планине,пошто сам возио и био уморан и од вожње и од свега осталог,  заспао сам брзо и преспавао без снова читаву ноћ. Жалузине су биле спуштене скоро до краја. Рано ме је пробудила – гугутка, на первазу прозора, који је био полуотворен. Можда је било око шест изјутра? Гукала је, на само метара-два од мене, ходала по лиму, гукала, није јој се уопште журило, није ме се плашила. Као да је желела да ми  каже нешто, дојави тим гукањем... Синови су спавали у суседним собама.  Лежао сам, у тој  савршеној тишини, као мумија, и слушао блиско гукање. Хтео да питам  - голубице, шта те мучи? Где си до сада била?
     Не, није ми падало на памет да питам зашто баш гуче на прозору моје собе,  крај кревета у коме лежим. Било је то једно од најнеизрецивијих буђења у мом животу.
     У Мишљеновцу се гугутке гнезде на нашим дворишним орасима. Нико их не узнемирава, нити јури. Одавно су се одомаћиле. Можда још од 2002. године, после смрти наше мајке?
    Слободно слећу, на велико бетонско двориште испред Велике магазе, видим изјутра кроз  прозор тзв. Нове куће у којој спавамо. Из трпезарије. Ако због нечега изађем из куће, гугутке не полећу, не, него само утрче у  наш дворишни виноград. Али запазио сам, поновило се неколико пута, и пре него што кренем из трпезарије према ходнику, као да ми чита мисли, гугутка шмугну  у жбуње рибизле, или у траву винограда...
       Књига Десанке Максимовић Памтићу све годинама је стојала међу књигама непрочитаним. Сређујући породичну библиотеку на селу, та књига која је неким чудним путевима стигла ту, отворила се на 78 - 79 стр. (Песме Отворена књига и Сећање на Исидору).  Ту књигу је почео да чита  бол, неописив. (Бол у души / као киша у иловачи / пробуди живота сто)  Што се та гугутка скрива и бежи од мене? И гугутке и мачке су тајна, и нека остану то што су.

Београд, Уочи Преображења Господњег,   19 августа   2016.   М. Лукић









ЛеЗ 0007436  Нови живот васељенског медија ПАУКОВА МРЕЖА > СУРБИТА: Сазвежђе З... -  Нови васељенски медиј ПАУКОВА МРЕЖА. "Сазвежђе З" - СУРБИТА (Оснивач и власник М. Лукић) обухвата више од сто и педесет дефинисаних интернет локација, међу којима има и врло популарних, тј. оних чија је посета изнад десет, двадесет, или четрдесет хиљада посета. Међу најпопуларније спадају оне локације на Blogger-у, нешто мање од стотинак, међу којима су посете изнад шест хиљада потврђених. Од данас  ( 11. август 2016, 15: 20 ч.) - нема више ни једне локације Сазвежђа З, која има мање од шест хиљада и нешто потврђених посета. Књижара "БОБОК" и ""Књижевни гласник"  прешле су  ту страшну  црту међу последњима (јер су међу последњима и покренуте, колико јуче), и могу да крену тим путем преко трња до звезда!  Нови живот васељенског медија ПАУКОВА МРЕЖА > СУРБИТА: Сазвежђе З...

ЛеЗ 0007443   Метеорски рој или поток Персеиди настао је од репа комете Свифт-Татл, која је поред Земље прошла 1992. године. - Небо "купа" киша метеора / М. Љ. ПОПОВИЋ | 11. август 2016. 19:19 | У ноћи између петка и суботе звезде падалице приредиће светлосни спектакл за памћење. "Астрономски ватромет" најбоље је посматрати са места где нема вештачког осветљења. -  - Падалице, у ствари, настају када се честице комете сударе са Земљином атмосфером - објашњава наш саговорник. 
- Будући да комета Сунчев систем обиђе за 130 година, следећи пут ће поред нас проћи 2122. године када ће небо парати највећи број звезда падалица.
Када зађе Сунце, сазвежђе Персеј се налази негде на североистоку, а такозвани радијант, односно центар из којег излазе метеори, налази се на самом хоризонту, што значи да је половина метеора који иду испод хоризонта за Србију невидљива. -  ИСПУЊАВАЊЕ ЖЕЉА
Бројна народна веровања везују се за појаву метеорске кише. Најпознатије је оно да треба замислити жељу када падне једна звезда, која ће се, онда сигурно испунити  Метеорски рој или поток Персеиди

 ЛеЗ 0007502   Најстарија златна перла на свету ...Бојаџијев верује да је перла направљена на локацији где је пронађена, мало изван модерног града Пазарџик, и додаје да је то било прво урбано насеље у Европи, у коме је живела заједница високо развијене културе, која се преселила из Анадолије (данашња Турска) око 6.000 године пре нове ере. – Најстарија златна перла на свету

ЛеЗ 0007467   ДРЕВНИ ВАНЗЕМАЉЦИ Разоткривени!. -  У овом детаљном и врло занимљивом документарном филму аутор раскринкава неке од најпознатијих тврдњи из док,серијала Анциент алиенс.Погледајте колико нас покушавају заглупити и завести неки квази знанственици са својим лажним представљањем лажних доказа о наводној посјети ванземаљаца у прошлости. / Објављено је 17.07.2014. ДРЕВНИ ВАНЗЕМАЉЦИ

ЛеЗ 0007504   Гранит на граниту. -  Почаст сељаку ратнику М. БОШЊАК | 14. август 2016. 19:26 | На Галичу, код Горњег Милановца откривено обележје - у знак сећања на српског војника из свих времена. Споменик ратнику сељаку састављен је од две гранитне громаде, као симбол чврстине и снаге. -  Данас је откривен Споменик српском сељаку ратнику из свих времена, јединствен такве врсте у Србији. Споменик ратнику сељаку састављен је од две гранитне громаде, као симбол чврстине, постојаности и духовне, патриотске снаге. - Каменови су били грудобрани ратницима у најжешћим бојевима, јастуци у тренуцима предаха. На врху је биста жене, спомен свим мајкама јунака палих за српску слободу у свим историјским периодима - објашњава Радојко Солујић, председник Удружења радника уметника Србије и Црне Горе, које је, уз сагласност надлежних институција, поставило и "крстило" ово обележје. Откривању споменика су присуствовали представници Војске Србије, СПЦ, Музеја рудничко-таковског краја, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, Туристичке организације, многобројни уметници, грађани... Уз оближњи споменик Рудничкој офанзиви, који овде стоји деценијама, служен је парастос њеним изгинулим јунацима. Служио га је протојереј Дејан Ракић, парох бершићки, који је освештао и нови споменик  Гранит на граниту. - Почаст сељаку ратнику

ЛеЗ 0007517 Листајући књиге Библиотеке ДЦЗ (01). -  РАТНИ ДНЕВНИК ДРАГУТИНА РАНКОВИЋА. -  О ПРИРЕЂИВАЊУ РАТНОГ ДНЕВНИКА ДРАГУТИНА РАНКОВИЋА. Одломак из Дневника...  РАТНИ ДНЕВНИК ДРАГУТИНА РАНКОВИЋА

