Портал Сазвежђе З

Никад не заборавите

НА СВЕТУ ЈЕ ДЕСЕТ БОГАТСТАВА И СВИХ ДЕСЕТ СУ ИСТИНА -Најдрагоценији су они пријатељи које не познајемо. – Најбољи су они владари који траже друштво мудрих људи, а најгори су они мудри људи који траже друштво владара. – Ко има чворугу на челу, требало би повремено преко ње прећи руком. – Богаташи и тврдице личе на магарце који носе скупе товаре, а хране се јечмом и овсом. – Вредност човека налази се у његовом срцу и језику. - Живите сложно као браћа, а у послу поступајте као странци! – Човеково огледало су његова дела. – Ако желиш да нека земља пропадне, помоли се да у њој буде много вођа. – Не поправљај ако није поломљено. – Осим смрти и пореза ништа није сигурно. – Ко живи у нади, тај умире од глaди... – Учи народ, учи од народа... – Зао човек несрећа је завичаја. - Ко се са истином дружи тај срећу заслужи. – Најбољи друг је мајка, најбоља земља отаџбина. Река која тече нађе себи пут.

Translate

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ

ИЗМЕЂУ МИТАРЕЊА ЧУДОВИШТА И УМЕТНОСТИ БУДУЋНОСТИ
ПОЉЕ ДЕЛОВАЊА

среда, 14. јун 2017.

СПЕКТАР Заветина, Сазвежђа З

ОДГОВОРИ НА НАЈТЕЖА ПИТАЊА

Или поновно читање  дневника Марка Аурелија (...)

36. Азија и Европа су два сићушна места у васиони. Свеколико море је само једна кап у васиони. Атос (4) само грудва земље у васиони. Сва садашњост, само тачка у васиони. Све малено и променљиво, брзо се губи и нестаје. Све долази из васионе, долази непосредно од онога који управља васионом или се дешава посредно, под његовим утицајем. И лавља чељуст, и отров, и све штетно, као што су трње и блато, све је то само узгредна појава оних величанствених и узвишених појава. Немој, дакле, сматрати да су те ствари стране бићу које поштујеш, него мисли о њему као о праизвору свега што се на свету догађа.

37. Онај који је видео оно што сад постоји, видео је све: и оно што се вековима досад дешавало, и оно што ће се кроз векове десити. Јер је све то исте природе и истог облика.

38. Мораш мислити и на испреплетеност свих ствари у космосу и на њихов медусобни однос. Јер су, у извесном погледу, све ствари медусобно повезане и тако су све у међусобном сродству. То је зато што оне произлазе једна из друге, да би кретање било сређено и складно и да би све оно што постоји било јединствено.

39.Прилагођавај се стварима за које те је везала судбина! Воли људе са којима те је она саставила, и воли их од срца!

40. Инструменат, оруђе и свака справа добри су кад раде оно за што су начињени. Али њихов творац не присуствује њиховој употреби. Код ствари које су у природи, међутим, сила која их је створила јесте и остаје увек у њима и делује у њима. Стога њих мораш више поштовати и мораш бити убеђен да ће се и у теби деша-
вати све по твојој вољи ако се и сам придржаваш воље те силе и живиш по њој до краја свога века. Јер се тако и у космосу све врши по њеној вољи.

41. Ако се ствари које су ван твоје моћи и које ти сматраш за добре и рђаве по тебе, појаве једном као зло, или их изгубиш као добро, ти ћеш се, безусловно, свађати са боговима; рнораћеш, безусловно, мрзети и људе који су томе криви, или на које сумњаш да су могли проузроковати овакав губитак или овакву несрећу. Али и ми чинимо разне неправде кад оваквим стварима придајемо важност. А кад бисмо за добро или зло сматрали само оно што је у нашој моћи, онда не бисмо више имали разлога ни да се свађамо са боговима, нити да мрзимо неког човека.

