Translate

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Странице Листови стари, дуготрајни пањеви

Портал Сазвежђе З

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

недеља, 28. мај 2017.

НОВИБУСУР 00433 - 00434 /2017.

СУРБИТА Диз НовиБуСур
Новине будућности
Десетодневни избор "Заветина"
Седиште летње редакције "Новибусура", "Заветина"

Стара наша косовска метафизика

Симболи и сигнали  – Увод


Уосталом, и време и савременици иду у смрт и у прошлост, и од „савремености" не видимо шта много остаје. Траљаво изгледамо. Све равнотеже у политици и економији, све правде по државама и друштвима, у томе су што животи нигде не ваљају, што је све пред неком офансивом, и таквом понекад која дефансиви не да ништа мислити.
 Питају се људи најчешће: Ко ће напослетку победити? Не треба то да се питају наше генерације, које су победе виделе, живеле, и цениле. Из добро усредсређених интелигенција треба се питати: Ко ће остати, остати са ставом и држањем свога бића? Остаће најбољи. Духовно и морално најбољи. И међу великима и малима они који су најбољи. Чиме ће све велики одолевати и стојати, то је њихова ствар. Наша је брига: мали народ. Усамљени смо много. И потребније нам је од свих организација усредсређење, одсуство расејаности и заборавности. Треба да смо као онај безброј зрака што је у жижи само једна тачка; треба да смо једна интелигентна свест. То нам је жижа и концентрација. На чему другом бисмо се и могли усредсређивати? Злата немамо; велике индустрије за конкуренцију немамо; мистицизма и опсене величине немамо. Остаје нам концентрација духа и памети, и дисциплина морала. Стара наша косовска метафизика. Имамо да се усредсредимо у бићу, језику, моралу и Богу. Јер то су ствари са којима се остаје после ратова, победа и пораза...  
Исидора Секулић:ИЗРАВНАЊА. – Гутембергова галаксија, Београд 2000. „Усресређумо се“, стр. 59
 