ЛеЗ 0007534  ПАРАЛЕЛА. Српски народни посланици: „Од пре месец и по дана овде су и нар. Посланици. Ни њих не могу да поднесем и избегавам их. Избегавам све многобројне пријатеље и другове међу њима. Мрзим их, јер налазим да нису умели да испуне своју дужност према земљи и народу. Мрзим их зато што су нелојални, несавесни и неваљали. У Србији су се за време највеће кризе друштвене и народне, бавили својим интересима, а не државним и народним. Они су тада трговали, посредујући у лиферацијама за добијање вагона железничких. (...) Док су из Србије бежали испред народа и не окрећући главу за собом (што није радио чувени верденски посланик, који је под кишом куршума и граната евакуисао становништво), у иностранству су се предали махом једеном неморалном и недостојном животу. Они су се у Француској коцкали, јурили за женама или се одавали  најситнијим шпекулацијама, отварајући, као јавни или тајни ортаци, пиљарнице и прчварнице.  Због тога их сада мрзим и не могу да их видим. Нарочито су ми одвратни у њиховом ставу критичара, који радо хоће да заузму, тежећи да одговорност за целу несрећу баце искључиво на другог. Као да они немају  ту ничег помешаног, и као да од њих ништа није зависило. Као да њихова мамелучка пасивност за све време народне и државне кризе није тако исто злочиначка као и идиотска активност њихових министара и шефова, или њихова исто тако мамелучка пасивност према другима факторима државне политике ако их је било. Због тога их, велим, не трпим и не желим да их видим, и желим да што пре иду одавде, они или ја“ .  – Драгутин Ранковић (1879 – 1960)  РАТНИ ДНЕВНИК 1916 – 1918. – Пожаревац, Народна библиотека  „Илија М. Петровић“, 2010, 90 стр. , стр. 32 – 33  ПАРАЛЕЛА. Српски народни посланици

ЛеЗ 0007520   Поводом књига које нису изашле и књига које су штампане али их  штампа и критика игноришу.- ... Не мислим да ће тзв. „демократске промене“  ићи онако како одговара народу, напротив. Чак се бојим да ће се догодити на крају крајева фарса, да ће у првим редовима новокомпоноване демократије кроз пар година када се нови властодршсци стабилизују у првим редовима опет бити  они који сада  к о ч е. (Волео  бих да ме живот  демантује!)“  (ПИСЦИ СА ДОБРОМ АДРЕСОМ. - 30. јуна 1992. године,на свој 43. рођендан нисам помишљао о властитој судбини...   СУРБИТА Сазвежђе З)  То је нека врста вашег осврта,  на веб локацији која има велику посећеност, који сте публиковали недавно – двадесет и четири године доцније. Као да је време стало, као да се ништа није променило, осим – популарности  - планетарне – вашег „Сазвежђа Заветина“? Та популарност „Заветина“, то је, зар не, неочекивано:живот вас је демантовао тиме?   Поводом књига које нису изашле и књига које су штампане али их штампа и критика игноришу

 ЛеЗ 0007519   ЈАБЛАЊИ, јабланови, рудничка Јабланица. - Село на атомски погон /  Милорад Бошњак | 14. август 2016. 14:32 | Са мештанима рудничке Јабланице, где с врха Тријеска вековима "зрачи" уранијум. Место препуно здравих извора, на сваких сто метара по један. Темперамент сељана - ретко виђен, санирају мост, граде цркву... ЈАБЛАЊИ, јабланови, рудничка Јабланица

ЛеЗ 0007488   Одгонетка руске револуције, улога Велике Британије. -   Владимир Иљич је путовао у Отаџбину са обавезом према Немцима – да Русију изведе из рата, и према „савезницима” – да прекине легитимност руске власти.
Своја обећања Лењин је испунио – склопио је Брест-Литовски споразум, рапустио је Сверуски ујединитељски сабор (парламент). Међутим, он то није радио у интересу Немачке.
Оквир овог текста не омогућује да се изнесу стотине и хиљаде подударности и необичности које указују на истинског аутора Фебруарске и Октобарске револуције. Постоји огроман број таквих чињеница и, што је најважније, све се могу наћи у апсолутно отвореним изворима. Све који су заинтересовани за ова питања упућујем на своју књигу „1917 – Одгонетка Руске револције”.
И одмах желим да саопштим – у мојим књигама нећете наћи било какву конспирологију. Никакве „тамне силе”, само чињенице. Не ради се о јефтиној сензацији, већ о озбиљној анализи догађаја 1917. године.
Са Совјетским Савезом се 1991. године десило исто то!
Као што и данас, из амбасада Енглеске и САД, отворено расту корени многих савремених плишаних и наранџастих револуција.
Ако схватимо разлоге наших претходних пораза – поставићемо темељац својим будућим победама.   Одгонетка руске револуције, улога Велике Британије

ЛеЗ 0007489   Дуги рат Запада против Србије и парадокс историје Југославије. Извод. - Из „Обмањујући обмањиваче“ од Семјуела Ј. Хемрика. Генерал Ајзенхауер је био тај који је инсистирао да Дража Михаиловић прими америчку Легију части, своје највише страно војно признање  Дуги рат Запада против Србије и парадокс историје Југославије

ЛеЗ 0007516  Личне ствари. СТАРЕЊЕ У ТУЂИНИ. Милован Данојлић. - ПОЛИТКА, субота 5. фебруар 2000, стр. 26. -   Нови број «САВРЕМЕНИКА. Ракићево конзулско писмо...  СТАРЕЊЕ У ТУЂИНИ

ЛеЗ 0007427   “Тајанствени ходници Црног цара”.  Војвођанске приче: Лагуми црног цара Јелена ЛЕМАЈИЋ | 10. август 2016. 18:18 | Мит о тајним пролазима испод највећег града на северу Бачке живи већ вековима. Легенда каже да је подно тврђаве Јован Ненад сакрио благо    “Тајанствени ходници Црног цара”


ЛеЗ 0007428   „Тресла се гора, родио се миш” или Исти антрак , друго паковање. -   препоручени чланак Г-дина Ђорђа Вукадиновића   Дошао је и тај дан. У суштини, невољно и са слабо одглумљеним усхићењем, „технички” премијер, мандатар Александар Вучић, коначно се појавио у скупштини и предао председници дугоочекивани списак министара своје „нове” владе. По свим објективним параметрима, овде се не ради о новој влади, већ о једној обичној реконструкцији средњег обима. Управо оној о којој је премијер говорио и коју је најављивао током читаве 2015. године, то јест све док – услед претераног и, како се испоставило, неоснованог страха за исход локалних и покрајинских избора – није решио да иде на још једне ванредне парламентарне изборе. Чак и за српске политичке прилике, у којима више ништа није чудно ни скандалозно, делује готово невероватно да се земља пола године држи у полуванредном стању само зато да би, након вишемесечног политичког прангијања, на крају било промењено неколико релативно неважних министара (Веља Илић, Вербић, Сертић, Тасовац, Снежана Богосављевић, Удовички, Селаковић). СПС остаје главни коалициони партнер, а Ивица Дачић министар спољних послова и „први потпредседник” владе. На својим местима, поред Дачића, остају и Небојша Стефановић, Расим Љајић, Зорана Михајловић, Душан Вујовић, Антић, Вулин, Удовичић, Ђорђевић и Лончар. „Тресла се гора, родио се миш” – од те овештале сентенце вероватно нема бољег и краћег начина да се опише исход ове полугодишње вештачке изборне и постизборне „драме” у режији старог и новог премијера. Исти антрак , друго паковање. - препоручени чланак Г-дина Ђорђа Вукадиновића

ЛеЗ 0007429   Вредности ЕУ пре ће срушити ЕУ него ујединити З.Б. -  Леон Давидович пре 4 дана То што данас називају Западни Балкан заправо је простор бивше Југославије. Тај простор више не личи ни на 1918. ни 1945. Те 1918. на великом простору живео је измешан народ Срби и Хрвати. Тадашњи творци заједничке државе могли су размишљати како су то слични народи, исти језик, порекло, разлика практично само у религији. Могли су се надати како ће ти народи сарађивати и јачати заједничке циљеве. То се није догодило и држава је пропала, наравно срушио је спољни фактор силе Осовине. ...  Вредности ЕУ пре ће срушити ЕУ него ујединити З.Б

ЛеЗ 0007430   БОСНА и Херцеговина је друга најјаднија земља на свету!.Босна друга "најбеднија" земља света: Гора од БиХ само Венецуела! С. МИШЉЕНОВИЋ | 10. август 2016. 17:00 | Америчка агенција "Блумберг" спровела истраживање око "индекса јада", поредећи 74 државе. Тајланд најсрећније место за живот   БОСНА и Херцеговина је друга најјаднија земља на свету!