42. Сви ми радимо за један циљ, неки са пуним разумевањем и свесно, а неки и не слутећи то. У томе смислу, чини ми се, говори и Хераклит о успаваним људима, кад каже да су и они сарадници и помоћници у раду за васиону. Сваки, разуме се, ради за заједницу, неко на овај, а неко на онај начин, и прекомерно, па и људи који гунђају против тога тока, буне се против њега и хоће да онемогуће појаве које се дешавају. Јер су космосу и такви људи потребни. Размисли на коју ћеш страну ти стати. Јер онај који управља васионом, употребиће те на сваки начин добро и одредиће ти неко место међу својим сарадницима и помоћницима. Али се ти сам цувај да не постанеш онакав члан заједнице какав је онај смешни и безвредни стих у драми коју спомиње Хризип.(5)

43.Тражи ли сунце да обавља посао кише? Или Асклепије да врши задатке Деметре, носиље плодова? А

шта чини свака звезда? Зар оне нису сасвим различите међу собом а зар ипак у своме раду не теже све за истим циљем?

44.Ако су богови одлучили нешто о мени И мојој судбини, учинили су то сигурно добро. Јер није лако замислити бога без промисли. А зашто би они доносили одлуку да ми учине неко зло? Какве би користи од тога имали они или космос о којем се богови првенствено старају? А ако нису решили ништа што би се тицало мене лично, онда су своје одлуке доносили у вези са васионом, па оно што ми се као узгредна последица ових закључака догоди морам примити радо, морам поздравити и волети. А ако, о безбожне мисли, они уопште ни о чему не решавају, онда више не треба да приносимо жртве, ни да се молимо или заклињемо, нити да чинимо друге ствари које вршимо мислећи на богове и верујући да они постоје и живе међу нама. Ако се, дакле, они заиста не брину ни за што шро се односи на нас, онда сам бар ја сам у могућности да се бринем о себи, и имам способност да стварно мислим о ономе што је за мене корисно. А за свакога је корисно оно што одговара његовом стању и његовој природи. Моја природа, међутим, поседује способност разумнога размишљања и осећања да припадам своме ближњему: то значи да је и моја домовина, уколико сам антонин или Рим, а уколико човек, космос. Оно,што је њима добро, једино је и за мене корисно.

45. Све оно што се дешава сваком поједином од нас,користи космосу. Већ то би нам морало бити довољно. Али, ако озбиљно размислиш, признаћеш да је исто тако у потпуности истина и ово: све оно што је добро за било ког човека, добро је и за остале људе. Појам „корисно"требало би овде схватити у општијем смислу кад су у питању ствари морално индиферентне.

46. Као што ти се не свиђају представе у амфитеатру и на другим сличним местима, зато што се тамо увек виде исте ствари и зато што иста изводења чине да нам гледање постаје досадно, такав је и утисак који целокупни људски живот оставља на нас. Јер све што се догађа неко је кретање нагоре и надоле, све је једно и исто и све извире из истог узрочника. А докле? (.....)(4) Атос је данашња Света Гора на Халкидики
(5) Hrizip (Chrysippos) код Плутарха, adv. stoicos 13: Као што код драме у појединим стиховима налазимо фрагменте који не вреде много, али који ипак доприносе љупкости и лепоти целине, тако и зло, пре свега грех, мора служити божјој намери као део који зависи од општег реда.
         = извор: Марко Еурелије Антонин: Самоме себи – Београд, Дерета, 2008, стр. 114-117
 