Део дворишта звишких Лукића






















Кад хоћу да пишем о пријатељима, коју су посрнули, издали, оболели или  нестали,  суочавам се са нечим што је равно пороку, депресији и тузи без краја. Врло мало сам пријатеља у животу имао, правих. Неки међу њима,  пре него што су умрли, издали су ме, не знајући да су издали себе. И шта више о томе да се каже? И оволико је довољно. Више би требало писати о нечему што може да користи нашим синовима, унуцима и праунуцима – о лажи, на првом месту, о лажним пријатељима на другом месту. И о расејаности, на трећем месту.
Исидора Секулић је  осврту „Усредсређујмо се!“  дала  наизглед необичан поднаслов: Расејаност није мана него порок.
Пишући о томе крајем овог маја, могао бих да пишем дуго, са сузама, са уздасима.
Не жалим што сам остао сасвим сам на овој ветрометини. И далеко од  политике, свих политика, свих бирократа, интересџија и шпекулација, и шпекуланата. Коначно, нема више око мене  књижевних диверзаната, сумњивих бунџија, ласкаваца, секташа, пужева и глиста,  лисица  и срачунатих гребатора, - само косовски божурови, које је у своје време посадила наша покојна мајка, руже које цветају, пужеви и глисте, кокошке и гугутке...И траве набујале до прсију, зелене ко јед. И оне ситне црне и сочне дивље сазреле трешње. Мука ми је од српских књижевних часописа, од  прилога у њима, од наметачких књижевних огласа, од  свега онога што је далеко од сваке равнотеже, а посебно од оне  последње, коју  „успоставља Бог, последње од расе што свет чува, то је њена религија и њен морал; а никада не робује језик, који гради књижевност, и којим се људи опомињу да се не би расејали до краја, у тешка времена“ (И. Секулић, наведени текст, стр. 60).
 Видео сам недавно две три нове фотографије заборављене српске хероине из Првог светског рата Милунке Савић, - као жене средњих година,и као баке - најодликованије српске ратнице свих времена - какав смирен израз. Она је завршила своју  старост као Баба Сера, наплаћујући у јавном ВЕЦЕу услуге.  Она се није бунила против тога - каква снага у изразу лица, Бог да јој душу прости. Ко смо ми, бре, Срби?
    Ја се са њом не могу поредити, нити ми пада на памет да се поредим - она је била јунак, херој свога времена, не једном је стављала свој живот на коцку, европски генерали из Првог светског рата су се пред њом клањали, па опет, хероина заврши као  Баба Сера!! Да ли је то могуће? Могуће! Има и доказа. Какав је то наш народ? Зашто је такав? Зашто деградира своје хероје и велике људе? Заслужне људе?
    Нисам једини који о томе размишља, верујем; то осетим када ми се, с времена на време јаве, или стари сарадници «Заветина» , «Сазвежђа З», или они посетиоци којима се допада то што радим као управник једног великог виртуелног Сазвежђа. "Еј бре, Лукићу, изађи из те љуштуре, па не правиш ти то све (Сазвежђе З. И друго ) за забаву и ради зезања, то ће остати твом народу и кад те не буде, а преко твог народа и човечанству! Шта је теби дала твоја држава у томе послу као помоћ?»
Понекад су ми та питања постављали и огољеније и други људи, налик на пријатеље или незадовољници разних фела. Буде ми  непријатно.Не знам шта да одговорим, и понекад замолим да променимо тему. Ако су Срби заборавили Милунку Савић, хероину Првог светског рата, изванредну особу по много чему, и не само заборавили већ и омаловажили, шта ја имам да тражим за себе?
"Не, ниси у праву! Не мора да ти ништа дају, и нека ти не дају, али нека остане траг. Јер ја тек сад видим какве си стихове писао седамдесетих, колико су ти стихови јачи, веродостојнији, од онога што су писали у то време писци купљени јефтино а који су добили националне пензије. ..." итд. 
{Нађе се и  таквих људи, као тај гимназијски професор, који знају да се уздигну изнад себе и свога времена и да виде оно што ће многи други видети тек онда када ми више не будемо овде. То су људи који се, како би рекла Исидора Секулић – усредсређују, који су концентрисани на вредности и стварање вредности. Такви људи постоје у овој земљи, није велики њихов број, и њихову србијанску трезвеност (хвала богу што је сачувао!) -  не може ништа уништити!}
Али мени се чини, да политика последњих деценија, она која све гради или разграђује, јесте сумњива баш по томе што се  не оснива на усредсређивању трезвених глава!
Сувише је партијских пиона, лауфера, топова, краљица – да се послужим шаховским жаргоном – који су потиснули интелигенцију – онако како је српским језиком описује Исидора Секулић у споменuтом осврту – без длаке на језику, наравно.  
Што је то тако? Или – ко све то намеће? Ту заборавност, ту расејаност, тај порок, не, нисам рекао ријалити програм и испирање мозгова преко масовних медија. Нисам.
Зашто се неко не издвоји и не упита, оно исто што је Исидора питала:зашто сви мали народи – па и Српски – „имају више но икада спољних непријатеља и унутрашњих кидања“? Зар заиста нема ко коме „да указује на слабост и декадентност“, зато што смо  сви „по нечем слаби и декадентни“?
Молимо вас, послушајмо Исидору Секулић. Читајмо је поново.  И њен диван подсетник – диван аманет малим народима и свима расејаностима чудеснога Хердерлина...*


Мишљеновацкрајем маја  – почетком јуна 2017.           
 (по старом православном српском календару 7526....)     М. Лукић
 ____________

*Мали смо и сами смо. Али то не смета да се боримо против сваког нереда у себи, и да буде-мо међу онима који стоје и остају зато што су међу најбољима. Објавимо дакле усредсређење најбољега у себи! Поручимо народу свуда широм да му се интелигентна његова трезвеност тражи и зове и цени. Чекања и одлагања нема. Свака генерација носи сав народни задатак, и сву репрезентацију отаџбине. Расејаности не сме бити! Усредсређење нека је ауторитет над нама без обзира шта носи ноћ и дан, јер ће и тај дан и ноћ проћи. Мали смо, али ако се усредсредимо, цели смо. Не завидимо и не уздишимо пред великим народима. Не прегибајмо се нигде. Ниједном народу не припада похвала до краја, па ни покуда. Усредсређујмо се у свему радом највишег ранга. Имајмо живот и дух достојан језика којим говори народ наш, а којим још не говори књига наша  - Исидора Секулић, нав. текст. стр. 61

Летња редакција (1)


*

ПРОТОТИП ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ ЗАВЕТИНА

ЛеЗ 0010801      208 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА) - ...  На Старој планини очуван је вероватно најстарији ђурђевдански обичај. Колективна сеоска жртва заветна молитва,  потиче из времена прехришћанске религије – обред се обавља у капелици где домаћин на жртву испред каменог крста у чијем је рељефу уклесан лик Светог Ђорђа приноси црно јагње. Тај чин назива се заветна молитва. 208 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0010851   209 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)  А, ви? /  Александар Лукић  Кућни ред школе мутни васпитач
одржава: директор гусеница. Туђинац.
У главице ученика трпа – мађију:
новитет ударне игле система.