ЛеЗ 0007431  НЕМАЊИЋИ ПАМEТИ. Коментари на актуелне чланке, теме. - Ко се тови на цени свињетине. - Од почетка потреса на тржишту меса, Министарству пољопривреде поднето је девет захтева за увоз свиња, али не могу да открију које су то фирме без њихове сагласности. -  dipl. agronomпре 9 сати Žao mi prasića i svinja,kad im naše patriotsko expertske divizije kroje sudbinuak je i Narodna Banka Srbije morala da interveniše u ovom osetljivom momentu po naciju,da nas umiri priopćenjem.Svinjarski ciklus je perodičan,i tako to...Nekad je Srbija izvozila svinje,ali sad nam je dovoljlno domaćih svinja,te uvozimo svinjarije,i uprkos tokovima,propasti ne možemo.Ali od expozea spasa nam nema.Moraćemo da još poradimo na sopstvenoj propasti,Nemanjići pameti!!!   .... НЕМАЊИЋИ ПАМEТИ

ЛеЗ 0007432  ОСЛАБЉЕНИ УТИЦАЈ КЊИЖЕВНЕ КРИТИКЕ. - Чему онда критика и критичари , који се заустављају тамо где треба да започну? " И то се неће разјаснити, сувише је касно за то, сад више нема шта да се отвори."(Радивоје Микић) Због тога слаби утицај књижевне критике,   --- ОСЛАБЉЕНИ УТИЦАЈ КЊИЖЕВНЕ КРИТИКЕ

ЛеЗ 0007434    Српска патриотска песма  Ој Србијо мати немој туговати

ЛеЗ 0007435    (Оригинална верзија) - Српска патриотска песма  Ој јуначка свијетла зоро

  
ЛеЗ 0007437   Зашто су медији прећутали да је Хаг ослободио Милошевића оптужби. -  Кларк: Зашто су медији прећутали да је Хаг ослободио Милошевића оптужби
Новости Онлине | 11. август 2016. 15:40 |Одлука Хашког трибунала да покојног Слободана Милошевића ослободи свих оптужби за ратне злочине почињене током рата у Босни, поново доказује да би све тврдње НАТО-а о такозваним „званичним непријатељима“ требало прихватати с огромном резервом  Зашто су медији прећутали да је Хаг ослободио Милошевића оптужби

ЛеЗ 0007444  ВЛАСТЕЛА СЕ МЕЊА УКРУГ... – Власт чине једни те исти људи, властела се мења у круг... – коментар на чланак  о свакодневним поскупљењима  ВЛАСТЕЛА СЕ МЕЊА УКРУГ


ЛеЗ 0007445  Немачки бункер на Видиковцу, веровали или не. -  Немачки бункер на градилишту „Лидла” На месту будућег великог трговинског ланца на Видиковцу откривен је бункер из Другог светског рата који није био убележен у документе .Аутор: Ана Вуковић четвртак, 11.08.2016. у 20:18. - Немци су на Видиковцу градили и пре него што је немачки трговински ланац „Лидл” почео да припрема локацију за свој објекат у овом делу Београда. Усред градилишта, недалеко од видиковачког тржног центра, које је отворено првог дана августа, извођачи из фирме „Термомонт” открили су војни бункер из Другог светског рата. Здање високо неколико метара све ове године било је скривено у густом жбуњу. Већина становника околних насељa је све време знала да бункер постоји, а малишани су га звали „вештачко брдашце” и скривени од очију родитеља ишли да га истражују. Немачки бункер на Видиковцу, веровали или не 

ЛеЗ 0007505   ЛеЗ 0007505 (БЕЗАДЕЖНА ОПОЗИЦИЈА?) Вукадиновић каже да заједнички наступ ипак „није сасвим немогућ”, али указује и да „није опозиција све што се за опозицију представља”.   БЕЗАДЕЖНА ОПОЗИЦИЈА?

ЛеЗ 0007509. - Сорос на мети хакера - ЊУЈОРК – Хакери су објавили више од 2.500 докумената Фондације за отворено друштво коју води амерички милијардер Џорџ Сорос, а који откривају планове рада, стратегије, приоритете и друге Соросове активности и обухватају извештаје о европским изборима, миграцијама и азилима у Европи. Наводи се да иза процурелих докумената стоје амерички активисти који желе да представе истину о „процесу доношења одлука САД, као и о кључним елементима америчког политичког живота”. Амерички стручњаци за безбедност, ипак за цурење ових података сматрају одговорнима руске хакере.   Сорос на мети хакера

ЛеЗ 0007525 - Сорош као редитељ револуција... - ЦУРЕЊЕ података које је организовао Едвард Сноуден јуна 2013. године створило је јединствену прилику цивилном друштву за залагање за реформу обавештајних служби, и тај пројекат је вредан 890.000 долара.... Сорош као редитељ револуција

ЛеЗ 0007526 РАТНИ ДНЕВНИК ПАЛЕ 1993-1995. - Такође, док су западни медији били прекривени велом ћутања и игноранције када је уз учешће међународних снага NATO (RRF) почео бомбардовање српских болница (у Палама, Касиндолу, Блажују, Брчком), и кад ни српско обраћање генералном секретару Уједињених нација није имало ефекта, госпођа Лигтенберг, вођена осећањем за правду, жестоко критикује службенике мировних мисија и шаље оштра писма на многе међународне адресе. Записи Јени Лигтенберг поседују аутентичну документарну тежину РАТНИ ДНЕВНИК ПАЛЕ 1993-1995.

ЛеЗ 0007531 Батина је најбољи лек? - Недавно се и у нашем смедеревском крају догодила пљачка. Домаћину, који је обрао воће са плантаже и чак преспавао у колиби у воћњаку да га чува, украдена је пуна приколица - каже Љубомир Јелисављевић, секретар Удружења "Златно брдо" из Удовица. - Увек је било крађа и има их овог лета, а једини начин је ухватити лопова и добро га измлатити, па да му то више не падне на памет. Полицији се ти случајеви ретко кад пријављују.  Батина је најбољи лек?

ЛеЗ 0007535   Лажни фејсбук профил хакера из Србије, који је многе лаковерне ојадио... -  Хакер Т.С. ухапшен је данас због сумње да је од јуна до августа 2016. године хаковао профиле корисника на "Фејсбуку". -  Сумња се да је Т.С. са њих слао поруке пријатељима оштећених чије је профиле преузео да му хитно треба новац, лажно се представљајући као прави власник и оштетио их за више од осамсто хиљада динара. Т.С. је на "Фејсбуку" коришћењем методе „Пхисхинг-а“, наводио кориснике профила да „кликну“ на хипер линк лажне веб странице која је идентична почетној страници Фејсбука на коју се сваки корисник иначе логује. Он је ову страницу претходно креирао, а преварени корисници би на њој укуцавали своју шифру, мислећи да се логују на свој Фејсбук налог.На тај начин, осумњичени је неовлашћено преузимао и мењао њихове приступне шифре за Фејсбук налоге и њима управљао без знања стварних власника.Он је чак појединим оштећеним лицима тражио да му пошаљу идентификационе податке својих платних картица или фотографије њихових платних картице, како би наводно вратио новац који му је уплаћен, правдајући то грешком, па је тако дошао до свих података на платној картици, које је злоупотребио и са њима вршио он-лине плаћање, кладећи се на резултате спортских догађаја у спортским кладионицама  Лажни фејсбук профил хакера из Србије





*  *
 *
ЛеЗ 0007464  Листајући књиге  Библиотеке ДЦЗ. -   Виктор Шкловски : СЕРГЕЈ ЕЈЗЕНШТЕЈН, Врњачка Бања, 1975.

