БЕОГРАД/ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - На иницијативу Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре у селу Савинац следеће седмице почеће садња младица храста, а трупло храста, старог више од шест векова, биће конзервирано и сачувано, изјавио је данас Никола Миливојевић, саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић.
Миливојевић је додао да ће следеће седмице почети и радови на уређењу порте цркве и изградња парка у којем ће бити засађене храстове младице.
"Храст ће бити претворен у споменик на начин на који ће то одредити стручне институције. Пре свега ће ту црква да се пита, а онда и локална заједница. У договору са свима ћемо доћи до коначног изгледа односно уређења порте цркве", рекао је Миливојевић за Тањуг.
Нацрт пројекта већ постоји, а у његовом изради помогли су Институт ЦИП и ЈП Србијашуме, нагласио је он.



"Током следеће седмице очекујемо почетак радова на уређењу дворишта цркве и оно ће добити потпуно освежен изглед и један нови почетак за Савинац и грађане локалне заједнице", закључио је Миливојевић.
Храст у горњомилановачком селу Савинац, стар више од шест векова, који се налази на деоници аутопута од Љига до Прељине, посечен је током протекле ноћи. Председник месне заједнице Милиша Николић рекао је Тањугу да је то учињено на "недостојанствен начин" и оценио да је храст требало посећи током дана, уз присуство свештеника.
"То дрво је светиња, стара више од 600 година, и није у реду да се сече под окриљем ноћи", рекао је Николић.
Он је напоменуо да је свестан чињенице да би се храст за пар година осушио и додао да мештани Савинца неће прилазити том месту и организовати протесте. Храст се налазио на деоници аутопута од Љига до Прељине.