Лекцију памти довек. Од сад.
Дух вође: бесмртан. У реду.
Ован бодач бије челом: језа.
Где живимо: обични. А, ви?    209 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

ЛеЗ 0010901    210 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА) . -  210 ( Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА)

 
Летња редакција (2)

**
ТАЈНОВОДСТВО 
  ЛеЗ 0010780    Петар Божовић - Милан Ружић - Молитва Светом цару Лазару  Петар Божовић - Милан Ружић - Молитва Светом цару Лазару  

  ЛеЗ 0010778    КОНЦЕРТ НА ШУМСКОЈ ТЕСТЕРИ / Александар Лукић . - Са непуних девет година,
посетих празник пролећа:
од давнина празник љубави
слављен у влашком селу.

Лецну ме јавни догађај:
живот мајчин, живот мој.

Сећам се да је ветар љушкао
златне ресе лескове - успут,
тог дана минђуше пророчица из
Комше пресијаваху на сунцу.

Толико сродних душа кружи светом.
Ко деца двориштем - колачићи: чисте риме.
Вама идемо на радост:
блесак блеску одговара.

Зацело на празник љубави касније
стигли стари и млади без околишења,
слио се ругобан век, брекће од врења
шаренила, развалина страсти. Стрнџања
око ватре. Ко ли ће коме запасти? Онако?
Напретек гиздавих снаша, стражара
и цура откопчаних, бреза и врба.  КОНЦЕРТ НА ШУМСКОЈ ТЕСТЕРИ / Александар Лукић 

ЛеЗ 0010811     А, ви? /  Александар Лукић  Кућни ред школе мутни васпитач
одржава: директор гусеница. Туђинац.
У главице ученика трпа – мађију:
новитет ударне игле система.

Лекцију памти довек. Од сад.
Дух вође: бесмртан. У реду.
Ован бодач бије челом: језа.
Где живимо: обични. А, ви?

Кофа ексера пуна. Поцинкована тешка.
Бла, бла, бла! Пукла брука о изборима.
Забушантима прекоредна тура:
кљуц, кљуц, одозго право у главу.

Ви, непослушни од идеја: марш из школе
грми као са перона школска баба сера
боже прости. Не обазири се на црту.
Има кичму одавно сломљену.

Види, види: белог јарца краси брада,
корнет за сладолед испод њушке.

Поезија дешифрује разбојнике и регруте, 
искушења, мутно време: без дилеме.
Без исправке: па како буде, да буде.   А, ви? / Александар Лукић

ЛеЗ 0010813    УСИРЕНЕ ФАЦЕ / Александар Лукић . -   Колико јуче жива у барометру
показиваше минус грозан -
минус у бесконачно – азил се
тражио ванредан: пуцао је камен,
и људске главе од хладноће,
ко зрели плодови воћа кад тресну
са грана о земљу и распрсну.

Стрме улице добише ванредан правац
режим једносмеран: пут за гробље -
зимске санке клизе низбрдо саме.
............................................................
...........................................................
Публике равнодушне понајвише има.
Са стреха висе леденице. Провидни бајонети.

Слично овом невремену беше оно
доба кад пуче тиква међународног
пролетаријата. Кад се гласало пушкама.
Преконоћи одрпанци у пустоши,
посташе овејани мафијаши – у речник
заведени под одредницу капиталисти дерикоже.

Социјалистички синови: пришипетље.
Стара шема по укусу актуелног система.
Транзиција: балвани на продају, хало!
Јуриш у галоп преко пањева. Суморно.

Свињске бутке у излогу: распродаја.
Мале заобљене официрске шапке.
Социјалистичка бајка првомајског славља -
форум рођака, курви   УСИРЕНЕ ФАЦЕ / Александар Лукић

ЛеЗ 0010855  ГРБ РЕПУБЛИКЕ /  Александар Лукић. - Ожиљци од ножа, метка, или,
питање прошлости: не боли.
Улаз – излаз: камо реци? Камо?
Почиње сезона лова: па, лови!

Не слини, пре рока. Од ока:
перон наше аутобуске станице.
Ка она је. Изложена на благајни
лична карта изгубљена. Чека!

Хроми, слепи, малоумни,
већина развратних: проси.
Представом управља виолиниста
сишао са ума: од радости.