знак препознавања
У  Шестој књизи «Разматрања о самом себи» има неколико мисли које дају одговор на питање постављено на крају параграфа 46. «Свет је» – пише Аурелије – «мешавина ствари,међусобно преплитање и одбијање атома, или је целина и ред и дело промисли. Ако је оно прво, зашто још увек желети да боравим у таквој случајној мешавини и нереду? Какву још жељу треба да имам, осим да «некако постанем земља»? Зашто се још увек узбуђујем? Макар шта учинио, нећу избећи распадање. А ако је свет оно друго, онда му се са страхопоштовањем клањам, ведар сам и имам пуно поверење у онога који њиме управља» (стр. 105).
На претходној страници (параграф 2), Марко Аурелије упозорава да «ако савесно вршиш своју дужност, мора ти бити свеједно да ли се при томе мрзнеш или ти је врућина; да ли си сањив или си се добро наспавао; куде ли те људи или  хвале; да ли ћеш ти умрети или ће ти се десити нешто друго. Јер и смрт је само једна природна појава која такође спада у живот».
Поново сам размишљао о овим редовима које сам у своје време подвукао ( још док су ми жена и отац били живи, у годинама када се чинило да ће поживети). А ево – они умреше једно за другим. Отац почетком фебруара 2016, а жена почетком лета исте године. Већ смо им дали и годину, подигли споменике. И као да никад нису били на овом свету. Аурелије дефинише «супстанцу читавог света» као «податну» («лако се може обликовати. Разум, којим је она прожета, нема никаквог разлога у себи да чини зло. У њему нема злобе, ниједној ствари он не неноси зло и ниједна ствар од њега не трпи никакву штету»). Све оно што је било видљиво и тицало се  покојног оца и покојне жене и пре него што смо им дали годину променило се и постало или дим, све оно што је било њихова супстанца и што се чинило да да ће остати иста, распало се.

Шта је у ствари свет, у суштини, покушавао сам да одгонетнем и дочарам - последњих година -  у тзв. НОВИНИ БУДУЋНОСТИ друга серија (СУРБИТА Диз) (закључно са двобројем - НОВИБУСУР 00433 - 00434 /2017). Читаоци мога листа можда нису схватали баш понајбоље природу тог листа, која је била спектар једног сазвежђа које сам створио пре више од једне деценије, и који је на свој начин овидљавао концепт  Прототипа Лексикона Едиције Заветина. То су , заиста, биле новине будућности, које је омогућила нова технолошка ера (интернет, електроника). Тај свет, у коме су расле и разрастале се те новине, није био прожет разумом, о не! Тај свет је пловио према катастрофи, или Трећем светском рату, који неће бити нимало налик на претходне ратове. Дај Боже да никада до погубног рата не дође, али....
Једне новине, па и оне које имају значајну мисију, не могу зауставити инерцију онога што је сасвим супротно од разума, коју је погурао у леђа помахнитали ветар , већ на самом почетку 21. Века. На крају тог века једну малу земљу на брдовитом Балкану, покушала је да уништи намодернијим разорним оружјем најмоћнија армада данашњег света – она која се опробала на успешном геноциду над Црвенокошцима Северне Америке. Та моћна армада намерила се на Србе, направивши од њих Европске Индијанце, тобож у име демократије и заштите – кога и чега?  И скоро да је успела у злом науму.
Који је најбољи начин да се Срби освете за злочине почињене над њима: да не узврате истом мером?
Срби немају армаду, и последњух хиљаду година, да не идемо даље и дубље, ратовали су за Крст часни и слободу  златну, тј. да сачувају свој животни простор, а не да освајају туђе територије. То је народ трагичан, од кога су историјске околности направиле апсурдни феномен : квочку народа.
Распадање Југославије, у које је Србија пре скоро стотинак година, уложила огромне крвне жртве, показало је какав је промашај била та идеја уједињења тзв. Јужних Словена. Ту своју заблуду Србија је, поново, платила крвавим данком. Страна пропаганда, предвођена пре свега америчим Великим лажима, направила је од Срба страшило света!
Историја и добре намере су, као и живот, велике варалице, и превариле су многе Србе баш онда када су заборавили на себе, тј. кад им се учинило да имају посла са озбиљним и лепим стварима, какав је – наводно - био тзв. југословенски социјализам, тј. титоизам са тобожњим људским лицем. Какво људско лице, кад се ни до дана данашњег не зна колико је тачно ликвидирано људи у Југославији од 1944. па до Титове смрти?
Незнање, испирање мозова, не само на голоточким мучилиштима, него  широм СФРЈ произвело је временом чудовишта о којима се ћути, и многи мучитељи и безбожници су измакли свакој правди и умрли природном смрћу у својим отетим кућама, или на ко зна којим дестинацијама по свету.
Пре скоро 19. векова  римски цар- филозоф Аурелије саветовао је да се појединци прилагођавају стварима за које их је везала судбина.Да воле људе са којима их је она саставила, да их воле од срца!