ЛеЗ 0007465   Виктор Шкловски   ДИВЉА ТРЕШЊА . - У целој нашој земљи расте дивља трешња — од Белог до Црнох мора.
Дивља трешња воли да расте на обалама речица, воли и у шуми, густој. Цвета у рано пролеће белим, дугачким гроздовима, понекад малчице ружичастим. Дивља трешња цвета у рано пролеће. Говоре да се у то време смрзава: када се храст расцветава и он се, такође, смрзава, пролеће код нас увек пролази с прекидима.
Јаснопољанска башта сачувала је делове старог Засека.
Постоје тамо алеје које се зракасто спајају на једном месту — тамо је пре свирао оркестар, када су се мајка Лава Николајевича и његов деда кнез Волконски церемонијално шетали — затим је врт зарастао како је стигао, често су га уништавали и преуређивали.
На том месту, где су срушили стару кућу Волконског и продали материјал, расте дрвеће. Израсла је густа шума.
Лав Николајевич је био вредан домаћин; једаред је приметио да је дивља трешња израсла на путељку и пригушила лесковик.
Дивља трешња није расла као жбун, већ као стабло високо око осам метара, како је записао Лав Николајевич. Била је коврџава, ракљаста, осута светлим, мирисавим цветовима.
Надалеко се чуо њен мирис.
Речено је: посећи трешњу.
Радници су затапарали секирама. Дошао је домаћин и видео да обарају трешњу, која је на путу.
Сок је стално шљискао испод секире, доспевајући на сечиво, а дивља трешња је подрхтавала гроздовима цветова.
Очигледно, судбина, помислио је Толстој и прихватио се секире.  ...
      = извор: Виктор Шкловски : СЕРГЕЈ ЕЈЗЕНШТЕЈН . - Замак културе: Врњачка Бања, 1975. Сепарат 13. - 366 стр. вел. формат илустр. -Крај књиге, стр.346-348.. Превод Славко Лебедински   Виктор Шкловски ДИВЉА ТРЕШЊА

ЛеЗ 0007538   Из “Раних и других кратких прича” Белатукадруза. - ПРОЗОР У СНЕГУ
Плав, невелик, старински прозор, један једини, засут бокором
белих хризантема, певао је: Чим рујна зора заруди...; песму су
наставиле вране које су долетале из поља на дивовски врх многолетног
бреста пред Општином, или на орахе и дудове пок. Миљка Папе:
Често ми драги долази, / коњем ми цвеће погази…, али уплашене
јастуцима снега који се руши, обрања као обале реке, наставиле су да
круже… Пси су причали вицеве газећи кроз пртину, Југославија је
једина држава на свету која је створена на најприроднији начин! Како?
Из јајца! Тресу се кафански прозори, а онда експлодирају као чир.
   ПРОЗОР У СНЕГУ

ЛеЗ 0007539   Зима… из завејаног села / Белатукадруз. - МАЈЦИ ЈЕ ВИСИО ЖИВОТ О КОНЦУ. - На моју патњу и очајање, с првим снеговима прошле године
(пред одлазак у војску), надовезало се и нешто – грозно. Мати је
подигла неку кацу и нешто касније прокрварила, побацила у осмом
месецу. Пошто су отац и брат били у Београду, преузео сам спасавање.
Хитно сам је пребацио у окружну болницу, на гинеколошко акушерско
оделење; тамо нису имали довољно крви, тј. мајчину крвну групу.
Вратио сам се у Звижд и по околним селима, ноћу, једва пронашао
неколико добровољних давалаца крви, мајчине крвне групе. Изгубио
сам изненадно млађег, најмлађег трећег брата; а мало је фалило да и
мајка не промени свет. 
МАЈЦИ ЈЕ ВИСИО ЖИВОТ О КОНЦУ. 

ЛеЗ 0007540 УМЕТНОСТ САМОМУЧЕЊА / Белатукадруз. -  ГОГОЉ, КАНТ
Листај ти само књижурине о мртвим душама, о најапстрактнијим стварима, а ми ћемо да погасимо опет сијалице и да месимо масне гузове Кафеџике – ми волимо конкретне и опипљиве појединости…
   ГОГОЉ, КАНТ

ЛеЗ 0007541 23. међународи конгрес византијских студија. - О богатом садржају 23. међународног конгреса византијских студија, еминентног скупа који ће трећи пут откако је установљен угостити наша престоница, у уторак су на конференцији за штампу у прес-центру УНС-а обавестили председник Организационог одбора Љубомир Максимовић (потпредседник САНУ), копредседник Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић Душанић, Даница Поповић и Зоран Ракић. Ово окупљање светских стручњака припремано је пет година, а у његовог организацији учествовали су САНУ, Универзитет у Београду, Филолошки факултет, Правни факултет и Византолошки институт САНУ. 23. међународи конгрес византијских студија

ЛеЗ 0007503   Јејтс је толико велика фигура да кад помислимо на ирску књижевност прво изговарамо његово име... -  Јејтс је толико велика фигура да кад помислимо на ирску књижевност прво изговарамо његово име, као што прво кажемо Шекспир кад помислимо на енглеско песништво, Гете кад говоримо о немачкој књижевности, или Бодлер и Рембо кад помињемо француску поезију - каже, за “Новости”, Белић. - Читав живот је трагао за унутрашњим пролазом и визијом попут његовог духовног узора Блејка. Мало је писано о томе да је Јејтс механизам подсвесног као дисциплину користио пре надреалиста и да је стигао до дубљих и темељнијих плодова. У поезији 20. века можда нема ниједног песника који је сопственим искуством дошао до сличних открића. - Древна ирска прошлост, по Белићевим речима, за Јејтса није била романтичарски егзотични излет, већ повратак митском, оностраном и скривеном у којем је видео не само будућност судбине ирске већ и читаве Европе. Његово песништво препуно је фолклорног и ритуалног кроз које је тумачио све аспекте човековог егзистенцијалног искуства - љубав, пријатељство, мржњу, кајање, смех, старост   Јејтс је толико велика фигура

ЛеЗ 0007506   ЗАШТИТНА ПОВЕЉА БР. 14 (факсимил). - Сачуван је у архиви оригинал ове повеље, који није уручен аутору Матићу, који се пред крај свог живота преселио из Пожаревца где је провео доста година, у околину Бање Ковиљаче, где је недавно и преминуо, (без и једне белешке у дневним новинама - колико знамо) . Шта је са заоставштином овог писца? -   Да је реч о врсном писцу, сваки радозналац се може уверити, ако потражи последње штампане књиге Матићеве, пре свега - есејистичке и приповедачке. О некима смо и писали. - Добици губитника. - Драгомир Матић: НЕУПОКОЈЕНИ И ОСТАЛИ, Апостроф,Београд, 1996. ... ЗАШТИТНА ПОВЕЉА БР. 14


* *
  *

ЛеЗ 0007527  ШВИНДЛ. - Отварамо нову страну овде, посвећену тихој борби против свих врста опсена, заслепљивања, заваравања и завођења у блудњу…Углавном, овде ћемо доносити текстове већ негде публиковане, или штампане, одломке, али сасвим довољне као подстицај против многих заблуда, или као подстрек… -   Поуке из историје Вијорење застава изнад стварности. - Волео сам да рецитујем и да казујем како нема велике уметности, литературе посебно, ако није аутобиографског карактера и опоја. -  Реч је о аутобиографском роману. И Вас су, као студента, хапсили?
На студијама смо волели, тих педесетих година двадесетог века, роман Томаса Вулфа „Погледај дом свој, анђеле”, између осталих драгих књига, које су биле у програму на Катедри за светску књижевност. Знао сам многе делове те књиге напамет, па сам их, почео, наиван, да казујем у Централном затвору у Бачванској, све док ме није упозорио друг Е. Б, бивши амбасадор, ухапшен у општој рацији, тог маја, 1955. када је у Београду боравила, „на највишем врху, делегација СССР-а”. Ухапшени су и многи студенти, због ранијих демонстрација у Новом Београду, у Студентском граду. Сви, како се говорило, субверзивни елементи, курве и остали…
Затвор је био препун. Било је и хуморних ситуација, када су неке водили на саслушања. Међу нама је био извесни Шекспир, као и већ познати сликар. Ходали су усправљени, високо уздигнутих глава, као да их воде, попут Галилеја, пред Инквизицију или на гиљотину…
Радослав Војводић (1935) Радослав Војводић (1935)

ЛеЗ 0007477   ЈЕ ЛИ ИВО АНДРИЋ РАЗУМЕО ЊЕГОША? / Раде Војводић. -  СРПСКИ НЕСПОРАЗУМИ (Овај текст био је понуђен „Новостима“ (у којима сам као новинар, 1957, готово увео рубрику о књижевности, уз разговоре са писцима; последњи је био интервју са Исидором Секулић, децембра 1957. године) и „Политици“, у којој сам за последњих више од педесетак година објавио много – песама, прича, есеја, итд. Може се наћи на веб-сајту http://www.radevojvodic.rs/.)   СРПСКИ НЕСПОРАЗУМИ


ЛеЗ 0007439   Осећање Бога / Радослав Војводић. -  Данас је 24. март, проглашено је, синоћ, стање ратне опасности. Међународне силеџије, Америчани и Нато пакт – хоће да бомбардују Србље. Заиста се то чини невероватним! У модерном добу, на крају двадесетога века, када се на Западу посебно – стално говори о демократији и о правима људи, наопако је, на изглед и парадоксално, ово што се хоће и чини!
Одавде, у име народа – све им је речено, како и приличи, шта су они, а и који смо то ми. Како председник, тако и скупштина, особито појединци, готово из свих крајева, изузев извесних, рајетински настројених, који се, изгледа, и за шачице долара, могу продати туђину. Историјска читанка као да је заборављена. Како је то тужно ако се, овога часа, прочитају стихови народних песама или Његош – а помисли на домаће отпаднике.
Рђаво сам, наравно, спавао. Можда је моја генерација доста и проживела, свашта видела и осетила, намучила се – а хтела би још, јер је лепо бити жив! Али, шта овим младим, шта нашој деци преостаје? Зар и њих чека, опет, терор силеџија и манијака, обесправљеност, мучнина?  
Осећање Бога / Радослав Војводић

ЛеЗ 0007440   Како сам упознавао Бога / Радослав Војводић. - Последњих неколико година, изненада, открих и упознах и Бога, лично. Како се то десило, покушавам да схватим. У тренуцима исклизнућа из живота, у тоталном паду или безнађу – одједном – појављивала се нека чудна снага, непозната готово и муњевита енергија, која „као да подиже из мртвих“, васкрсава људско биће! Не само што га уздиже и враћа му снагу, него га и чини посве независним у друштву и заједници, и – самим тим – слободним човеком! Помишљам, како је то она демонска снага, давно једном изгубљена равнотежа и духовност – ЕНЕРГИЈА, смионија и снажнија, и у њој се и та енергија јасније распознаје, и у тих је људи, наравно, чешће и свестраније присуство „БОГА“, то јест и ДЕМОНА. Са таквом се и у тој енергији, већ у том Богу дакле, вероватно и одигравало или догађало све оно што је било пресудно у историји људскога рода: буне и револуције, уметничка и научна открића, толики значајни реформаторски покрети и „необичне појаве“. Све оно што је било од насушне потребе и од одлучујућег чина или улоге да би се настављало трајање, али и обнављао и усавршавао поредак међу људима и у природи  Како сам упознавао Бога / Радослав Војводић.

ЛеЗ 0007441   “Знаш ли, дете моје, зашто људи посташе ружни и изгубише лепоту својих предака?” – Николај Велимировић.Но бојим се, да ђаво никоме није ближи до ономе ко тврди да ђавола нема. На овоме свету ми смо као на бојишту, у борби против непријатеља јавних и тајних.
Тешко нама, ако одрекнемо тајне непријатеље. Шта ће нам користити победа над вуцима и медведима, ако нас уједе змија из траве?
Има нешто – тако говоре многи школовани људи. Но ако ти останеш до краја живота само при тој речи: има нешто, твој ће сав живот бити ништа. Једна тренутна слутња, да постоји нека огромна тајна сила иза видљивог света, није још ни издалека она ВЕРА, животворна и плодоносна, која осветљава наш пут и указује наш циљ. Казати само има нешто, не значи изаћи на видело дана. То једва значи да је путник превалио поноћни мрак и својим проширеним зеницама, назрео беласање на истоку. А до сунца, дуг је још пут…
Ако ставиш свој живот
у стихове, бићеш
ближи истини, ближи животу
Наша душа је у нашим сузама, ми, Срби,
плачемо и у радости и у жалости.
Радост нас ретко походи, бол нам је вазда домаћин.... 
“Знаш ли, дете моје, зашто људи посташе ружни и изгубише лепоту својих предака?”

ЛеЗ 0007500   Са каквим сам ја друштвом, у ствари, студирао? / Белатукадруз. - БУДАЛЕТИНЕ, КАРИЈЕРИСТИ, АРЛЕКИНИ, ФОЛИРАНТИ  Са каквим сам ја друштвом, у ствари, студирао? - ХРИЗАНТЕМЕ
Не желим да пропадне ниједна (по)мисао, ма колико безначајна била; па ипак, на хиљаде оних које ми пролећу кроз главу, одлазе да се можда никада више не (по)врате.
На дрвљанику, док сам цепао дрва – крв, петла која је прштала и окрвавила околна стабла, снег…
Диван поглед кроз мој прозор; завејан врт; хризантеме; жута врба.
Тобожњи мој пријатељ, четворопрсти***.
Зове ме брат да прережемо славски колач…
БУДАЛЕТИНЕ, КАРИЈЕРИСТИ, АРЛЕКИНИ, ФОЛИРАНТИ



*  *
  * 


ГАЛЕРИЈА ДИЦА

ЛеЗ 0007469   Галерија ДЦЗ. Овде ћемо публиковати, временом, занимљиве  и по нечему подстицајне фотографије, или из Архива "Заветина", или аутора по позиву. - Експонат, сведок прошлих времена / локомотива... Локомотива са пратећим вагонима се налази у непосредној близини пиротске рампе на колосеку намењеном за њено постављање које је до пруге што је у функцији. Експонат, сведок прошлих времена, од свих заборављена па и од оних што треба да о поставци брину . - Локомотива, Песма, Коначно станиште За Мирослава Лукића / Мирослав Тодоровић  Експонат, сведок прошлих времена / локомотива

ЛеЗ 0007487   СУВИШНИ И НЕПОТРЕБНИ / Мирослав Тодоровић. -  Чудни су путеви Господњи, чудни су путеви и књиге. Стиже у моја брда и књига прича свестраног уметника Балше Рајчевића„Случај сликара Мијушковића“. Из Белог  града где је рођен и где ствара: пише, слика, пева, ваја,   шаље  и излаже своја сочињенија диљем света. Као да није од овог времена истрајно пише. Приче су занимљиве јер казују о јунацима који то више нису. Пише о сликарима и њиховима јадима. Пише о уметницима. О себи и другима. И када пише о другима писац пише о себи. Пише како је тешко бити уметник овде.Али не критикује.  Данас, јуче, сутра. А не одустаје, већ све страсније ствара. Познат је и по томе што није добио националну пензију. Добили вештији. Заборавио ону народну да не може јаре (дело) и паре. И: „Хоћеш часно, неће моћи ласно“.
У причи „Продата слика“   кроз фабулу казује о страшној инфлацији  деведесетих година, када сам и ја био милијардер и више, кроз коју се прелама судбина и државе и народа.  Сликар је продао слику за 200 марака. За три дана док је новац стигао преко банке инфлација је свела износ на неколико  конзерви колико недељу дана да састави. Уметност и конзерве.  И речи галеристе: „У овим тешким и опасним временима, једна слика ипак не може да се испохује.“ Али тешка времена на овим просторима предуго трају. СУВИШНИ И НЕПОТРЕБНИ



*  *
  *

ЛеЗ 0007466   Фотографије Бојане Цокић. Снимљене у селу Вражогрнац, близу Зајечара  Фотографије Бојане Цокић.

ЛеЗ 0007490   "ВРАЖОГРНАЧКИ ТОЧАК 1998" 1.део друго вече

Ова манифестација се одржава традиционално XIV пут И то два дана. У току манифестације организују се И друге активности као; писци аутори,изложба слика И домаће радиности, изложба обредних хлебова. Прво вече је резервисано за такмичарски део где се такмиче КУД-ови из разних места наше општине, али увек има И по један гост са стране. Друго вече је искључиво везано за један КУД који има целовечерњи програм, у овом случају као КУД из Темерина. У предивном амбијенту порте цркве Св.Тројице у Вражогрнцу, пред препуним гледалиштем, изводјачи имају све шансе да програм изводе што је могуће боље. Објављено је 14.07.2014.   "ВРАЖОГРНАЧКИ ТОЧАК 1998"

ЛеЗ 0007483  Мокрањац Руковетима освојио Европу. - МУЗИЧКО дело Стевана Стојановића Мокрањца, који је извор и инспирацију проналазио у народним песмама, поставило је темеље српске музике и будућег „националног стила“. Мада је његово место у историји одавно утемељено, потребно је, слажу се наши саговорници, искористити сваки добар повод да се подсетимо заслуга које су нам наши великани оставили у аманет. Због тога би било драгоцено обележити век од његове смрти, иако се Министарство културе, на прагу те годишњице, још не оглашава. Мокрањац Руковетима освојио Европу




*   *
   *

ЛеЗ 0007521    Само Шербеџијина крв спашава од зомби епидемије. -'Спрем'те се, спрем’те' објавио је редатељ Предраг Личина на Фацебооку славећи освајање 3,2 милијуна куна од Хрватског аудиовизуалног центра за снимање филма “Посљедњи Србин у Хрватској”. Објавио, навукао бијес и српских и хрватских десничара, те на концу остао без Фацебоок профила. Српској десници је засметало што је Посљедњи Србин у Хрватској хорор комедија, а хрватској што је спремност за снимање објавио стихом из једне од четничких химни. Срби тако рекоше: 'Усташама је то смешно'. Хрвати му на то споменуше српско поријекло и измислише да му је отац био удбашки убојица.  Дуго сам вагао што ћу написати. Да живим у Србији сигурно бих написао За снимање, спремни! Надао сам се да ће барем хрватској десници бити симпатична прича о посљедњем Србину” – објаснио је Предраг Личина статус који је навукао бијес. Како на овим нашим просторима све почиње и завршава крвним зрнцима, именом и презименом, или идеолошком припадношћу предака тако је и Личина објаснио своје мјесто под хрватским сунцем    Само Шербеџијина крв спашава од зомби епидемије

ЛеЗ 0007522   На наступу у Крагујевцу 31. августа 1991. године, у оквиру пројекта “Уметници за мир”, Телевизији Нови Сад, пре Ујевићевих стихова, дао је личну изјаву "из срца".
"Једна једина реченица која ми долази да им кажем свима је Је..м вам матер, животињску. Једино то", рекао је он. Затим је изашао на сцену и људе подсетио да их све југословенске телевизије стално снимају “с једне стране, с друге стране и с десете стране”. "За све оно што гледамо у ноћним сатима и после тога, хајде да легнемо и да нас сликају. Па, нека нас газе ако хоће", рекао је он.  
"Једна једина реченица која ми долази да им кажем свима је Је..м вам матер, животињску. Једино то"

ЛеЗ 0007523    AKO JE TAČNA OVA STATSTIKA....Šta o svemu tome mi znamo zaista? /   tportal.hr  Knjiga 'Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina' autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima masovnih pogubljenja nakon  Jurčević: Komunisti počinili 89 posto zločina, ustaše 0,13

ЛеЗ 0007515   Са добитником НИН-ове награде за роман године (подвучено).  ИСКЉУЧИВО И САМО ПИСАЦ. Пишући "Тестамент" правио сам свој лавиринт, слагао његове елементе по једном одређеном реду - каже Видосав Стевановић аутор награђеног дела. – Политика, рубрика Културни живот, стр. 12, недеља 18. јануар 1987. ИСКЉУЧИВО И САМО ПИСАЦ

ЛеЗ 0007514   ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ СТВАРАЛАШТВА.Заједнички састанк секције за културу РК ССРН и Комисије ЦК СК Србије за идејно деловање СК у култури (факсимил). - Политика, уторак 24. март 1987, стр. 11 - Неизбежни подсетник за многе разговоре на тему о томе како је Србија у то време била демократска земља и како је цветала слобода стваралаштва. Па и о врхунцима марифетлука, лицемерја и тумача тзв- борбе против "злоупотреба стваралаштва"... ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ СТВАРАЛАШТВА

ЛеЗ 0007507   ДВА ИНТЕРВЈУА СЛИКАРА МИКАНА АНИЧИЋА (Бадовинац, 1950. -)  - Сутра се у Тузли отвара изложба "ТИТО У ДЕЛИМА ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА ЈУГОСЛАВЈЕ". - ТИТО БДЕ НАД НАМА. - Међу сликама,  које ће сутра доживети први сусрет са публиком, је и "Бдење II" Микана Аничића. - ЕКСПРЕС НЕДЕЉНА РЕВИЈА, 24.мај 1980, стр 13. - Са сликаром Миканом Аничићем у Херцег-Новом.  МРАЧНЕ ШУМЕ НЕИЗВЕСНОСТИ. - ПОЛИТИКА,, рубрика Култура, понедељак 24. мај 2004,, Б4   ДВА ИНТЕРВЈУА СЛИКАРА МИКАНА АНИЧИЋА

ЛеЗ 0007510   ЗАПОЧИЊАЊЕ ПЕСМЕ / ЗОРАН М. МАНДИЋ. - (Потрага за бригом о нежности)
Започињем песму
Која се пише у тридесетој
И знам да је нећу завршити
Али осећам да незавршена песма
Сведочи дубље, оданије и узбудљивије
Од свих књижевних завршености
И, ево, Она тече кроз мене
У мом срцу скрива зелену
Графитну оловку са којом сам је започео  ЗАПОЧИЊАЊЕ ПЕСМЕ / ЗОРАН М. МАНДИЋ

 ЛеЗ 0007518   „Жбунић од милион долара“. - Како је Џеки завршила ГОЛА и понижена: Прљава игра њеног мужа и његове љубавнице. NovostiOnline | 15. август 2016. 20:56 | Голишаве фотографије некадашње прве даме Америке, Жаклин Џеки Кенеди Оназис, 1972. године изазвале су скандал светских размера, а заправо су биле масло њеног супруга..   Голишаве фотографије некадашње прве даме Америке, Жаклин Џеки Кенеди Оназис, 1972. године изазвале су скандал светских размера, а заправо су биле масло њеног супруга, грчког тајкуна Аристотела Оназиса, који је дао све од себе да уништи репутацију Џеки Кенеди. Како је Џеки завршила ГОЛА и понижена

ЛеЗ 0007484   РАСКОВНИК, ДУШКО НОВАКОВИЋ, 17 09 2015  ДУШКО НОВАКОВИЋ

ЛеЗ 0007499 Одрази варке или огледало у две душе / Ненад Шапоња. - Збогом,помислих, ЈА, смртна сестро, варко…
Пол Валери, Млада Парка
Једно другом, послужујемо
стварност. Записујемо речи о којима
нисмо ништа рекли. Неиспеване мирисе
варљивих прича, тескобних накана.
Свака за себе јесте свет који
препознати нећемо.
    ...
Izvor: RAZLIČITOST KAO IZAZOV: Raporti, ogledi, tumačenja. – Salaš „Đorđević“, Palić, 29. maj 2010. 108 str.; 21 cm. – str. 64-66 (Odabrani odlomak)  (Zavetine”, prvi put objavljuju nešto od N. Šaponje)  Одрази варке или огледало у две душе / Ненад Шапоња



*   *
   *

ЛеЗ 0007480   ПУСТОРЕЧКИ-ПРИЗРЕНСКИ ПОДДИЈАЛЕКТ Подгоре настао је, и живи на територији данашњих Општина –Бојник, Лебане, Медвеђа, Лесковац, Власотинце, Црна Трава, Гаџин Хан и делу косовског Поморавља, у рејону Криве реке покрај Косовске Каменице (отуда и назив Криворечани за житеље села – Лозане, Мијајлица, и др.). Присутан је и у долини Јужне Мораве, од Курвин-града (Копријан); линијом Лесковац – Власотинце, Сићевачка клисура – манастир Поганово, до Пирота, са јединственом сачуваном физиономијом. Током последњих двадесетак година, паралелно са масовном миграцијом и пражњењем Подгоре, и овај поддијалект претрпео је значајне измене у говору. ПУСТОРЕЧКИ-ПРИЗРЕНСКИ ПОДДИЈАЛЕКТ

ЛеЗ 0007482   Нашо И М А Њ Е / Ранко Соколовић. -  МАЈКОВАЦ, ДОЊА ТРШЕВИНА, ГОРЊА ТРШЕВИНА, ОРНИЦЕ, ОРНИЧЕ, ГОЛЕМО ДРВО, НИКОЛИНА, РИД, ШЉИВАР, МРТВИЦЕ, ГОЛУБОВАЦ, ТРЊЕ (ЈЕРОДРОМ-АЕРОДРОМ), НАД РЕКА, ШИРОКА, НАД ВАДЕ, ДУГУНИЦА, ЋУМУРАНА! ТРЊЕ (ЈЕРОДРОМ-АЕРОДРОМ) смо мењали 1972. године за „МРТВИЦЕ“ наше садашње парче преименовано у „Калемке“ са Томом Јовановићем из махале Именци, очевим пријатељем, иначе партизаном-првоборцем из тешких дана 1941-е… Додуше, наша парцела је била готово троструко већа и била му је на 100 метара од куће, али је његова имала извор и то је превагнуло у замени парцела. Исту сам 2010. године оградио бетонским стубовима и жицом, јер вода ће бити драгоценија од нафте, ракао би… Нашо И М А Њ Е / Ранко Соколовић
ЛеЗ 0007447   СВЕТИ ЈОВАН и СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ (20. јануар 2006. – 21. јул 2007. године)Р. Соколовић. -  Драгица и Влада из Ивање * На Београдском аеродрому “Никола Тесла” – сред њива оближњег Сурчина, пишем опроштајно писмо мојимродитељима. Од Светог Јована 2006. године па до Светог Прокопија 2007. године, остадох без родитеља простодушних – Мајчице Драгице и Оца Владимира. Као што не успех да “сас цргу” покријем и згрејем бубреге – у магновењу сна који ме је у ноћи 20/21. јануара 2006-те трајно застуденио, тако ни 21. јула 2007. године не избегох бруталну неминовност. Остадох без Мајчице и Оца, пар који је још за живота постао Стуб Постања Пусте Реке, нашег Ивања и Легенде Јужне Србије.
Рођени 07. децембра 1930.-те и средином студеног јануара 1929.-те у селу Оране односно Ивање, рано су остали без очева; деда Велимира убише Немци 20. децембра 1943.г. на дан Крсне му Славе Светог Николе, а деда Драгутин погибе по Видовдану 29. јуна 1944. године, такође у логору Матхаузен, у Аустрији.
Говорила је моја Мајчица;,… а ми деца, не знамо да су ни тату утепали, збрали смо се за славу Свети Никола, једемо, пијемо, играмо се, само што не запевамо“. Из поштовања према свом родитељу Великомученику, вазда је пре оброка, тихо изговарала Молебан Оче Наш, и захваљивала Господу за хлеб насушни и, за њу, шкрте овоземаљске радости.
Мајка је потекла из богате фамилије Ђорић у којој се предано радила земљорадња, чувало мноштво стоке, обрађивали воћњаци и, посебно, виноград – Лојзе („Лозије“). ... Драгица и Влада из Ивање

ЛеЗ 0007448   Свагда и сада и увек и у векове.Амин! /Ранко Соколовић. - Књига Ранка Соколовића “Свагда и сада и увек и у векове.Амин!” штампана је 2002. године у неколико библиофилских примерака, од којих је претекао само овај из кога доносимо оно што је штампано на стр. 20-21. Књигу је издао “Студио српских библиофила” и Институт за поезију (у оснивању) (Можда једног дана буде и основан?) Књига је посвећена Соколовићевој деци, Јовани и Николи…. Свагда и сада и увек и у векове.Амин! 



*  *
  *
ЛеЗ 0007450   Молитва за нашег оца, Владимира Соколовића / Коли Ивањска. - Молим ти се, Боже, да човеку бистрих извора и сеновитих Раданских шума, којима се кретао као по дворишту, даш воде и хлада.
Молим још да му све стазе и путеве којима је царовао и ширио их,
  свакодневно отвориш за враћање чељади у завичај.
Молим те, Боже, да мог оца саставиш са његовим оцем и братом, да им исприча ону причу коју о нама, о свима, нису стигли да чују....
Молитва за нашег оца, Владимира Соколовића


ЛеЗ 0007528   ТРИ ПРИЧЕ / Коли Ивањска. – Моја Нијагара.  – Боје. – Лувр.   ТРИ ПРИЧЕ / Коли Ивањска.

ЛеЗ 0007529   СНОВИЂЕЊЕ:ЦРКВА / Коли Ивањска. - НАД  ВАДА - Кад сам као девoјка читала косидбу описану у роману “АНА КАРЕЊИНА”, чинило ми се (уз све уважавање великог руског писца), да постоји нешто што је много лепше и што завређује дужну пажњу, нешто што се сачувало у ризници мога сећања…
Косидба је почињала око Ивањдана.
Сви су јој се радовали…
Лоши путеви за своз сена нису ометали свечану атмосферу.
Била је то својеврсна такмичарска атмосфера косилаца и чудо лепоте девојака и жена.
Опис косидбе Ивањских ливада је најсликовитија историја мога села, односа осталих села према њему и односа људи између себе, као и односа полова и генерација.
Ја сам једноставно била водоноша.
Ишла сам од косача до косача, нудила их водом, носила тестије, 
СНОВИЂЕЊЕ:ЦРКВА
ЛеЗ 0007530  Сви радански извори... / Коли Ивањска. - Царским друмом уз Мораву поред царског града Ниша уз долину Пусте Реке (као леска са Радана) издваја се мој лични пут. Поред Брестовачке цркве чудним скретањима и још чуднијим кривинама, кроз Бојник, пролазим ка кући. Када прођем Лабуру пуца најлепши видик на свету: у загрљају ланаца планина спава мој завичај. Све сачуване успомене, све петролејке, сви снежни наноси, сви товари дрва, сво камење, сви јазови на водама, сви пропланци, воћњаци, њиве, баште и ливаде, све... Ама препуно саће успомена. Бубличко језеро, Бреговинско археолошко налазиште, мотел на Белом Камену, Богујевачка и Ранкова река, село Крушкар (какво име!), Димитрија Беговића гроб, Рипи вода, Пролом-бања, светско а наше чудо - Ђавољи град (звала га је мајка), а у ствари Ђавоља Варош, Гајтан, Горњи, .Доњи и Средњи, Кула Косанчић Ивана, Петровац (највиши врх Радана), Сијарињска бања, престони град Јустинијана Приме или Царичина (како га зову мештани), планина Кукавица, и све оно што обухватим погледом није визија, то хрле успомене. Што је често за друге безначајно и обично, надахњује ме када дођем, као када чобанин нађе извор, и у њему тек толико воде да једва угаси жеђ. Шум воде у присоју...
Увек би желела да је више воде, да дуго не жеђам.
Горе негде преко Радан планине њеним венцем ишле су три и тридесет и три и триста тридесет Војводе Бојне... У трајању епском оне су  скоро свакодневно на том путу ка вечном.
Овог им се лета придружио и мој отац, а годину пре -мајка, која је чинила зиму идиличном. Интерпретирајући јунаштва путујућих војвода.
Нисам сигурна да л је моје усрдно мољење Богу кроз отклањање пошасти деци био лик Косовке девојке или монахиње Милице Хребељановић (Евгенија).
У успоменама слике, пуно пуно слика, јасних и нејасних, о рату, о ратовима.
Могућност да умреш, да те убију, дете то није у стању да појми. Чак и смрт - како дете види смрт?
Нестанеш и за тебе се отвара неки други свет...
И тамо дете настави да расте, у том другом свету   Сви радански извори...


ЛеЗ 0007493       Demis Roussos - Come Waltz With Me





*     *
    *


ЛеЗ 0007449   НИСУ СВЕ БОЛЕСТИ ЗА МЕНЕ. - (АНТОЛОГИЈА ПЕСАМА О БОЛЕСТИ, БОЛНИЦАМА, БОЛУ…) /  МИЉУРКО ВУКАДИНОВИЋ & ДУШАН СТОЈКОВИЋ
===========================
КВИНТ ХОРАЦИЈЕ ФЛАК (65 – 8. год. п. н. е.), Рим
БОЛЕСНОМ МЕЦЕНИ
Зашто ме мучиш својим јадиковањем?
Није ни боговима ни мени драго
Да ти, пре мене, мој Мецено, умреш,
Велика славо и потпоро моја!
Узме л` те смрт рано, део моје душе,
Што чекам ја, други део, нит тако драг,
Нити је тако преостао цео?
Исти дан донеће једном и другом смрт. 
НИСУ СВЕ БОЛЕСТИ ЗА МЕНЕ

ЛеЗ 0007481   Владимир В. ПУЧКОВ (1951). - из новије руске поезије.избор, препев и напомене владимир јагличић. -  Византија
Византија спава, сврћена у лету,
ко плава се свила море цвашћу њише.
Умачући перо у ледену Лету
летописац њену историју пише.
Хладна Историја, дуга непојамно,
а руком је дигнеш – не већа од свитка.
Ал продре унутра и страшно и тамно
празнина што не зна поноре губитка!  
из новије руске поезије.избор, препев и напомене владимир јагличић
ЛеЗ 0007485   IX.ВАСКУ ПОПИАгњешка Сиска (Агниесзка Сиска). -  родили су се трагично
преко смрти
смрт је скупина која умире због посебног дела

најпре је дошла вода после замеци

ЛеЗ 0007486   Агњешка Сиска (Агниесзка Сиска)  ПЕВАЛА ЈЕ МЛАДА ИСТИНА Васку Попи аутору „Споредног неба“  Стихови 2006-2008. -  Превод на српски Бисерка Рајчић   Агњешка Сиска (Агниесзка Сиска) ПЕВАЛА ЈЕ МЛАДА ИСТИНА



 *  *
    *

ЗАВЕТИНА ДРУГАЧИЈА СРБИЈА

ЛеЗ 0007491   Салећу ме неке слике из 2013. године, снимљене на планини Радан (село Ивање), али и неке друге, снимљене коју годину касније, и на планини Радан, али и на Шварцвалду, или пак, у селу Мишљеновцу (Звижд), колико прекјуче  Салећу ме неке слике из 2013. године








ЛеЗ 0007513  Враћајући се из правца напуштених винограда . Порука птица поштара небеских... Порука птица поштара небеских...



ЛеЗ 0007536   Добро јутро , реко Јорданска,
кладенцу Адамов,
ја сам дошао да ме опереш
од урока и лажи,
и од речи које обузимају,
уроке, речи које обузимају,
врати назад,
оном ко је учинио –
кад ја будем пролазио
кроз народ и многе светове,
да будем највиђенији,
да будем чувен,
ко из пушке пуцањ,
ко на свадби невеста,
да будем најчувенији –
лек и Света Дјева Марија
нека ми помогну.
  Добро јутро , реко Јорданска,

ЛеЗ 0007438   Све ово је било написано, датирано, у периоду  1984 - 31. март 1985. -  ХОМОЉСКИ МОТИВИ.
Посвета  једном песнику

То је прошлост: сифилис и сир.
Песниче „прелома“, то није
Зелени речни вир,
Већ  обичан трик: ироније.

То је прошлост: краљ Хомоља,
Напрати, сифилис и сир.
Јесење злато од Дубодоља
До Дубоког Потока, и жир.

Мотив: јабланови, јабланови,
Непрегледни двореди, који
На  запад у свет нови
Воде: чуђење, не-своји

Несаницом савладани,
Што као  црни врисак пара
Јутро, маглу. Мотив који
Упорно измиче, као стара

Заборављена песма,
Као неразговетнио смисао,
Свега онога што сам као младић
Покушавао, избегавао, писао. ...   ХОМОЉСКИ МОТИВИ

Шоле Соколовић , 1953 - 2016 (на Калемегдану, 2014. фото Заветина)



Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја