Портал Сазвежђе З

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Укупно приказа странице

петак, 14. април 2017.

БЕЛЕШКА ДОСТОЈЕВСКОГ БР. 288, ИЗ БЕЛЕЖНИЦЕ ДЕВЕТЕ (1875 -1876)..
...
Испред ове белешке Достојесвког стоји она под бројем 287. у којој писац пише о руском либерализму и славеновилству: "Наш либерализам је чак реакционаран, за њега се даје Станислав (орден краља Станислава), а славенофилство - то је нешто друго: какви строги захтеви!.... " итд.

                            288
        Чланак. 1) Потугин, Тургењев - (лепота).
                           Цивилизација.
                       2)  Цивилизација, пошто је одбацила религију, признала је своју смрт јер, мора у себи самој садржати ропство па макар то било у виду пролетеријата и обоготворења права својине.
                      3) Религија све то решава.
                       (NB. На који начин? Лично достојанство пролетеријата и слобода духа! Без похотљивости сопственика).
                         (NB. Тешко је рећи како би то Христос решио. Обострана брига једног према другом би умекшала капитал и узвисила пријатељство.)
                        Кривац је римски католицизам и протестантизам. Катков (је ли иста вера код нас и код Римљана, да ли је то исти Христос - Христос коме су били потребни језуити). И најзад, тријумф петролеја и осам милиона пролетера.
                         289
            Лаж је од почетка авека. Лажу часописима, лаж је још од Каина и само се лаж разметала."*

_____

       *  F.M. DOSTOJEVSKI BELEŽNICE -  Beograd, Partizanska knjiga, 1982, стр. 127-128
           И данас је веома, веома актуелна ова антропологија великог руског писца и видиоца, пророка. У тренутку када је о овим стварима размишљао Достојевски, Мита Ракић је (отац песника Милана Раклића)  описивао (по налогу ондашњих власти српских) тек ослобођене српске крајеве на југу од Турака. Књигу Ракића би требало, поново и поново штампати, из више разлога, али под условом да је приреде нећу рећи позвани (било би то можда погрешно протумачени, али свакако неко од оних зналаца, попут Пејчића, који су о Ракићу Сину дали подстицајну и надахнуту синтезу).
        Тренутак је да погледате можда и овај прилог доступан на мрежи
ЛеЗ 0010636    Vladika Nikolaj-NA Vidovdan 1916.wmv  (САДА ЈЕ ВРЕМЕ ДА ЕВРОПА СРБИЈИ ВРАТИ ТАЈ ДУГ)   

Нема коментара:

Постави коментар

НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ друга серија

НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ друга серија
СУРБИТА Диз