Може ли се то? Могу ли Срби? Могу ли Срби да раде за један циљ, „неки са пуним разумевањем и свесно, а неки и не слутећи то“ ? Колико има, првих, таквих појединаца, а колико оних других у српском роду? Чини се да је много више ових других  УСПАВАНИХ ЉУДИ, и да баш међу њима има сарадника и помоћника за васиону...
                                                                                          Ур.

Нема коментара:

Постави коментар

Питања, питања, питања

Какво је стање књижевних часописа и листова, штам­ паних на папиру, данас у Србији? Колико је листова, часописа који се ишчекују са нестрпљењем и гутају од корица до корица? Зар није много више оних који су својеврсни мутанти транзиције? Када је све то започело и докле ће трајати то својеврсно мутирање и митарење чудовишта? Има ли уопште излаза из овог мрачног тунела данашњице? Ко га оличава? Ко у ствари овде представља ону другу, друкчију, непознату, придављену Србију? Види ли се на хоризонту мртвог мора нека светлост у даљини? Ко је окренут будућности, ма како она била застрашујућа? Чији су, одиста, прозори отворени, да се кроз њих мо­ же видети далеко, далеко?

РЕАГОВАЊА ЧИТАЛАЦА "Новина будућности"

..

..

___________________

СКОК ПОСЕТА (Активност налога "Сазвежђе ЗАВЕТИНА") 13.220.853 12. 07.2017. Око 13:42 ч.

(Извод из Контролне табле)Mирослав Лукић, Оснивач ЗАВЕТИНА, Србија. Сајтови 87 укупно, 83 верификована

Сајтови. Моји сајтови 30 . / Дељено са Лукићем Моји сајтови 30 >>> Билтени Сазвежђа ЗАВЕТИНА имају, поред имена и презимена, душу и не трче попут тзв. српских сатиричарa за скупштинским клупама. Верујем да ће убудуће, у Србији, бити најтеже објавити, или објављивати, текстове у ЗАВЕТИНАМА. (Из једног писма пристиглог пре годину дана).Заиста, изгледа да је тако. Уређивање и објављивање текстова у "Заветинама" не може бити, управо због свега, као јуче и прекјуче...

Коментари, правила

Пре слања коментара молимо Вас да прочитате следећа правила: Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Сазвежђа ЗАВЕТИНА да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени. Управник и уредник Сазвежђа ЗАВЕТИНА има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог Сазвежђа...

комплетариум

ПОРТАЛ "Сазвежђа З" или УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА "Заветина"

Овде ћете наћи најпотпунији списак скоро већине блогова и веб локација Портала, када будете одлучивали - на који ћете се, можда, претплатити, сутра или прекосутра. Прегледајте. Немојте се изненадити ако се неки блогови или сајтови не "отварају", то су они који су већ заштићени...

ПЛАТИ, ПА КЛАТИ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ

ТВРЂАВА "КУПИНИК" У КУПИНОВУ
Рушевине тврђаве "Купиник". - Купиново, Пећинци, 15. век. Споменик кулртуре од великог значаја

Архива чланака

ПРЕГЛЕД и ПРЕТРАЖИВАЊЕ свих бројева "СУРБИТЕ"

000417 000421 000422 000426 000427 000430 000445 000448 000463 000465 000466 000467 000468 000471 000477 000487 000491 000507 000510 000512 000513 000519 000522 000526 000529 000532 000554 000583 000597 000601 000607 000629 000631 000633 000688 000721 000741 000748 001188 001189 001190 001191 001207 19073 19210 19212 19230 19238 19241 19249 19258 19264 19271 19280 19282 19292 19296 19317 19336 19350 19374 19443 19448 19452 19490 19494 19587 19619 19660 ввв ггг ЛеЗ 00000044 ЛеЗ 00000223 ЛеЗ 0000865 ЛеЗ 0000866 ЛеЗ 0000867 ЛеЗ 0000868 ЛеЗ 0000869 ЛеЗ 0000870 ЛеЗ 0000873 ЛеЗ 0000874 ЛеЗ 0000875 ЛеЗ 0000876 ЛеЗ 0000877 ЛеЗ 0000878 ЛеЗ 0000879 ЛеЗ 0000880 ЛеЗ 0000881 ЛеЗ 0000882 ЛеЗ 0000883 ЛеЗ 0000884 ЛеЗ 0000885 ЛеЗ 0000887 ЛеЗ 0000888 ЛеЗ 0000889 ЛеЗ 0000890 ЛеЗ 0000891 ЛеЗ 0000892 ЛеЗ 0000893 ЛеЗ 0000894 ЛеЗ 0000895 ЛеЗ 0000896 ЛеЗ 0000897 ЛеЗ 0000898 ЛеЗ 0000899 ЛеЗ 0000901 ЛеЗ 0000902 ЛеЗ 0000903 ЛеЗ 0000904 ЛеЗ 0000905 ЛеЗ 0000906 ЛеЗ 0000907 ЛеЗ 0000908 ЛеЗ 0000909 ЛеЗ 0001008 ЛеЗ 0002401 ЛеЗ 0002402 ЛеЗ 0002403 ЛеЗ 0002531 ЛеЗ 0002590 ЛеЗ 0002594 ЛеЗ 0002595 ЛеЗ 0002596 ЛеЗ 0002601 ЛеЗ 0002603 ЛеЗ 0002606 ЛеЗ 0002610 ЛеЗ 0002616 ЛеЗ 0002617 ЛеЗ 0002635 ЛеЗ 0002652 ЛеЗ 0002660 ЛеЗ 0002679 ЛеЗ 0002696 ЛеЗ 0002717 ЛеЗ 0002738 ЛеЗ 0002759 ЛеЗ 0002874 ЛеЗ 0002964 ЛеЗ 0003008 ЛеЗ 0003049 ЛеЗ 0003121 ЛеЗ 0003224 ЛеЗ 0003302 ЛеЗ 0003654 ЛеЗ 0003942 ЛеЗ 0004066 ЛеЗ 0004161 ЛеЗ 0004228 ЛеЗ 0005772 ЛеЗ 0005910 ЛеЗ 0006003 ЛеЗ 0006100 ЛеЗ 0006300 ЛеЗ 0006402 ЛеЗ 0006412 ЛеЗ 0006629 ЛеЗ 0006632 ЛеЗ 0006633 ЛеЗ 0006634 ЛеЗ 0006635 ЛеЗ 0006636 ЛеЗ 0006838 ЛеЗ 0006872 ЛеЗ 0006873 ЛеЗ 0006874 ЛеЗ 0006887 ЛеЗ 0006931 ЛеЗ 0006954 ЛеЗ 0007074 ЛеЗ 0007083 ЛеЗ 0007113 ЛеЗ 0007118 ЛеЗ 0007173 ЛеЗ 0007231 ЛеЗ 0007272 ЛеЗ 0007340 ЛеЗ 0007423 ЛеЗ 0007542 ЛеЗ 0007730 ЛеЗ 0007883 ЛеЗ 0007996 ЛеЗ 0008104 ЛеЗ 0008203 ЛеЗ 0008309 ЛеЗ 0008408 ЛеЗ 0008459 ЛеЗ 0008632 ЛеЗ 0008704 ЛеЗ 0008807 ЛеЗ 0008957 ЛеЗ 0009402 ЛеЗ 0010303 ЛеЗ 0010463 ЛеЗ 0010637 ЛеЗ 0010766 ЛеЗ 0011405 ЛеЗ 0011616 ЛеЗ 0011900 ЛеЗ 0012052 ЛеЗ 0012386 ЛеЗ 0012584 ЛеЗ 0012664 ЛеЗ 0012702 ЛеЗ 0012751 ЛеЗ 0013314 ЛеЗ 0013506 ЛеЗ 0013653 ЛеЗ 0013730 ЛеЗ 0013765 ЛеЗ 0013766 ЛеЗ 0013767 ЛеЗ 0013852 ЛеЗ 0014352 ЛеЗ 0015015 ЛеЗ 0015593 ЛеЗ 0015642 ЛеЗ 0015664 ggg lll vvv