Ожиљци! На образу: или?
Векови: уши од гљива мили.   ГРБ РЕПУБЛИКЕ / Александар Лукић

ЛеЗ 0010878   MEMENTO MORI /  Александар Лукић   -  MEMENTO MORI / Александар Лукић

ЛеЗ 0010909  Александар Лукић  ОД


Друштвени цвет – песник Од: анониман,
беше ми послат из Окружног Комитета СКЈ
у редакцију, где уређивах рубрику поезије,
удомљен од стране другова да не гунђам,
а и да будем непрестано на оку – коме треба.
Уредник поезије а дужност: улога сефте зета,
часописа за уметност и културу: општа благост
као сва периодика српска тога доба: оборена сурла.

Мали даровит, вели његов ментор преко телефона:
цикорија му није равна. Долази! Практичан момак.
Упознај брале – класа! Део нашег савета за културу.
На врата бану кршан џин: закачи главу о шток.
Шта то би? Буџа искочи, рана отворена: мостарина.
Ја њему збуњено ко сам, он мени нешто слично: нимник!
Стишки сват, наштимован да се не лажемо: перфект.

Портрет: сложен као да је у Удби пакован.
На првом месту: груба чеона кост – пегла.
Нечовечно спљоштен боксерски нос -
мало орловски, након туче. Ако не лаже.
Не познајем мимо – грча генија: ту страну   Александар Лукић ОД

ЛеЗ 0010923    Александар Лукић
ПРЕЖИВЕТИ


Рано пролеће: за ручак
чорба од кисељака.
Да се преживи. Захтев.
Цена за кичму усправну.
Док је кисељака посна трпеза.
Никаква забуна појмовима,
јасно: јести! Каква упутства,
каква заврзлама: то важи код
реклама глобалних фабрика.
За брање кисељака – лист
по лист, не треба дозвола. 

Природа помаже: изокола.
Јестиве биљке, дивље воће,
рибе, нај. Упркос силног
постигнућа урбаног човека:
ресторана за брзу храну,
преждеравања са ногу: тотал.
Лоптица на табли билијара,
мали избор: или у рупу или
о мантинелу: не гине. Просто.
Природа помаже, не бира.
Носи род. Не тамо, ни код:
пакуј ближњима за вечеру.

Ко не верује, а? Има их значи?
Остаће гладни: откуцава.

Ко се досад није научио
памети, није касно да спозна:
прво и последње поглавље –
без бусања у груди: No. 1.
Природа почива безгрешна
у целини. Свачије место
зна где бива: вечна. Без: додај.
Под врбицом: мравињак.
У симбиози са жилама храста
под земљом бели тартуф зри,  ....  Александар Лукић ПРЕЖИВЕТИ


ЛеЗ 0010814     NOVO!! HD - Šta li se to sprema?! Savez Rusije i Srbije?Kusturica,Dodik,...  Šta li se to sprema?! Savez Rusije i Srbije?Kusturica,Dodik

ЛеЗ 0010815     Milomir Maric Novi Interviju Soknatne Izjave  20 4 2017  Novi Interviju Soknatne Izjave 20 4 2017

ЛеЗ 0010816     Змија се обмотала око ногу путнице на задњем седишту. - ЗМИЈА дуга око метар и по која се појавила у аутобусу "Ниш експреса" на релацији Бујановац - Београд изазвала је општу панику међу путницима. Према речима очевидаца, гмизавац се обмотао око ноге путнице на задњем седишту, па су сви из аутобуса непланирано морали да напусте возило на аутобуској станици у Врању. На лице места изашли су екипа Комуналне полиције из Врања и Владица Станковић из Удружења за заштиту гмизаваца и животне средине "Поскок" из Владичиног Хана, који је змију изнео из аутобуса  -  Змија се обмотала око ногу путнице на задњем седишту

ЛеЗ 0010817     Miroljub Petrovic NAJNOVIJE - Putin je najmocniji clan crne masonske loz... Putin je najmocniji clan crne masonske loz...

ЛеЗ 0010818     SRBI NE NASEDAJTE - Jeziva poruka svim Srbima pred haos koji se sprema! Jeziva poruka svim Srbima pred haos koji se sprema!

ЛеЗ 0010809     Miroljub Petrović - NADOLAZI KATASTROFA - Užasavajuće prognoze i pojava ...  NADOLAZI KATASTROFA

ЛеЗ 0010810    Miroljub Petrović - ZASTRAŠUJUĆA ISTORIJA BROJA 666 - Uništenje je tako ...  ZASTRAŠUJUĆA ISTORIJA BROJA 666

  ЛеЗ 0010779    Шокантно! Београд прави Велику Албанију!  Београд прави Велику Албанију!
ЛеЗ 0010781   Тајна Србског Писма / ДраганСимовић   http://prevrednovanje.blogspot.rs/2017/05/blog-post.html
ЛеЗ 0010782   Војнићев код - Најтајанственији рукопис на свету   Војнићев код - Најтајанственији рукопис на свету

ЛеЗ 0010783    Древно предање о Белим Србима  http://prevrednovanje.blogspot.rs/2017/04/blog-post_88.html
ЛеЗ 0010784    ALEKSANDAR DUGIN, SAVETNIK PUTINA, SAVETUJE SRBIMA DA IZGRADE GIGANTSKU ... ALEKSANDAR DUGIN, SAVETNIK PUTINA, SAVETUJE SRBIMA
ЛеЗ 0010785    NIKOLA TESLA O ISTORIJI SRBSKOG NARODA  NIKOLA TESLA O ISTORIJI SRBSKOG NARODA
ЛеЗ 0010786    O POSLEDNjIM BELIM SRBIMA O POSLEDNjIM BELIM SRBIMA
ЛеЗ 0010787    БЕЛИ СРБИ НИСУ СА ОВЕ ПЛАНЕТЕ  БЕЛИ СРБИ НИСУ СА ОВЕ ПЛАНЕТЕ

ЛеЗ 0010893   ВЕОМА СТАРА СРБИЈА 5500-4000 П.Н.Е  ВЕОМА СТАРА СРБИЈА 5500-4000 П.Н.Е

 ЛеЗ 0010900  Злодело усташа над Србима, Јеврејима и Ромима излази на видело... са великим закашњењем. - Тито је сакрио истину о Јасеновцу / Драган Вујичић | 10. април 2016. 22:02 | Коментара: 18. - Академик Србољуб Живановић о комисији која је 1964. истраживала злодела у НДХ логору: После првих извештаја и само три месеца рада, све је стопирано. Убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. Око 20 % жртава живо закопано . -  КАДА је Државна комисија судских антрополога бивше СФРЈ у саставу: др Здравко Марић, Вида Бродар, Атон Погачник и др Србољуб Живановић, септембра 1964. завршила прву фазу испитивања масовних гробница на стратишту у Доњој Градини са друге стране Саве од логора Јасеновац, уплашили смо се бројева до којих смо дошли. На стратиштима дуж реке, у масовним гробницама које су се простирале на дужини 12,5 километара и ширини 4,5, сложили смо се недвосмислено да ту лежи више стотина хиљада зверски убијених људи - 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома! У гробнице, широке шест, а дубоке осам метара, наслагани су једно на друго, по 27 особа, старих и младих. Прве анализе узрока смрти сведочиле су да је око 20 одсто њих у гроб отишло живо. - Овако данас, са горчином у гласу, говори за "Новости" академик Србољуб Живановић, једини професор медицине Државне комисије која је истраживала број жртава у Јасеновцу и председник Међународне комисије за истину о овом НДХ логору са седиштем у Лондону....  Злодело усташа над Србима, Јеврејима и Ромима

ЛеЗ 0010902  УМРО ЈЕ ДРУГ ТИТО!  -  Ову вест прочитао је пре тачно 37 година Миодраг Миле Здравковић, у то време већ врсни спикер РТВ Београд, и - постао легенда. Од тог 4. маја 1980, од 18.50, постао је "човек за важне вести", мада је и пре тог историјског датума читао информације с телепринтера о Чехословачкој 1968. или о Конференцији о насврстанима у Каиру, те саопштење о Кенедијевој смрти.
- Тешка срца изговорио сам ове речи, јер сам пре тог тренутка кришом плакао - прича нам Здравковић, који је рођен у Рготини код Зајечара пре девет деценија, ратовао у НОБ-у и уз велику муку постао врсни ТВ спикер. - Десило се да је та вест прочитана, како су касније новине писале, "колико достојанствено, толико и потресно". Није нигде објављено да сам те ноћи стигао кући у пола три и тихо, тихо плакао.
Након тога, нису га дирали из редакције. Оставили су га да се неколико дана одмори и "дође к себи".
- Више од два месеца знао сам да ћу да прочитам ту вест - наставља чика Миле. - Светолик Митић, након читања, упита ме да ли сам хтео да заплачем, изгледало је да сам на ивици. Не! Гледао сам у том трену гардисту како стеже усне. Издржао је он, издржао сам и ја. Ову реченицу требало је да прочита Лазар Колишевски, тадашњи председник Председништва СФРЈ. Он је пуно плакао, није имао снаге. Наш сниматељ је снимио Лазара, али није вредело. Још у фебруару речено ми је да се не удаљавам 40 километара од Београда и да сваког секунда будем при телефону. УМРО ЈЕ ДРУГ ТИТО!  

ЛеЗ 0010896   Tajna baze Bondstil... Sta se krije iza Bondstila ?  Sta se krije iza Bondstila ?

ЛеЗ 0010899   Мерседес Монмани, шпанска књижевна критичарка... -  Европа се не може разумети без читања Андрића. - Мерседес Монмани, шпанска књижевна критичарка, у књизи „Границама Европе” објавила есеје о три стотине писаца двадесетог и овог века, од нордијских фјордова до обала Босфора  Европа се не може разумети без читања Андрића


Лета редакција (3, скромност)

*
ЗНАК ПРЕПОЗНАВАЊА , 1

ЛеЗ 0010803     Antologija na Makedonskata calgija / Антологија на Македонската чалгија   http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/antologija-na-makedonskata-calgija.html

ЛеЗ 0010804     Blagoj Lamnjov - Ohridsko za raka (Tale Ognenovski)  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blagoj-lamnjov-ohridsko-za-raka-tale.html

ЛеЗ 0010894   Bilja i Tose - Da se najezis .   http://tzvkulturnidodatak.blogspot.rs/2017/04/bilja-i-tose-da-se-najezis.html

ЛеЗ 0010805     Бајса Арифовска - чалгиско Bajsa Arifovska – calgisko   http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/bajsa-arifovska-calgisko.html


ЛеЗ 0010880   Tose Proeski - Zajdi zajdi (uzivo, gitara)  http://severci.blogspot.rs/2014/10/tose-proeski-zajdi-zajdi-uzivo-gitara.html

ЛеЗ 0010807    PEVAČKA GRUPA ŽENA IZ VUKOVCA 2005  

ЛеЗ 0010830     Petar i Nedeljko Dragojevic * Vlasko kolo na violini  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/petar-i-nedeljko-dragojevic-vlasko-kolo.html 

ЛеЗ 0010831     MIROSLAV ČULIN - Ajduk Vjelku (insert)  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/miroslav-culin-ajduk-vjelku-insert.html 

ЛеЗ 0010832     VIOLINA GAJDE KOLO - Miroslav Čulinović  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/violina-gajde-kolo-miroslav-culinovic.html 

ЛеЗ 0010833     Павле Аксентијевић-Што је полепше од лета  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_29.html

ЛеЗ 0010835     Павле Аксентијевић   Господи возвах  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_56.html

ЛеЗ 0010844     Svetlana Stevic Bela vilo na tebe mi krivo.  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/svetlana-stevic-bela-vilo-na-tebe-mi.html

ЛеЗ 0010845     Павле Аксентијевић-Соко бира  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_6.html 

ЛеЗ 0010912   Summertime In The Trnski Odorovci  http://prilike13.blogspot.rs/2017/05/summertime-in-trnski-odorovci.html

ЛеЗ 0010913  Marijo,deli bela kumrijo - Bugarska 2016   http://prilike13.blogspot.rs/2017/05/marijodeli-bela-kumrijo-bugarska-2016.html

ЛеЗ 0010914   muzicki sastav STUPOVI - Vezak je vezla Djeva Marija  http://prilike13.blogspot.rs/2017/05/muzicki-sastav-stupovi-vezak-je-vezla.html



*


ЛеЗ 0010856   ЛИЧНОСТ И МОРАЛ (3): проф. др Светомир Бојанин  http://nesebicanmuzej.blogspot.rs/2017/01/3.html

ЛеЗ 0010857   Tako stoje stvari - Intervju - Svetomir Bojanin - 13.12.2016.  http://nesebicanmuzej.blogspot.rs/2017/01/tako-stoje-stvari-intervju-svetomir.html

ЛеЗ 0010858   Из спаваће собе у музеј   http://izsenke.blogspot.rs/2016/07/blog-post_10.html


Летња редакција, 4 ...

*
ЗНАК ПРЕПОЗНАВАЊА , 2

ЛеЗ 0010806     Хендикеп је Божији благослов  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_25.html

ЛеЗ 0010834     Да ли се душа брзо исцељује  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_17.html

ЛеЗ 0010820     Болести помажу људима  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_4.html
 ЛеЗ 0010821     Посао и духовни живот  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_8.html
ЛеЗ 0010827     Ritualni ples vlaške "šojmanke" pred padanje u trans   

ЛеЗ 0010828     Duboka 2008 - kolo u čast pokojnika   http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/duboka-2008-kolo-u-cast-pokojnika.html

ЛеЗ 0010836     Како човек да распознаје замке страсти и сплетке лукавих духова  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_18.html

ЛеЗ 0010837     О правилној исповести  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_67.html
ЛеЗ 0010838     Трпљење спасава породицу  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_86.html 

ЛеЗ 0010849     Грех доноси несреће  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_38.html 
ЛеЗ 0010850   Црква у наше доба    http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/blog-post_11.html
ЛеЗ 0010891   ШТА ЋЕ ГОСПОД ПИТАТИ НА СТРАШНОМ СУДУ  http://prilike13.blogspot.rs/2017/04/blog-post_89.html

ЛеЗ 0010892  Тајна разлучења душе од тела  http://prilike13.blogspot.rs/2017/04/blog-post_25.html 

ЛеЗ 0010903    Истина изнад свега - Отац Серафим Роуз

ЛеЗ 0010904   Иза маске - Отац Серафим Роуз  http://zavetineaba.blogspot.rs/2017/05/blog-post_22.html

ЛеЗ 0010905  Овоме свету мора доћи крај - Отац Серафим Роуз   http://zavetineaba.blogspot.rs/2017/05/blog-post_23.html

 ЛеЗ 0010924  Везе са древном светошћу, О звездама и музици   http://raskovnik.blogspot.rs/2017/05/blog-post.html

ЛеЗ 0010925  Бог који прогања, Лаку ноћ свете - Отац Серафим Роуз  http://raskovnik.blogspot.rs/2017/05/blog-post_45.html

ЛеЗ 0010926    Духовна радост   http://raskovnik.blogspot.rs/2017/05/blog-post_99.html 

ЛеЗ 0010927   На прагу, У очевом загрљају - Отац Серафим Роуз   http://raskovnik.blogspot.rs/2017/05/blog-post_31.html 


 
Летња редакција, 4 - знак препознавања
**
ЛеЗ 0010822     GOSPODARI PAKLA - Bilderberg grupa uništila Jugoslaviju iz jednog razlog...  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/gospodari-pakla-bilderberg-grupa.html

ЛеЗ 0010823     ИСТИНА ИЛИ ЛАЖ МИЛО ЛОМПАР  31 03 2017  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/31-03-2017.html

ЛеЗ 0010824     Радован Калабић ''Морамо се излечити од југословенства и титоизма''  (31...  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/31.html 

ЛеЗ 0010825     PORTRETI: DUŠAN MAKAVEJEV – MISTERIJA MAKAVEJEV   http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/portreti-dusan-makavejev-misterija.html

ЛеЗ 0010826     Dejan Lucic OTKRIVA - TAJNE VATIKANSKE SPISE SU MI OTKRILE TAJNE SLUZBE ...  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/dejan-lucic-otkriva-tajne-vatikanske.html

ЛеЗ 0010934  MASONI ODLUČILI: AMERI SE SELE SA BALKANA   http://olovkamihailapterovica.blogspot.rs/2017/05/masoni-odlucili-ameri-se-sele-sa-balkana.html


**

ЕПИТАФИ



ЛеЗ 0010939   Brijuni island, Tito  villa,  Croatia  http://olovkamihailapterovica.blogspot.rs/2017/05/brijuni-island-tito-villa-croatia.html

ЛеЗ 0010940   JOSIP BROZ TITO 4.maj 1980 najveća  sahrana u istoriji čovečanstva  http://olovkamihailapterovica.blogspot.rs/2017/05/josip-broz-tito-4maj-1980-najveca.html

ЛеЗ 0010941   Titov Podzemni Grad - Tajna cuvana vise od 50 godina, izgradnja 20 god. ...  http://olovkamihailapterovica.blogspot.rs/2017/05/titov-podzemni-grad-tajna-cuvana-vise.html

ЛеЗ 0010942  Titov bunker u kanjonu Velike Paklenice (28.05.2015.)  http://olovkamihailapterovica.blogspot.rs/2017/05/titov-bunker-u-kanjonu-velike-paklenice.html


ЛеЗ 0010944   Krepavanje Titove ergele



**

ЛеЗ 0010852   IN MEMORY Petar Pera ILIC 1946 - 2010.  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/in-memory-petar-pera-ilic-1946-2010.html 

ЛеЗ 0010800     IN MEMORIAM (Сећање на Петре Крдуа)  http://zavetninovcegzavetina.blogspot.rs/2017/04/in-memoriam.html

**


ДУКАТ

ЛеЗ 0010933   ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ЗА 2017. ГОДИНУ.Жири Српске духовне академије из Параћина у саставу: Биљана Бабанић, књижевница и ТВ новинар, Љиљана Мокрицки, књижевница и Мирослав Димитријевић, књижевник, председник Српске духовне академије, после више сесија и консултација, на састанку одржаном 4. маја 2017. године, у згради Народне библиотеке у Параћину,  једногласно је донео следеће одлуке:
Награду РАВАНИЧАНИН, за трајан допринос српској књижевности, духовности, култури и националној баштини ове године добили су врло значајни, познати и признати српски књижевници, који су оставили трајан печат у српској литаратури и осигурали место и у историји књижевности. Награда Раваничанин им се додељује као признање за свеукупан досадашњи вишедеценијски   књижевни рад и стваралаштво, односно као награда за животно дело. А лауреати овог високог признања су: Верољуб Вукашиновић, професор из Трстеника, песник, прозни писац, антологичар,  публициста, књижевни критичар, организатор и утемељивач чувених „Јефимијиних дана“ и других културних сусрета и манифестација, уредник часописа „Проза“, библиотекар и директор библиотеке у Трстенику, једном од жаришта српске културе, аутор више књижевних дела. Добитник бројних књижевних признања, врло високог рејтинга. Превођен на више језика, члан је УКС-а и академик Српске духовне академије; награду Раваничанин понео је  и проф. др Велибор Лазаревић из Беле Воде, новинар, уредник и одговорни уредник у Општеобразовној редакцији РТС-а (од 1990. до 2005.). Уређивао серије Дворови Београда, Трагом Карађорђа, Музеји Србије, На изворишту…..  ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА СРПСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ  
.   
 
ЛеЗ 0010829     ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА / Белатукадруз  ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА

ЛеЗ 0010865   ВРТЛАР  И  ЊЕГОВИ  ВРТОВИ /   Анђелко  АНУШИЋ. -  (Мирослав  Тодоровић:  Малина и други јади, „СВЕН“, Ниш, 2016; Душан  Стојковић: Рукопис живота  (критика о поезији Мирослава Тодоровића), Народна библиотека „Стеван Сремац“, Ниш, 2016). -  Зашто, одмах на почетку, ова два цитатна фрагмента (први о духовном  подвижништву, други о удвојеном телесном прегнућу ) а која се (као и све у животу) мисаоно дозивају и додирују, преплићу и једначе у својим исконским дубинама, водећи нас ка крајњим спознајама о сопственој и суштинама које нас окружују? И зашто – запитаће се многи – овај текст о  књигама двају аутора – у (тек)  једном приказу? Зато што је песник Мирослав Тодоровић ученик Живота и Природе. И зато што је он човек који се, најзад, и после свега, вратио у завичај (разблудни син Земље!) где се земљоделанијем монашки подвизава духовним и телесним напорима,учећи од земље, мотрећи њене појаве и објаве, њене нутарње покрете (порођајне трепете). Напокон, и зато што песник Мирослав Тодоровић  јесте (или би могао бити) један од ученика и „јунака“/ликова и Лазаревићевих  и Данојлићевих! Како? Па, Тодоровић је вртлар двају вртова – песничког и земаљског.     ВРТЛАР И ЊЕГОВИ ВРТОВИ / Анђелко АНУШИЋ 

ЛеЗ 0010875   Још поправљам све своје књиге.НИЈЕДНОМ човеку на свету његов сопствени живот не изгледа чудан. То си преживео, отишао си даље, сећаш се... Не знам како да коментаришем свој некадашњи живот, сем да мислим да сам могао да живим боље. Зашто је била толика халабука око мојих дела, зашто су се неки људи умешали, не умем да кажем, сем да ти људи нису били довољно паметни. Што се оцене књижевности тиче, дошло је нормалније време. За друге неке ствари можда је и теже него што је било. И за мене је, на крају, теже, јер сам ушао у неке дебеле године, које нисам од себе очекивао - каже, за "Новости", академик Драгослав Михаиловић, поводом објављивања његових сабраних књижевних дела, у издању "Лагуне".... http://zavetinesvetionik.blogspot.rs/2015/06/blog-post.html

ЛеЗ 0010877   ПАСИЈА ПО АМАРИЛИСУ (4). -Промоција романа Белатукадруза (алиас М. Лукића)  ПАСИЈА ПО АМАРИЛИСУ (4).  



























Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја